Hirdetés

A nagy Golden Globe-botrány, és ami mögötte van

|

Alaposan körbejártuk az egyik legnagyobb díjátadó jelenleg is tartó haláltusáját.

Hirdetés

Valószínűleg egy filmkedvelőnek sem kell bemutatni a Golden Globe-ot (magyarul Arany Glóbuszt), de ha valaki mégsem hallott volna róla, akkor íme egy kis gyorstalpaló. Ez az egyik legismertebb, legrégebbi, és legnagyobb presztízzsel bíró díjátadó Amerikában, amelyet a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete (a The Hollywood Foreign Press Association, innentől kezdve röviden: HFPA) alapított meg még 1944-ben, vagyis egy lassan 80 éves múlttal rendelkező eseményről beszélünk. A gálának azonban könnyen lehet, hogy egyszer s mindenkorra befellegzett, hacsak nem képesek olyan drasztikus változásokat véghez vinni saját köreiken és működésükön belül, amelyet lassan egész Hollywood követel tőlük. De hogyan jutottunk idáig?

Hirdetés

Mi a probléma?

Persze nincs min meglepődni, nem ez az első eset ugyanis, hogy a Golden Globe-nak (és az HFPA-nak) botránnyal kell szembenéznie. Régóta gyakorlatilag nyílt titok a filmvilágban, hogy az Arany Glóbuszt könnyen meg tudja vásárolni egy stúdió, persze a szó szorosan vett értelmében.

A tagokat rendszeresen invitálják meg ugyanis egzotikus helyszíneken megtartott sajtóeseményekre, forgatásokra, melyek során ötcsillagos luxus szállodákban szállásolják el őket, ahogy pedig közeledik a díjátadó, úgy érkeznek számukra folyamatosan az ajándékcsomagok, a vacsora- és parti meghívások.

És bár a szabályzat megtiltja egy bizonyos összegnél drágább ajándék elfogadását a tagoknak, sokuknak már az is bőven elég, hogy találkozhat egy hollywoodi sztárral, vagy részt vehet egy ilyen eseményen. Ezek után pedig sokkal könnyebb szívvel szavaz egy olyan alkotásra, ahova meginvitálták. Ezzel pedig mindenki jól jár: ha egy alkotás elnyer egy Golden Globe-díjat, akkor azt azonnal rá lehet nyomtatni a DVD vagy Blu-ray borítójára, eladhatóbbá téve ezzel az adott filmet, miközben a HFPA tagjai élvezik az exkluzív lehetőségeket és luxuskényeztetést.

Konkrét példa is van ilyen esetre. 1982-ben történt, hogy egy Pia Zadora nevű színésznőnek ítélték oda az év felfedezettjének járó Golden Globe-díjat a Butterfly című, a kritikusok által egyébként nagyon lehúzott filmért. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy Zadora férje, egy Meshulam Riklis nevű gyémántkereskedő milliárdos a szavazás előtt néhány HFPA tagot vendégül látott a Las Vegas-i kaszinójában.

Ugyanakkor már az is önmagában felvet néhány kérdést, hogy miként sikerült egy alig 87 főt számláló szervezetnek ekkora befolyásra szert tenni Hollywoodban, akik ráadásul egyszerű újságírók, sőt. Többen ezt csak másodállásban végzik, vagy már rég nem is ezzel foglalkoznak. Összehasonlításként: a legrangosabb filmes díjat, az Oscart minden évben odaítélő Akadémia jelenleg több mint 9000 (!) taggal rendelkezik, vagyis ennyien szavazhatnak minden évben a jelöltekre.

Tehát az Akadémia létszámához viszonyítva a Golden Globe-ról mindössze annak 1%-a dönt, mégis szinte egyenrangú a két elismerés.

Régóta nagy kritika a szervezettel szemben továbbá, hogy a 87 tag között egyetlen fekete sincs, és ázsiai, vagy indiai is csak elenyésző számban. Emiatt sokszor megkapják, hogy nem elég diverzek, ez pedig a Black Lives Matter-mozgalma óta csak még nagyobb figyelmet kap. Persze a HFPA sem ügyködött azon, hogy megpróbálják ezt lemosni magukról, hiszen elég, ha csak megnézzük, hogy mit műveltek 2020 során. Továbbra sem változtattak a szervezeti felépítésén, el sem mentek olyan filmek vagy sorozatok sajtóeseményeire, melyek diverz témával vagy szereplőgárdával rendelkeztek, a legutóbbi átadón pedig az olyan alkotásokat, mint Az 5 bajtárs, a Judas and the Black Messiah vagy a Ma Rainey: A blues nagyasszonya egyszerűen figyelmen kívül hagyták, és még csak jelöléseket sem kaptak a fontosabb kategóriákban.

Az első intő jelek

2020 augusztusában aztán nyilvános figyelmet kapott az egész, amikor egy norvég újságíró, név szerint Kjersti Flaa pert indított a HFPA ellen, akit többszöri jelentkezés után sem vett fel a szervezet a tagjai közé annak ellenére, hogy minden szempontból megfelelt a kritériumoknak. Keresete azonban jóval többről szólt, mint egyszerű sajátos bosszúról.

Flaa többek között azzal vádolta meg a szervezetet, hogy semmiben sem különböznek egy kartelltől, senkire és semmire nincsenek tekintettel, tisztességtelenek és korrupt eszközökkel működnek. Nem csak a saját zsebüket tömik pénzzel, de direkt távol tartják a tapasztalatban megfelelő jelentkezőket, ellehetetlenítve a hozzáférését mindenki másnak a hollywoodi sajtóeseményekhez, ezzel pedig monopolizálják a hollywoodi tudósítások piacát. És ebben rejlik talán a HFPA legnagyobb ereje. A tagok újságíróként ugyanis olyan szakmai lehetőségekhez jutnak, ami nagyon kevesek számára adatik csak meg. Ők készíthetnek elsőként a világsztárokkal exkluzív interjúkat, ők juthatnak hozzá elsőként bennfentes információkhoz, miközben a már említett luxuskörülmények között élvezik az egészet.

Bár Flaa-nak magát a pert nem sikerült megnyernie, azt mindenképp elérte, hogy a szervezet tagjai között néhány megértő fülekre találjon, akik maguk is örömmel látnának végre némi változást a szervezet működésében. Őket szólaltatta meg a Los Angeles Times 2021 február végén egy, az idei Arany Glóbusz díjátadó előtt megjelent tényfeltáró cikkben. Ebben a leleplező írásban több mint ötven ember nyilatkozott, köztük hét olyan, aki vagy jelenleg is tagja a HFPA-nak, vagy korábban volt az. Már az is eleve beszédes, hogy a személyek csak a nevük elhallgatása mellett mertek megszólalni, mondván félnek a megtorlástól, akik azonban lényegében megerősítették azokat az információkat, amiket Flaa is hangoztatott. Például 2020 januárjában a szervezet két tucat olyan tagja, aki az idegen nyelvű filmekért felelős bizottságban ül, fejenként háromezer-négyszáz dollárt kapott azért, hogy megnézzék a nevezett idegen nyelvű filmeket. De hasonlóan szép összeget lehetett zsebre tenni néhány megírt cikkel is a szervezet honlapjára. Sőt, egy sor olyan pozícióért is jár rendszeres fizetés, amiben még csak filmeket nézni és értékelni, vagy cikket írni sem kell.

A Los Angeles Times emellett bírósági beadványokhoz és belső üzleti dokumentumokhoz, valamint kommunikációs anyagokhoz is hozzáfért, amelyekből kiderült, hogy annak ellenére, hogy az HFPA nonprofit szervezet, amely ráadásul adómentességet is élvez, a tagoknak mintegy kétmillió dollárt fizettek ki a 2020 júniusával véget ért üzleti évben különböző bizottságokban való részvételért és egyéb feladatok ellátásáért. Ez az összeg ráadásul alig három év alatt a duplájára nőtt.

Vagyis jól látható, hogy a tagok főleg csak a saját zsebüket igyekeznek tömni.

A jelenlegi botrány

Az utolsó csepp a pohárban valószínűleg az lehetett, amikor idén áprilisban a szervezet egyik tagja, Philip Berk azt mondta a BLM-ről, hogy rasszista megmozdulás. Ennek hatására ismét fellángoltak a HFPA ellenes indulatok, és bár a szervezet ígéretet tett arra, hogy tagjainak számát legalább 100-ra növelik, melynek 13%-a végre fekete lesz, Hollywoodban már elindult valami, ami könnyen a Golden Globe végét jelentheti, hacsak nem történik további drasztikus változás.

Elsőként a Netflix szállt bele nyíltan a HFPA-ba, amikor a streamingóriás elnöke, Ted Sarandos bejelentette, hogy megszakítanak minden kapcsolatot a szervezettel, és egy filmjüket sem nevezik a díjátadójukra addig, amíg nem vezetnek be jelentős és fontos változtatásokat. Ezt követően, mintha sokan csak ilyen nyílt fellépésre vártak volna, több hollywoodi sztár lépett elő, és szólalt fel a szervezet ellen. Mark Ruffalo, aki pont idén kapott Golden Globe-díjat az HBO-s Ez minden, amit tudok című alkotásban nyújtott alakításáért, egy interjúban elmondta, hogy jelenleg sem boldog, sem büszke nem tud lenni erre az elismerésre, mert elszomorítja a tény, hogy az HFPA nem hajlandó semmiféle logikus változtatást bevezetni saját köreikben, pedig már épp itt lenne az ideje. 

Őt követte Scarlett Johansson, aki ennél sokkal durvább szavakkal illette a szervezetet. Egy interjúban elmesélte, hogy egy ideje azért nem hajlandó részt venni az általuk rendezett konferenciákon és gálákon, mert a múltban sokszor olyan szexista kérdéseket és megjegyzéseket kapott a HFPA egyes tagjainak részéről, amelyek a szexuális zaklatás határait súrolták. Az interjú végén pedig egyenesen szexistának titulálta őket, és hozzátette, hogy amennyiben nem történik jelentős változás a szervezeten belül, úgy szerinte itt az ideje annak, hogy a színészek (és úgy mindenki a filmiparban) közösen elhatárolódjanak a HFPA-tól, és inkább annak fontosságára fókuszáljanak, hogy egységesek és erősek maradjanak nem csak az egyes szakszervezeteken belül, de magában a filmiparban is.

Ezután jött az NBC, a gálának oly sok évig otthont adó csatorna, és közleményben jelentették be, hogy a 2022-es Golden Globe-díjátadót már nem fogják sugározni:

Továbbra is hiszünk abban, hogy a HFPA elhivatott a jelentős reformok bevezetésében. Ugyanakkor az ekkora mértékű változásokhoz sok időre és munkára van szükség, mi pedig úgy véljük, hogy a HFPA-nak pont erre van szüksége ahhoz, hogy ezt az egészet a lehető legjobban hajtsa végre. Éppen ezért bejelentjük, hogy az NBC nem fogja közvetíteni a 2022-es Golde Globe-díjátadót. De bízunk abban, hogy a szervezet hamarosan túllendül ezen a válságon, és hisszük, hogy 2023 januárjában már abban a helyzetben leszünk, hogy újra közvetíthessük a show-t.

Legutóbb pedig Tom Cruise állt be a bojkottáló színészek sorába, aki ráadásul a hírek szerint mindhárom korábbi Golden Globe-díját (amit 1990-ben a Született július 4-én főszerepéért, 1997-ben a Jerry Maguire-ért, és 2000-ben a Magnóliáért kapott) visszaküldte a HFPA-nak, ezzel is kifejezve nemtetszését a szervezet felé.

Hogy mi lesz ennek az egésznek a vége, azt még nem tudni, mindenesetre nehezen elképzelhető, hogy komoly változtatások nélkül lenne innen visszaút a HFPA számára. Már csak az a kérdés, hogy képes lesz-e a szervezet belátni eddigi hibáit, önkritikát gyakorolni, és megmentenie saját magát?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.