Hirdetés

Oscar 2018 - Íme a nyertesek

|

Lezajlott a 90. Oscar-gála, gyakorlatilag meglepetések és botrányok nélkül, de azért vigadunk.

Hirdetés

Mégha némileg sírva is, hiszen harmadjára a Testről és lélekről nem húzta be a magyaroknak az Oscart, de Enyedi Ildikóéknak nincs különösebb okuk szégyenkezniük így sem. Ahogy a magyaroknak sem, hiszen valamilyen formában ott voltunk: a legörömtelibb az volt, hogy a 14. jelölését végre díjra váltó Roger Deakins a Szárnyas fejvadász 2049-ért a beszédében megemlítette Budapestet, a pár éve nálunk forgató Allison Janney is Oscar-díjas lett az Én, Tonyáért, de a legnagyobb öröm talán mégis az, hogy Deakins mellett Gary Oldman is végre Oscar-nyertes (A legsötétebb óráért), ahogy a legendás forgatókönyvíró James Ivory (Napok romjai) is a Szólíts a neveden!-ért, amivel a legidősebb díjazott lett az Oscar történetében.   Emellett nyert animációs és betétdal kategóriában a Coco, a technikai kategóriákat a Dunkirk vitte, a vizuális effektusokat pedig a Szárnyas fejvadász. Az est egyik kellemes meglepetése, hogy Jordan Peele a Tűnj el! forgatókönyvével nyert, vagyis egy kvázi horrort díjaztak, a rendezést, a filmzenét és a filmet pedig A víz érintése, míg a Legjobb férfi mellékszereplőt Sam Rockwell, A legjobb női főszereplőt pedig Frances McDormand a Három óriásplakát Ebbing határábanért.

Hirdetés

Del Toro filmje annyiban is történelmet írt, hogy egy fantasy nyert (tudjuk, volt Gyűrűk Ura is, de ez mégis más, mert aktuális témákat feszeget és nem is tarolta úgy le a gálát, mint A király visszatér anno)), egyébként a Jimmy Kimmel vezette show kifejezetten eseménytelen és érdektelen volt. Az olyan pillanatok dobták fel, mint amikor a Legjobb animációs rövidfilm nyertesének (a kosaras, Olimpiai bajnok Kobe Bryant!!!) kihirdetésekkor Mark Hamill azért rimánkodott, hogy ne a Kaliforniai álmot mondja be, vagy később, amikor Kimmel a sztárokkal meglátogatott egy a gálát közvetítő mozit, Gal Gadot és Mark Hamill élő egyenes adásban mutatkozott be egymásnak. McDormand beszéde is szórakoztató volt, valamint inspiráló a nőknek, Oldman a 99 éves anyukájának köszönte meg, aki otthonról nézte fia győzelmét, és a díjátadó, mankóval bicegő Jodie Foster is derültséget okozott, amikor Jennifer Lawrence megkérdezte, hogy mi történt, mire a válasz csak annyi volt: Streep. Ennek ellenére rendkívül sótlan és unalmas, biztonsági játékot űző show volt az idei, amelyben Kimmel révén megint a verbalitásra helyezték a hangsúlyokat, viszont hiányoztak az igazi showelemek és a pompa, emiatt vontatottnak tűnt az egész. Talán jövőre. A nyertesek listáját alább olvashatjátok. 

Legjobb film: A víz érintése 

Legjobb rendező: Guillermo del Toro (A víz érintése )

Legjobb színész: Gary Oldman (A legsötétebb óra)

Legjobb színésznő: Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában)

Legjobb férfi mellékszereplő: Sam Rockwell (Három óriásplakát Ebbing határában) 

Legjobb női mellékszereplő: Allison Janney (Én, Tonya)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Tűnj el! - Jordan Peele

Legjobb adaptált forgatókönyv: Szólíts a neveden! - James Ivory 

Legjobb fényképezés: Szárnyas Fejvadász (Roger Deakins)

Legjobb vágás: Dunkirk

Legjobb animációs film: Coco

Legjobb animációs rövidfilm: Dear Basketball

Legjobb vizuális effektusok: Szárnyas fejvadász 2049

Legjobb hangkeverés: Dunkirk

Legjobb hangvágás: Dunkirk

Legjobb filmzene: A víz érintése (Alexandre Desplat)

Legjobb betétdal: Coco - Remember Me!

Legjobb jelmeztervezés: Fantomszál

Legjobb smink: A legsötétebb óra

Legjobb látvány és díszlet: A víz érintése 

Legjobb idegennyelvű film: Fantastic Woman

Legjobb rövidfilm: Heaven is a Traffic Jam

Legjobb dokumentumfilm: Icarus

Legjobb rövid dokumentumfilm: Silent Child

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.