Hirdetés

Kínában cenzúrázták a Harcosok klubja végét

|

Minden jó, ha vége jó?

Hirdetés

David Fincher 1999-es filmje, a Harcosok klubja mára bőven kimeríti a klasszikus fogalmát, de ez nem jelenti, hogy ne érné kritika, vagy egyenesen cenzúra. Erre példa Kína, ahol nemrégiben megjelent a film egy új kiadása, ami bár a történet 99 százalékát meghagyja úgy, ahogy azt Fincher elképzelte, a lezáró akkord mégis eltér az eredetiétől. 

Hirdetés

Kezdjük először a '99-es verzióval! Itt Tyler (Brad Pitt) szándéka az, hogy a hitelkártya-társaságok adatőrző épületeinek megsemmisítésével eltöröljön minden tartozást, és ahogy azt a záró jelenet elég egyértelműen sugallja, eléri célját. A kínai kiadásban ezzel ellentétben Tyler terve meghiúsult, ugyanis a rendőrség kifülelt mindent, hatástalanította a bombát, letartóztatta a potenciális elkövetőket, majd ezt követően Tyler elmegyógyintézetbe került, ahonnan 2012-ben szabadult. Ezeket az eseményeket természetesen nem forgatta le senki sem, csupán a film végén egy bekezdésben összefoglalták a polkorrekt konklúziót: 

Azt nem tudni, hogy a kínai kormány utasítására, vagy elővigyázatosságból dolgozták át a film befejezését, mindenesetre a Vice értesülései szerint benne volt a szerzői jogok tulajdonosának keze a változtatásokban, melyeket ezután a politikai vezetés jóváhagyott. Egyelőre a Disney és a Tencent Video sem kommentálta az eseményeket. Az eredeti regény szerzője, Chuck Palahniuk viszont igen, és a következőt írta Twitteren: 

"Láttátok ezt a sz*arságot? Ez SZUPER csodálatos! Mindenki boldog lezárást kap Kínában!"

Ti mit gondoltok a cenzúráról? 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.