Hirdetés

Hans Zimmer szerzi a 007 - Nincs idő meghalni zenéjét

|

Az Oscar-díjas szerző ezzel egy újabb kultikus figurát pipálhat ki a bakancslistáján.

Hirdetés

Mint derült égből a tarkón lövés jött a hír, hogy az áprilisban bemutatásra kerülő 25. James Bond-mozi, a 007 - Nincs idő meghalni zenéjéért végül korunk egyik legfoglalkoztatottabb, legnevesebb komponistája, Hans Zimmer felel majd. Az Oscar-díjas szerző, aki az utóbbi években olyan kultikus figurák zenei aláfestéséért felelt, mint Batman (A Sötét Lovag-trilógia), Superman (Az Acélember), Pókember (A csodálatos Pókember 2.), az X-Men (Sötét Főnix) a rendező, Cary Fukunaga állandó munkatársát váltotta. A Variety szerint a szokásos alkotói nézetkülönbségek játszottak közre.

Hirdetés

Nem ez az első, hogy Zimmer pár hónappal a bemutató előtt húz ki egy filmet a bajból. Ez történt legutóbb a Szárnyas Fejvadász 2049 esetében is, ahol a néhai Johann Jóhannssont váltotta, Benjamin Wallfisch-el karöltve. Az eredetileg csak A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka főtémájáért felelős, majd a zenét Klaus Badeltnek átadó score-t is ő rakta helyre (úgy, hogy Gore Verbinski rendező így is az utolsó pillanatban kereste meg, miután elutasította Alan Silvestri score-ját), vagy A magányos lovas zenéje élén is ő váltotta Jack White-ot, a White Stripes énekesét. 

Vagyis Zimmernek már rutinja van a problémás filmekkel (jó példa rá a tavalyi X-Men is) és a majd 60 éves széria sincs híján az efféle történeteknek. Rögtön a legelső kaland, az 1962-es Dr. No esetében az eredeti szerző Monty Norman segítségére kellett hívni John Barryt, aki így megalkotta a máig klasszikus főtémát. Igaz, a későbbi bírósági pereskedés szerint az Normanhez volt köthető, így a jogdíjakból befolyó összegek is, viszont kétségtelen, hogy Barry futott be maradandóbb karriert a 11 Bond-film zenéjével és emellett 5 Oscar-díjával, köztük a Farkasokkal táncolóéval. A Brosnan-érában kezdetben bajban voltak, hiszen Luc Besson házi komponistájának, Eric Serrának a zenéje finoman fogalmazva sem nyerte el a közönség tetszését, így a producerek ismét Barryhez fordultak, ő viszont beajánlotta maga helyett a Csillagkapu és A függetlenség napja szerzőjét, David Arnoldot, aki annyira elnyerte mind a közönség, mind az alkotók tetszését, hogy az 1997-es, A holnap markábantól kezdve a 2008-as A Quantum csendjéig, minden Bond-mozi zenéjéért ő felelt. Mivel azonban a 2012-es olimpiai és paralimpiai játékok zenéje túl sok idejét vette el, ezért a rendező Sam Mendes hozta magával házi komponistáját, Thomas Newmant, aki a széria első Oscar-jelölt score-ját szállította a Skyfallhoz, így evidens, hogy a szintén Mendes rendezte 2015-ös Spectre-re is maradt, habár már ezekért is megkapta a kritikákat, hogy a stílusa nem igazán illeszkedik Bondhoz.

Zimmer megválasztása ezért is érdekes és izgalmas - még inkább, mint a gyakorlatilag no name Dan Romeré volt eredetileg - hiszen az elmúlt években mutatott elektronikai hangzása kifejezetten markáns és egyedi. Ugyanakkor Zimmer állandó alkotótársa és barátja, Christopher Nolan hatása a Bond-szérián is tisztán érződik, hiszen Mendest saját bevallása szerint is a Skyfall elkészítésében A sötét lovag ihlette (valahogy úgy, mint a most bemutatásra kerülő 1917-et a Dunkirk), de ugyanez igaz fordítva is, hiszen Nolan köztudottan nagy Bond-rajongó, és a két utolsó Batman-filmjében, vagy az Eredetben lerótta a tiszteletét nem egy jelenettel a széria előtt és várhatóan ez lesz a Tenettel is, aminek paradox módon nem Zimmer, hanem Ludwig Göransson szerzi a zenéjét, mivel Zimmert lefoglalják Denis Villeneuve Dűnéjének a zenei munkálatai.

Vagyis Zimmer fedélzetre hozása már időszerű volt, és hogy egy ekkora kaliberű komponista szerzi a Craig-éra fináléjának a zenéjét (ahelyett, hogy mondjuk visszahívták volna David Arnoldot), jelzi azt, hogy mennyire kiemelt is a projekt és talán egy Nolan valamikori rendezését is előrevetíti. Mindenesetre Zimmer jelenléte nem csak az év, de a széria egyik legizgalmasabb zenéjévé teheti a Nincs idő meghalnit, és ez vélhetően kihatással lesz a sorozattól elválaszthatatlan betétdalra, valamint annak előadójára is. Áprilisban kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.