Hirdetés

Júniusban rendezik meg az idei Magyar Mozgókép Fesztivált

|

Immár harmadik alkalommal tartják meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, idén június 7. és 10. között nézhetünk magyar filmeket, akár a vízparton is.

Hirdetés

A fesztivál nyitófilmje A nemzet aranyai című dokumentumfilm lesz, amelyet a közönség a veszprémi Szentháromság téren, szabadtéri vetítés keretein belül tekinthet meg. Az esemény azonban nem korlátozódik pusztán egy városra: lesznek programok Balatonfüreden és Balatonalmádiban is, összesen kilenc helyszínen közel száz magyar filmet lehet majd megtekinteni. A vetítésekre a jegyár mindössze 500 Ft, a rendezvény keretein belül pedig nem csak a legújabb alkotásokat játsszák, hanem például Fehér György 1989-ben készült Szürkület című alkotását is láthatjuk felújítva.

Hirdetés

Személyes tapasztalatból mondom, hogy kiváló helyszínnek bizonyult a Veszprém-Balaton térség a közönségtalálkozók és a vetítések számára, az egész fesztivált családias légkör hatja át, nem beszélve arról, mennyire hangulatos akár a Balaton partján, a szabad ég alatt nézni kedvenc mozijainkat. Színes filmszemle a Magyar Mozgókép Fesztivál, ahol idén olyan filmesekkel találkozhatnak a résztvevők, mint Dobó Kata, Pesti Ákos, Vecsernyés János és Koltai Lajos - ők például pont a 2023-as év zsűrijét alkotják, de rajtuk kívül számos alkotó elkíséri filmjét a bemutatókra. Ahogy a Magyar Mozgókép Fesztivál honlapján olvasható:

"A Nemzeti Filmintézet a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa program szervezőivel közösen újragondolta a magyar film ünnepét: a korábban Magyar Filmszemle, Magyar Filmhét majd Magyar Mozgókép Szemle néven tartott hazai filmes seregszemle a 2020-ban nagy sikerrel megrendezett Veszprém-Balaton Filmpiknik nyári, felszabadult, vízparti életérzésével ötvözve a jövőben a magyar filmes-televíziós szakma és a közönség népszerű találkozóhelye kíván lenni."

Aki vonattal érkezik Veszprémbe, az egységesen, 2023 Ft-os kedvezményes áron válthat jegyet a vasútra. Az ár nem véletlen, hiszen a fesztivál a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében jöhet létre.

A fesztivál minden évben újravetíti a magyar filmművészet néhány ikonikus klasszikusát. Idén Fehér György Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének felhasználásával, 1989-ben készült Szürkület című alkotása lesz műsoron, melyben a Haumann Péter által megformált felügyelő egy gyermekgyilkosság-sorozat elkövetője után nyomoz, egy kislányt felhasználva akarja csapdába csalni a tettest. A film restaurált változatának világpremierje februárban a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál volt, hazánkban itt először láthatja majd a közönség.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.