Hirdetés

A rendező mesélt a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei egy újabb kulturális különbségéről

|

A magnix az új mugli, vagy fordítva?

Hirdetés

Azt már tudjuk, hogy a Legendás állatok-széria minden egyes epizódja más-más világvárosban fog játszódni ezzel is jelentősen kiterjesztve J.K. Rowling terebélyes világát. Viszont míg a Legendás állatok és megfigyelésük angol nyelvterületen játszódott, számos nyelvi lelemény és ehhez fogható kérdés leegyszerűsödött, a Grindelwald bűntettei viszont Párizsban fog játszódni, így vélhetően a szereplőknek több nyelvi nehézséggel kell majd megküzdeniük.

Hirdetés

Az egyik ilyen maguknak a varázstalan embereknek a megnevezése, ami már a világ két, azonos nyelvet beszélő területén is különbözik, hiszen míg a briteknél muglinak (angolul muggle) hívják, addig az amerikaiaknál magnixnek (angolul no-maj). Így adja magát a kérdés, hogy a franciáknál ezt mégis hogyan kell elképzelnünk. Többek között erre, valamint a francia varázslók kulturális életére is válaszolt a film rendezője David Yates az Entertainment Weekly interjújában.

Párizs varázsvilága egészen magával ragadó, rendkívül szép. A varázslók sokkalta szabadabban élnek a mugli közösség mellett, mint a szegregált New Yorkban. Éppen ezért Párizs sokkalta jobban hasonlít Angliára, mivel nincsenek igazán éles különbségek. A mágikus emberek szabadon mozoghatnak a nem mágikusok között, amíg kellően diszkrétek a képességeikkel.

Arra a kérdésre pedig, hogy a franciák hogyan nevezik a muglikat, Yates csak ennyit felelt:

Non-magique

Nem irigyeljük a könyvek és filmek fordításáért is felelős Tóth Tamás Boldizsárt, aki rendkívül szellemesen (sokszor szellemesebben) ültette át Rowling nyelvezetét magyarba, így remélhetőleg a franciáknak is kitalál majd valamilyen ötletes megnevezést. Ezzel együtt pedig érdemes Yates mondandóján elgondolkodni, miszerint nem olyan látványos a különbség a párizsi közösség és a britek között, mint az amerikaiak lényegesen szigorúbb társadalma esetében, így felmerül a kérdés, hogy miben fognak megnyilvánulni ezek a társadalmi és kulturális különbségek. Annyi bizonyos, hogy a látványban, hiszen a széria díszleteiért és látványterveiért felelős Stuart Craig korábban elárulta, hogy a forgatókönyv elolvasása után még ő is a fejét vakarta bizonyos esetekben, ami karrierje során még nem nagyon fordult elő.

Okosabbak persze majd csak a filmet (vagy legalábbis az első előzetest) követően leszünk, amelynek kitűzött premierdátuma továbbra is november 16.-a, a főbb szerepekben pedig Eddie Redmayne, katherine Waterston, Allison Sudol, Dan Fogler, Ezra Miller, Johnny Depp és Jude Law lesz látható. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.