Hirdetés

Ian McKellen hiányolja a meleg szuperhősöket és James Bondot

|

Magneto és Szürke Gandalf megformálója megint éleset nyilatkozott LMBTQI ügyben.

Hirdetés

Sokunk nagy kedvence Ian McKellen, már csak a Gyűrűk Ura és az X-Men-filmek okán is, de ezen felül is szeretjük jellegzetes orgánuma és beszédstílusa miatt, nem beszélve a Shakespeare színészekből állva eleganciáról és fenségességről. A nyíltan meleg színész emellett igazi ikon és példakép az LMBTQI emberek számára, aki aktivistaként sokszor tesz erőteljes kijelentéseket. Ahogy most is.

Hirdetés

Mckellen a Varietynek adott interjút és ebben a politika mellett - amelyben a jelenlegi amerikai elnököt, Donald Trumpot és az ő melegekkel szembeni diszkriminatív megnyilvánulásait is kritizálta - szóba kerültek a szuperhősfilmek és Hollywood a kisebbségekhez való viszonya.

Nem mondhatnám, hogy a fősodorbeli hollywoodi filmek annyira a valóságot tükröznék, mint amennyire azt szeretném. Ennek egyik jele, hogy ezekben a filmekben az LMBT emberek nem kapnak elég teret. Amennyiben közéjük tartozol, azonnal feltűnik, hogy ezek a filmek mennyire nem rólunk szólnak.

A színészlegenda meglátása több szempontból is érthető. Egyrészt az ő főszereplésével is készült X-Men-filmek már a 2000-es évek elején az identitás, a másság kérdését boncolgatták (McKellen ezért is vállalta el Magneto szerepét), azóta azonban nem történt előrelépés és még a mutánsok kalandjai is kissé eltávolodtak ettől. 17 évvel az első X-Men mozi után például azt ünnepli Hollywood, hogy egy nővel a főszerepben készült szuperhősmozi minőségi lett, de hol van még a következő ilyen alkotás? Ezek után nincs is mit csodálkozni McKellen kijelentésén, pláne ha azt vesszük, hogy pont az X-Men képregényekben évtizedek óta van meleg karakter (Northstar),  a sorozatok pedig a témához való érzékenységükkel - a további ambícióik mellett - már régen túlléptek a mozifilmeken. Emellett a színésztől arra is tellett, hogy kicsit odaszóljon a zsánernek.

Őszintén szólva nézek néhányat ezek közül a filmek közül és meglep, hogy eddig még senkiről sem derült ki, hogy meleg.

Ezzel talán a színes, testhez feszülős ruháikra akart viccesen célozni. Mindamellett James Bond is szóba került, akiről McKellennek szintén megvan a maga véleménye.

Van ezzel kapcsolatban egy ötletem. Úgy hiszem Ian Flemming, az eredeti könyvek írója mindent tudott róla. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy a színészek mind teljesen értették a poént, ami ugyanaz, mint Supermannél. James Bond egy wimp. Egy butuska angol, aki csak azt akarja, hogy felrázzák a martinijét. Alsóneműt cserél, éppúgy mint Superman és megmenti a világot. Mindegyik színész ugyanúgy ábrázolta: hősiesnek, minden áron. Nem, egyáltalán nem az!

Hovatovább odáig merészkedett, hogy talán a következő James Bondnak melegnek kéne lennie.

Ha James Bondot kívülálló melegként játszod, senki sem vesz komolyan a szerepben addig, amíg annyi meleg férfi elő nem bújt a jelmeze mögül - amelyben bivalyerős és hetero, mint ugyebár a legtöbb hetero. Pedig egy sokkalta igazibb sztorit kapnánk, mint amit eddig elmeséltek.

Ezzel ugye McKellen arra akart utalni ironikusan, hogy nagyon sokan a mai világban még mindig nem merik felvállalni önmagukat és akár családdal, feleséggel is takaróznak, vagy éppen a maszkulinitásukkal. Ehhez hasonló esetek - miszerint emberek kettős életet éltek - súlyos gondokat okozott a brit kémelhárításnak a hidegháború idején, amikor a szovjetek valakit a másságával kompromittáltak és bírtak rá, hogy információt szivárogtasson nekik. Emlékezzünk a Kódjátszmában is Benedict Cumberbatch figurája milyen megalázó helyzetbe került. Utóbbiak táborát erősíti a színész szerint Bond figurája is, amivel a rajongók és Flemming életének ismerősei viszont valószínűleg nagyban vitatkoznának, hiszen Flemming maga is nagy nőfaló volt.

És ugyan már többször felmerült, hogy Bond a saját térfelén is játszhatna egy ízben - maga Daniel Craig is jelezte még anno a Casino Royale környékén és a Skyfallban is volt rá utalás, hogy Bond nem jön attól zavarba, ha férfi kezd ki vele - ez valószínűleg sohasem fog megtörténni, mivel Bond-figurája maga a megtestesült heteroszexualitás, azonban egy új kémmel bármi hasonlót megtehetnek a filmesek, amennyiben mernének ez irányba lépni. A szuperhősöknél pedig - ha nem is főszerepben - de mellékkarakterként bármikor felbukkanhat meleg szereplő (ha már tényleg nincs köztük valaki, ahogy McKellen mondta), hiszen a képregények is gyakran nyúlnak a témához, vagyis irodalmi alapja is van az egésznek, a DC sorozataiban pedig mindennaposak az ilyen figurák. Azt se felejtsük el, hogy nem rég pont a Marvelt birtokló Disney jött elő egy meleg karakterrel A Szépség és a Szörnyeteg újrájában (benne az egyik szerepben McKellennel), amiben remekül működött, tehát ez sincs kizárva. Az viszont még mindig benne van a pakliban, hogy James Bond szerepében Daniel Craig már nem tér vissza a szerepben, aki kétségtelenül nem lesz fiatalabb. Habár McKellent megkérdezték, hogyha már így beszélt róla, nem lenne kedve eljátszani?

Nem jelentkezem önként. Ragaszkodom hozzá. Viccet félre téve túl öreg vagyok a szerepre. Valahol korban a jelenlegi verzió környékén járok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.