Hirdetés

Magyar Filmhét 2014 - Mit is lehet tudni az Argo 2-ről?

|

Árpa Attila és társai a Magyar Filmhét keretein belül tartott sajtótájékoztatón felfedtek pár dolgot és elhintettek néhány információmorzsát arról, mi is van és mi is volt eddig az Argo 2-vel.

Hirdetés

Nos, örülhetnek azok, akik hithű rajongással lestek minden egyes információmorzsát és kitartóan várakoztak a film elkészültére. A rendező elmondása szerint ugyanis a film tulajdonképpen már készen van és hogy őt idézzem: "Baszott jó lett." Őszintén szólva tisztelem azt, aki mer ilyen jó véleménnyel lenni a saját munkájáról, bár másfelől nézve pedig mégis mit is mondanának egy sajtótájékoztatón? Hogy a film szar lett és ne nézzétek meg? És nem hogy folytatásnak nem jó, de önálló filmként sem? Nyilván nem fog ez megtörténni, de nem is akarok ilyen szőrszálhasogató, pesszimista gazember lenni. Én készséggel elhiszem Árpa Attilának, hogy jó lett a film és csak örülni tudok annak, hogy a rendező maga hitt és hisz abban, amit leraktak az asztalra. Jó érzéssel tölt el és nem hazudok ha azt mondom, hogy izgatott vagyok a film kapcsán és száz százalékkal drukkolok neki, hogy jól sikerüljön. Még úgy is, hogy egyáltalán nem tartozok abba a táborba, amelynek tagjai az első részt kultikus státusszal tituláló filmnek állítják be.

Na de mit is tudtunk meg a sajtótájékoztatóról? Azon kívül, hogy mindenki el van ájulva a végeredménytől és ezer százalékig bíznak az alkotók abban, hogy a rajongók nem csak megkapják az első rész méltó folytatását, de hogy még felül is fogja múlni azt! A rendező elmondása szerint egy olyan sequelt kívántak piacra dobni, amely legalább annyira jó mint az első, de tekintve, hogy általában a folytatások szarabbak mint az eredeti (ezt egy Puzsér-bejátszással is nyugtázták, bár én egyáltalán nem értek ezzel egyet), ezzel eléggé meggyűlt a bajuk. Érdekes módon a folytatás lehetősége az első rész pénzhiányának okán merült fel először, amikor is a legutolsó, Egyiptomban játszódó jelenetre már nem volt pénze a stábnak, így egy kvázi nyitott befejezéssel kellett zárni Balog Tibi és bandájának kálváriáját. Az sem elhanyagolható körülmény persze, hogy a rajongók aztán éjt nappallá téve zaklatták nem csak Árpát, de a főszerepeket játszó színészeket is, hogy "Ugyan mikor készül már el az a fránya folytatás?".

Megtudhattuk azt is, hogy hosszú és fáradalmas út vezetett ahhoz, hogy elkészülhessen a film. Hiába volt már egy ötletük 2008 tájékán az esetleges sequelhez, kénytelenek voltak kidobni a forgatókönyvet, mivel szar volt. Beletelt kis időbe, mire megtalálták a megfelelő történetet, ami megfelelő módon megindokolja azt, hogy összehívják újra Balog Tibi bandáját. Mire azonban eljutottak erre a pontra, újabb akadály lett a projekt elé gördítve. A közösségi finanszírozás se jött össze, a vírusvideóval szinte semmit nem kapartak össze, pedig ez lett volna a cél. A magyar film ranglétrán való feljebb kapaszkodása volt a következő, ami megnehezítette Árpának egy olyan profi stábbal együtt történő munkára, amely első sorban megfogalmazódott a fejében. Mindenki más, nagyobb produkciókra szerződött le, így B-csapatot kellett összeverbuválnia Attilánknak (hogy őt idézzem: "Egy B-csapattal kellett megcsinálnom életem legnehezebb filmjét."), amellyel a munka sajnos nem ment olyan gördülékenyen; baromi nehéz és jónéhány kellemetlen élménnyel telített forgatás volt (35 napos), amelyet egyik stábtag se próbált meg túlságosan szépíteni. Kovács Lajos például már az első nap kidőlt a fizikai erőfeszítéstől (bár ehhez hozzájárult az is, hogy akkor is, ahogy minden másik nap futott), a Tejesembert alakító Oszter Sándor pedig élő tűzgolyóvá vált egy jelenet forgatása közben (felrobbant mellette egy gázpalack), de szerencsére azért ép bőrrel megúszta az esetet. És ha már pirotechnika, a filmben az alkotók ígérete szerint lesz pár robbantás, üldözéses jelenet és egyéb eksön szín, és hiába nem állt rendelkezésre annyi pénz, amennyi optimálisan kellett volna, ez mégsem fog meglátszani a kész produktumon. A stáb egyébként még Miamiban is forgatott.

A mindössze 434 millióból készült alkotás tehát a műfajból fakadóan tele lesz akcióval és humorral, melynek párosítása Árpa szerint különösen nehéz feladat, hiszen mindkét zsáner az időzítésről, a vágásról, a dinamikáról szól. Mégis, szerintük sikerült elvégezni a feladatot. Azon kívül azt is megtudtuk, hogy kicsit le kellett faragni a forgatókönyvből, mert annyi volt az ötlet és azért a költségvetést se akarták annyira a csillagos egekig röpíteni.

A szereplők közül ott volt a banda nagy része (Scherer Péter kivételével, aki állítólag elkeveredett a dugóban), még az első részben elhalálozott Tyson is, aki azért élte túl a halálos lövést, mert túl kicsi az agya és nem találta el a golyó. Egyedül Mucsi az, aki nem tér vissza az eredeti felállásból, amit én speciel nagyon sajnálok.

Az újak is tiszteletüket tették: Kulka János, aki egy Fekete Lótusz nevű nindzsát alakít nagy sajnálatára nem tudott megtanulni rendesen japánul és ezt egy kudarcnak fogta fel és nem sokat teketóriázott azon, hogy elvállalja-e a szerepet, ugyanis az egyik legviccesebb forgatókönyv volt, amit valaha olvasott. Ugyanez vonatkozik Bán Jánosra, aki egy számítástechnika tanárt alakít, és szintén egyből visszajelzett az illetékeseknek, hogy vállalja a szerepet.

A Pszichót alakító Bicskey Lukácstól megtudtuk, hogy túl sokat most se fog beszélni, és azon is meglepődött hogy meg lett hívva erre a sajtótájékoztatóra. Már majdnem át is passzolta némán a mikrofont valakinek, amikor az Azurák "rápirított", hogy nem ússza meg ennyivel. Elhintettek egy Kulka-Bicskey közös jelenetet, melynek lényegi részét végül inkább nem spoilereztek el, viszont így legalább elérték, hogy kíváncsi legyek. Az első részben emlegetett Hangyás Dzsoni is tiszteletét tette, akit Nagypál Gábor alakít és egy bosszú miatt keveredik bele a történetbe. Ki szeretné taposni Balog Tibi belét. Állítása szerint 130 kiló őrületet préselt bele egy 65 kilós testbe.

Akármennyire is tisztában vannak az alkotók azzal, mennyire szeretik az emberek az első részt és bármennyire is elégedettek vele, azt azért elárulta Árpa, hogy gyenge pont volt szerinte a filmzene, melyen ezúttal javítani szeretnének. A filmben hallhatók lesznek többek között a Kerekes Band, a Tankcsapda, Gangsta Zolee és a Kartell, illetve egyéb, relatíve ismeretlen előadók dalai is.

A közönség pluszban még láthatta a film legelső előzetesét, mely igazából azt nyútja, amit várunk. Akciót és humort. Ezen kívül egy másik trailert is megmutattak, mely a film kivágott jeleneteiből áll, ezt úgy vezette fel a rendező, hogy nem szereti a trailereket, mivel mindig ellövik a film legjobb részeit. Na ez most nem lőtt le semmit, csak amit nem fogunk látni. Interneten látható lesz majd.

Ahogy mondtam: bizakodó vagyok. Szurkolok, hogy egy értékelhető, szórakoztató és vicces, magyar akciókomédia készüljön. Ja és hogy mikor kerül mozikba a film? 2015. március 12 a pontos dátum. Azért nem hamarabb, mert nem akartak semmilyen nagyobb mozival versenyre kelni. Messze van, messze van. De most már legalább tudjuk, hogy mikor is lesz.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.