Hirdetés

Návai Anikót interjúhamisítás miatt plagizálással vádolják

|

A kérdéses interjút Scarlett Johanssonnal "készítette" el.

Hirdetés

A hollywoodi sztárok faggatóját, Návai Anikó újságírót a The Wrap nevű oldal plágium vádjával illette egy cikkükben. Ebben a cikkben arról rántották le a leplet, hogy egy a Nők Lapjának készített Scarlett Johansson-interjút egyéb, más interjúkból ollózta össze - ő maga pedig ennek apropójából még csak nem is találkozott a színésznővel. 

Hirdetés

A szóban forgó interjú a Nők Lapja június 15-i számában jelent meg, amelynek már a címlapján is Johansson képe szerepelt. Maga a szöveg egy hagyományos kérdezz-felelek interjúnak minősül, amiben semmi nyoma nem lelhető annak, hogy az újságíró már meglévő anyagból dolgozott. Ez pedig egyértelmű probléma, hiszen ha valami nem a te gondolatod, nem a te mondatod, akkor bizony illő feltüntetni a forrást - kiváltképp akkor, ha gyanúsan szó szerint veszed át az alapul vett cikkből/cikkekből, még ha az egy korábbi sajátod is. Návai Anikó ezt nem tette meg, ennek pedig az lett az eredménye, hogy teljes joggal kérdőjeleződött meg szakmai elhivatottsága és profizmusa. 

A Centrál Médiacsoport (amely a Nők Lapja kiadója) azzal reagált a hírekre, hogy minden munkakapcsolatot megszüntetett az újságíróval és a Nők Lapja főszerkesztője, Vass Virág a The Wrap-nek adott nyilatkozata szerint az olvasókat tájékoztatni fogják a csúnya botlásról. A kiadó közleményében egyébként többek között ez áll:

A Nők Lapjában 2021. július 7-én megjelent, Návai Anikótól származó Scarlett Johansson interjú hamis színben tüntethette fel az interjúalanyt, és nem a Nők Lapja, illetve annak kiadója szerkesztőségi elvei szerint készült. A szerkesztőséget is megdöbbentette az a tény, hogy a Návai Anikótól vásárolt, valódiként eladott interjú nem valósult meg. A Nők Lapja szerkesztősége megköveti olvasóit és partnereit, továbbá hivatalos úton is elnézést kér az interjúalanytól és menedzsmentjétől. A nevezett cikket a kiadó természetesen már eltávolította online felületeiről.

Vass Virág szerint ez a tett szöges ellentétét képezi mindannak, amit a lap képvisel és szembemegy irányelveikkel, miközben kiemeli azt, hogy általában autentikus forrásokra épül minden anyaguk. Ergo: most ez a hitelesség is kárt szenvedett. 

Návai Anikó nem hagyta annyiban a vádakat és exkluzív interjút adott a 168.hu oldalnak. Ebben a beszélgetésben bár elismeri, hogy lényegében összeollózta az anyagot, ám saját maga védelmére hozza fel azt, hogy minden helyről visszautasították az interjúkérelmét a híres színésznő irányába. És tekintve, hogy a címlapfotó már megvolt, nem volt más választása, mint hogy mindenképpen összehozza a cikket. Nyilván ebből kiindulva felmerül a kérdés, hogy miért nem lett jelezve a forrás? 

Ha egy újságírónak megtiltják, hogy korábbi interjúiból dolgozzon, akkor megtiltják azt, hogy írjon. Mindenki használ korábbi interjúkat, ez bevett gyakorlat. A cikk bevezetőjében nemhogy nem szerepel, hogy most került volna sor az interjúra, hanem az szerepel benne, hogy korábban hússzor találkoztunk. A címlapon az a címe, hogy "Scarlett Johansson - Budapesti emlékek". Ebből és a bevezetőből is világos, hogy a cikk korábbi interjúkból áll.

Alapvetően tehát nem érzi azt, hogy az olvasók át lettek ejtve, hiszen a maga módján ugyan, de jelezte, hogy nem eredeti a beszélgetés. Az interjú egy másik részében rátér arra is, hogy ez a plágiumvád is vélhetően egy újabb támadás a HFPA ellen (Hollywood Foreign Press Assocation, avagy a külföldi, Hollywoodban élő újságírók szervezete), amit mostanában folyamatosan fúrnak minden irányból (hogy milyen okból, arról korábban már írtunk, ide kattintva olvashatjátok el). Lényegében az ő narratívája szerint mindent jól csinált és professzionálisan megtett minden tőle telhetőt és ha újracsinálhatná, akkor se változtatna semmit a módszerein. Az ő szempontja szerint ezzel reklámot csinált a filmnek és segítette a magyarországi forgalmazását a filmnek, ami így önmagában persze igaz is, épp csak arról nem ejt szót, hogy ahogyan ezt tette, az - akárhogy nézzük - újságírás szempontjából nagybetűs etikátlanság. Főként úgy, hogy a HVG egy cikke szerint korántsem ez az első olyan alkalom, amikor egy interjúja gyanúsan hasonlít egy másik interjúra. (A cikk szerint gyaníthatóan egy a The Prom apropójából készített Meryl Streep-interjújánál is kilóg a lóláb, ahogyan egy korábbi, Roman Polanski-interjú sem tűnik túlontúl kredibilisnek.)

És hogy ezt követően mi fog történni? Az egy nagyon jó kérdés. Az biztos, hogy a Central Médiacsoport ezt követően jobban fogja ellenőrizni az interjúk hitelességét, ahogyan az is feltételezhető, hogy Návai Anikó ezt követően még nehezebben fog majd hozzájutni interjúlehetőségekhez. Maga Anikó pedig saját jövőjét a karmára bízza. A karma pedig tudjuk nagyon jól, milyen tud lenni. 

A kiemelt kép Návai Anikó Instagramjáról származik

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.