Hirdetés

Évértékelő 2013 - levinho

|

Lezárult egy remek filmes év, úgyhogy az előttem szólóakhoz hasonlóan én is megosztanám veletek az év fénypontjait, csalódásait és legemlékezetesebb pillanatait.

Hirdetés

Szerettem volna kiválasztani a számomra 10 legjobb filmet az elmúlt évből, de akárhogy válogattam 20 jött össze, szóval íme a top 20-as listám.

Top 20 film 2013-ban:

20. Elysium

Az Elysium az év egyik olyan filmje volt aminek félve álltam neki, moziba inkább meg se néztem, megvártam a DVD-t, de szerencsére nem igazolódtak be a félelmeim és remek szórakozást biztosítot az érdekes, jól felépített világával.

19. Feledés

Talán ez az a film amitől egy kicsit többet vártam az előzetesek alapján, de ennek ellenére mégis felkerült a listára, mégha csak a végén kullog is, hiszen átadott egy élményt, csak talán nem azt amire számítottam. A befejezése is felemásra sikeredett, habár érdemes rajta gondolkozni, az addig megtett út pedig kifejezetten érdekfeszítő volt.

18. A fantasztikus Burt Wunderstone

Furcsa vígjátéknak mondható A fantasztikus Burt Wunderstone, hiszen túl sokat nem nevetünk rajta. Ez általában azt jelenti, hogy mint vígjáték megbukott, nem érte el a célját, de nem is hiszem, hogy feltétlenül ezt tűzte ki maga elé, bennem valami egészen más érzést keltett, sikerült megfognai és én sem értem, hogy mivel, érdemes lenne még egyszer megnéznem, és ez már önmagában is siker.

17. jOBS

Örülök, hogy vetettem egy pillantást a jOBS-ra az év vége felé, hiszen a főszereplő karaktere egészen páratlan. A néző az egyik pillanatban kedveli a nagyravágyó, céltudatos Stevet, míg a másikban már ki nem állhatja, amint ráébred, hogy mennyire önző és csak a saját álmait kergeti, a körülötte levőkkel igazából nem törődik. A filmet bárkinek ajánlom aki vevő a komolyabb témákra, ez tényleg egy életrajzi alkotás nem egy Apple reklám.

16. Bad Grandpa

Johnny Knoxvillék fogták magukat és a Jackassből jól ismert Irving Zisman karaktere köré egy egész filmet kerekítettek. Egy őrült, kanos nagypapa, egy belevaló unoka és valódi emberi reakciók. Kell ennél több? A szórakozás garantált, az egész filmet végig röhögtem, zseniális.

15. Időről időre

A látszólag egyszerű romantikus történetnek induló film egyetlen pontja keltette fel először az érdeklődésemet: a főszereplő családjának férfi tagjai képesek vissza utazni a múltba. Ez természetesen rengetek vicces szituációt szül, azonban nem a komikum a film mozgató rugója, hanem elsősorban a dráma. Már az első csajozási próbálkozásnál egy nagy életigazságot kell megfogalmaznia főhősünknek, később pedig több komoly döntés elé kell állnia, hiszen az időutazás elsőre jó móka, de megvannak a maga korlátai.

14. Tűzgyűrű

Jajj de féltem én ettől a filmtől, az előzetesek nem igazán győztek meg, úgy éreztem két óra tömör unalom vár rám ha beülök rá, de szerencsére végül ő lett az év egyik pozitív csalódása. Talán baráti javaslat híján még mindíg nem szagoltam volna mégcsak a közelébe sem Guillermo del Toro legújabb alkotásának, de így utólag már bánnam, ha ez kimaradt volna.

13. Az acélember

Superman visszatért és be is indította a DC filmes univerzumát. Habár még mindig kétketve figyelem a Warner képregényes törekvéseit, és aggódom, hogy az új Batman nem üti meg Nolan színvonalát, Az acélembert jó kezdetnek tartom amiből ők is alkothatnak valami maradandót, pláne ha a sorozatok is részét képezik az univerzumnak!!!

12. Gyakornokok

Ne ez a film egy tömör Google reklám, de szerencsére a jobb féle. Igazából nem is arra koncentrálunk amit a film lépten nyomon sugall: "Használj Google termékeket! A Google jó!", mert a film ettől el tud vonatkoztatni és viccesen bemutatni két fickót akik a számítógépet is alig tudják bekapcsolni, de mégis gyakornoki állást kaptak a világ egyik legnagyobb informatikai cégénél. Ezt a filmet kifejezetten vártam idén, de még a várakozásaimat is felülmúlta.

11. Szemfényvesztők

Sajnos túl sokat vártam el ettől a filmtől, így egy kicsit csalódnom kellett, ettől függetlenül viszont hozta a szintet. Elképesztő trükkök, amiket sokan kifogásoltak, hiszen a valóságban ezek nagyrésze nem kivitelezhető, de szerintem épp ez benne a szép. Zseniális fordulatok aminek nagyon örültem, főleg a legutolsó fordulatnak, hiszen ez tényleg nem a legkiszámíthatóbb film, én pedig pont ezt vártam el tőle.

10. Pain & Gain

Emlékszem ment a felháborodás rendesen a film körül amiért egy megtörtént bűncselekmény tetteseit pozitívan ábrázolta, de valójában ez egyáltalán nincs így, Michael Bay pedig végre ismét olyat tett le az asztalra ami nekem is tetszik. A történet 3 izomagyról szól akik nagy bevétel reményében végrehajtanak egy elfuserált emberrablást, ám hamar lelepleződik kilétük a fogoly előtt így tovább bonyolódik a történet melynek végül tragikus kimenetele lesz.

9. World War Z

Bizony Brad Pitt zombis filmjét sem kímélte az adaptált könyv rajongó tábora, de még maga az írója sem, de amint befutottak az első értékelések azonnal több pozitívumot hallottunk a film felől. Ígyhát én is tettem egy próbát, és hogy mennyire megérte, hiszen cserébe nem a sokadik klisés zombi filmet kaptam, hanem valami egészen mást, valamit amit joggal sorolhatok az év legjobb filmjei közé.

8. Itt a vége

Szerencsére idén sokat nevethettem remek vígjátékokon. Az Itt a vége is éppen ilyen. Fogj egy rakat hollywoodi színészt, küld el őket bulizni, közben törjön ki az apokalipszis és tá-dá: Itt a vége. A film talán fele ilyen vicces sem lenne, ha a színészek nem önmagukat alakítanák, de így egyszerűen zseniális. Figyelem, egyes poénok megértéséhez a szereplők korábbi munkáinak ismerete szükséges.

7. The Worlds End

Idén úgy tűnik a vedelés a világvégével párosult, ebben az esetben éppen földönkívüliek leptek el egy kisvárost. Habár főhőseinket eleinte ez cseppet sem érdekli és igazából fel sem tűnik nekik, egyetlen nemes cél hajtja őket: bejárni a város összes kocsmáját és mindenhol meginni egy korsó sört. Idő közben azonban észlelik a fenyegetést és rögtön felhúzzák a nyúlcipőt, legalábbis próbálják.

6. Sötétségben - Star Trek

Bevallom a 2009-es J.J. Abrams féle Star Trek filmet idén tavasszal néztem meg először, a széria mindaddig teljesen érdektelen volt számomra, de a film annyira megtetszett, hogy alig vártam a következő részt. Az új epizódban pedig nem is kellett csalódnom, remekül folytatta azt amit az első megkezdett, a karakterek között zseniális a kapcsolat, a történet remek, Cumberbatch pedig remekül alakítja Khant mégha az előzetesek alapján egy kicsit többet vártam volna a karaktertől.

5. A nagy Gatsby

A nagy Gatsbyről nem is olyan könnyű írni mint gondoltam, pedig elhihetitek nem hiába kapta meg az 5. helyet, kétség kívül az év egyik legjobb alkotása. A film hangulata igazán magával ragadó, a látványvilág pedig elképesztő. A gazdag, fényőzű életet élő és hatalmas partykat rendező Gatsbynek látszólag mindene megvan, ám ahogy a narrátor jobban megismeri felfedi előtte valódi célját és érzelmeit. A nagy Gatsby egy kőkemény dráma, gyönyörű 20-as évekbeli köntösben.

4. Vasember 3

A bosszúállókkal a Marvel igencsak magasra tette a mércét, féltem is, hogy azt a szintet leghamarabb csak a hősök újra egyesítésekor érik el ismét, de szerencsére nem így lett. Robert Downey Jr.-nál jobb Tony Starkot nem is választhatott volna a stúdió, ezt jól tudjuk. Eddig imádtam az első két Vasember filmet, de a 3. rész után már nem tudok ugyanúgy rájuk nézni. Itt ugyan is történt egy rendező váltás és Shane Black parádésan nagyszerűt alkotott. A filmben megismerhetjük Stark emberi oldalát, hiszen a 3 film és A bosszúállók alatt nagy változások mentek végbe életében, és az egykor nagyképű, önző milliárdos végre igazi szuperhőssé érett lélekben is. Természetesen az ütős poénok és a gyönyörű látvány most sem maradhatott ki, a sokak által annyira gyűlölt Mandarinos csavar pedig szerintem a film egyik csúcspontja, egyszerűen zseniális, ahogyan megvezettek minket.

3. Thor: Sötét világ

A villámok istene az első rész után szerette volna megmutatni, hogy megy neki jobban is a szóló filmezés, úgyhogy ismét ellátogatott a Földre, meg minden egyéb világba. Az év egyik legnagyobb meglepetése, hogy a Thor 2-t a megtisztelő harmadik hellyel jutalmazhatom, hiszen tudtam én, hogy idén is tetszeni fog a pöröly hajigálás, de nem gondoltam volna, hogy ennyire. Mintha a Marvel a Vasember 3-ból kimaradt poénokat itt próbálta volna bevetni, mert bizony jóval többször mosolyogtatott és nevettetett meg a film, mint a stúdió tavaszi alkotása. De nemcsak poénokban volt erős a film, jutott ide elég dráma, gyönyörű látvány és sajnos egy gyenge főgonosz, de ezt kénytelen voltam elnézni a filmnek hiszen azt sugallja, hogy hé, lehet, hogy Loki most látszólag segíti Thort, de még mindíg ő a főellenség.

2. A hobbit: Smaug pusztasága

Gyűrűk Ura rajongóként természetesen tavaly tűkön ülve vártam A hobbitot, és idén sem volt ez másképp a folytatással. A Smaug pusztasága kiküszöbölte a Váratlan utazás legnagyobb hibáját, mégpedig a monotonitást, az unalmassá válást. Félre értés ne essék, imádtam az első részt is, de ha idén jött volna akkor nem kapta volna meg a 2. helyet, nem úgy mint a folytatás. A film egy pillanatra sem laposodott el és a valamivel több mint 2 órás játékidő pedig olyan gyorsan elszállt, hogy szinte észre sem vettem. Legszívesebben ott maradtam volna a székben és megvártam volna, hogy levetítsék a 3. részt, ám gyanítom hamar kitettek volna a mozi dolgozói. Külön kiemelném a film stáblistás zenéjét amit Ed Sheeran szerzett és az "I See Fire" címre hallgat. Az a nagyszerű benne, hogy ritmusa bármennyire is elüt a film végi pörgős lezárástól mégis tökéletesen illeszkedik helyére.

1. A Wall Street Farkasa


Nem gondoltam volna, hogy az év utolsó napjaiban fut be az az alkotás ami az évben leginkább elnyeri a tetszésemet. Egy kis szerencsén múlott az is, hogy el tudtam menni megnézni, mert annak ellenére, hogy az előzetesek alapján is kíváncsi voltam rá, úgy gondoltam, hogy nem mozizás lesz ebből, hanem DVD-s verzió. Szerencsére azonban eljutottam a filmre ahol 3 órányi tömör szórakozás várt rám. Bizony nem egy rövid filmecske, talán az egyetlen hibája, hogy a végét túlságosan elhúztak, de kellett egy kis komolyság a végére, hiszen legalább két órán keresztül csak nevettem. Talán a legszebb dolog a filmben az, hogy valóságszagú. Persze milyen is legyen ha már egyszer egy igaz történetet adoptál, de ettől függetlenül nyílván vannak benne erős túlzások, habár nem tudom mennyi, de ezt a valóságszagot inkább arra értettem, hogy a főszereplő hiába aljas és törvénytelen módokon jut a vagyonához és azt ráadásul erkölcstelenül használja ki, mégsem nyeri el méltó büntetését, mint ahogyan azt megszoktuk. Valóban, nem egy happy endinget kapunk, de a végén mégis ott a remény, hogy a főszereplő képes talpra állni és végül is nem is olyan rossz neki, mint kellene hogy legyen. Di Caprio idén már harmadjára bizonyított, ezt a szerepet pedig különösen jól eltalálta, úgyhogy valaki adjon már ennek a srácnak egy Oscart!

Top 5 csalódás 2013-ban:

5. Nagyfiúk 2

4. A Föld után

3. Démonok között

2. A magányos lovas

1. R.I.P.D. - Szellemzsaruk


Ezek maradtak ki idén, és ezeket várom 2014-ben:

Kimaradtak:

-Walter Mitty titkos élete
-Oldboy
-Elpuskázva
-Last Vegas
-A jogász
-Phillips kapitány
-Gravitáció
-Don Jon
-Hajsza a győzelemért

Ezeket várom:

-A nő
-Amerikai botrány
-12 év rabszolgaság
-Jack Ryan: Árnyékügynök
-Én, Frankeinstein
-A LEGO-kaland
-Pompeii
-300: A birodalom hajnala
-Need for Speed
-Amerika kapitány: A tél katonája
-Transcendence
-A csodálatos Pókember 2
-Godzilla
-X-Men: Az eljövendő múlt napjai
-A holnap határa
-22 Jump Street
-A majmok bolygója: Forradalom
-Hercules: The Thracian Wars
-A galaxis őrzői
-Teenage Mutant Ninja Turtles
-A feláldozhatók 3
-Interstellar
-A hobbit: Oda és vissza

Köszönöm, hogy időtszakítottatok az én kis összefoglalómra, remélem 2014-ben is találkozunk a CineStar oldalán és hasonlóan emlékezetes filmes élményekben gazdagodunk!

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.