Hirdetés

Peter Jackson Blogol A hobbit forgatásának utolsó napjáról

|

A rendező elárulta, hogy ma A hobbit: Oda és Vissza utolsó jeleneteit rögzítik és úgy döntött, hogy mindezt dokumentálja majd nekünk.

Hirdetés

A forgatás utolsó napja.

Amióta elkezdtem ezeket a blogokat, egy valamit mindig is meg akartam csinálni, (amellett, hogy válaszolni szeretnék arra a 19 kérdésre amivel tartozok nektek!) - végig szeretnék blogolni egy egész forgatási napot. Átadni nektek azokat az érzéseket amiket mi egy átlagos napon megtapasztalunk.

A mai nem éppen "átlagos", ez a forgatás utolsó napja, de ha ma nem csinálom meg, akkor talán soha! 

Úgyhogy itt is van... Próbálok annyit frissíteni amennyit csak tudok a nap folyamán. legalább egy gyors fotóval. A szöveg majd attól függ, hogy mennyire érek rá.

Most pár percel múlt 6:30 Wellingtonban. Még az ágyban fekszek, és azon vagyok hogy felkeljek! Nem aludtam sokat, túl stresszes vagyok amiatt, hogy hogyan fogunk mindent rögzíteni amit kell. Folyton ez jár a fejemben. 

A 3. részhez forgatunk ma jeleneteket. Olyan dolgokat amiket csak 2014 decemberében láttok majd, szóval úgy mutatom meg a dolgokat, hogy spoiler mentes legyen.

Itt feküdtem a sötétben és a harcpróbákat néztem meg újra és újra. A kaszkadőr koordinátorunk, Glen Boswell, dolgozott a színészekkel múlt hétvégén és megtervezett pár vászonra való harcmozdulatot. Le is filmezte ezeket és most itt vannak az iPademen, egy program segítségével amit mi írtunk és úgy hívjuk, hogy "WingNut TV". Ez egy olyan program ami rengeteg anyagot képes tárolni, rendszerezni és folyamatoson frissíthető az Interneten keresztül. Benne van minden részlet, vágott jelenetek, nyers anyagok, zene, és sok minden egyéb. Nézem a harcokat, és próbálom kitalálni milyen szögből kell majd ma ezeket felvennem. Sok a tenni való, és mindent meg kell csinálni. 

A forgatás 8:30-kor kezdődik, és be kellene fejezni 19:30-ra. De gyanítom, hogy tovább fog tartani. Mindig amikor túlórázunk, azzal viccelem a stábot, hogy én csak megpuhítom őket mielőtt Jim Cameron Wellingtonba jönne, hogy leforgassa az Avatar 2-t és 3-mat. Illetve... Ez igazából nem is vicc.

Próbálok sűrűn frissíteni.

Hajnal Wellingtonban - a kilátás a hálószobánkból. Most múlt 7:00. Ideje felöltözni, és munkába menni. Van egy vicces babonám, hogy amikor forgatok nagyjából ugyan azokat a ruháhat viselem. Múlt évben két pólóval mentem a ComicConra. Egy fehérrel és egy kékkel.

A mai fehér napnak tűnik.

8:20. Indulás. Mr.Smudge a lépcsőn vár, hogy elköszönjön. Minden nap ezt csinálja, és általában este is az ajtónál áll, hogy üdvözöljön mikor hazaérek.

Megérkeztem a stúdióhoz.

8:20. Nem a napom fénypontja. Amikor a stúdióhoz érek ideges leszek, és a nap ijesztőnek tűnik. 100 ember fog engem keresni, hogy megtudják, mivel kezdünk, milyen lencsét akarok használni, és hány beállítás kell, hogy végezzünk a jelenettel. Van, hogy van tervem, és van, hogy csak rögtönzök. Ez segít próbálni a színészekkel, és az ötletek (remélhetőleg a jók) elkezdenek áradni. 

Mindig jobb lesz mikor már megtört a jég és elkezdtük a forgatást.

A jó hír az, hogy a stúdió 5 percre van tőlem, nincsnek közlekedési lámpák, sem pedig nagy forgalom.

Készülünk az első jelenet forgatására.

9:15. Hamarosan kezdjük a forgatást. Két kamera, mindkettő 16 mm-es lencsékkel. Két hatalmas, széles beállítás egy akkora harcjelentről ami szinte kitölti az egész K Stúdiót. Ez nem lesz egyszerű, képeket spoiler nélkül feltölteni. Megteszek mindent amit tudok! Vannak kameráink videónaplózásra is, szóval majd részletesen is láthatjátok, hogy mi folyik itt ma - de majd csak a 3. rész bővített változatában, ami nagyjából 2015 vége felé jelenik majd meg!

Van egy másik egységünk amelyik szintén forgat, Christian Rivers vezetésével. 

Elég nehezkés az indulás, mert az első pár órát olyan jelenetekkel töltjük el amiket már tegnap le kellet volna forgatnunk. De pusztán a koreográfia összetettsége miatt túlóráznunk kellett, és még így sem végeztünk. 

A valódi gond az, hogy ma az F stúdióban kellene forgatnunk, és a másik csapatnak itt a K-ban. De még kell néhány óra, hogy itt végezzünk, aztán gyorsan szaladunk is át az F-be, és folytatjuk tovább a napot. A többiek így arra vannak kényszerülve, hogy az A stúdióban a zöld háttér előtt forgassanak, amíg nem végzünk a K-ban és adjuk át a terepet. 

Túl sok részlet! De épp ilyen dolgokkal küzdünk nap mint nap. Gyorsan írnom kell egy Facebook szűrőt, hogy a Warner Bros. ne lássa, hogy tegnap nem végeztünk!

Hé, olyan sokat írkáltam, hogy elkezdtük a forgatást!!!

A fénykép: igen, ezt tényleg felvettük. Kérlek ne akarjátok, hogy megmagyarázzam! Üzemeljük be azt a WB szűrőt! Köszönet Hannahnak és Dustynak!

Dwalin

10:30. Futnom kellett az A stúdióba, hogy elmagyarázzam Grahamnek és Christiannek hogy miért kellett Dwalin harcát zöldháttér előtt felvenniük, és nem a gyönyörű, drága díszleteink előtt ahogyan azt megbeszéltük. Graham elkezdte élezni a baltáját, szóval csak megmondtam nekik, hogy olvassák el a legutolsó Facebook üzenetemet, és el is menekültem.

Már 3 jelenetet rögzítettünk a K stúdióban ma reggel. 2 van hátra, és már indulunk is az F-be.

Remélhetőleg még ebédszünet előtt! Hosszú éjszaka lehet ez...


Zene választás Howard Shoreral.

A nap fele. Épp most pakolunk a K stúdióból az F-be, és kihasználtam az alkalmat, hogy zenét válasszak Howard Shoreral. Ő most New Yorkban van, és a 2. film zenéjével van elfoglalva.

A "választásba" beletartozik, hogy átbeszéljük a jelenetet, és kitalálunk mindent amire szüksége van ahhoz, hogy illeszkedjen a zenei aláfestés - hol kell a zenének elindulnia és megállnia, milyen hangulatú legyen, milyen témákat használjunk, mely pillanatokat hangsúlyozzuk ki. Ilyesmik. Hogy tarsuk az ütemet, Howardnak hetente 10 percnyi vágott anyagra van szüksége. Ezen a héten csak 3 és fel percnyit kapott. Szerencsére nagyon jól áll hozzá. Volt már ilyen egyszer-kétszer!

Jövő héten, amikor visszatérek a vágószobába teljes időmben, Howardot el fogjuk árasztani!

A 2. rész zenéje rémisztő lesz (jó értelemben). Múlt évben, egy kicsit fusztráltak voltunk, mert sok Gyűrűk Urás témát kellett újra visszahoznunk - A megye, Völgyzugoly, Galadriel, Gollam, és a Gyűrű - azért csináltuk ezt, mert azt akarom, hogy ez a 3 Hobbit film egyesüljön a Gyűrűk ura modelljével, ruhatárával, történetével és zenéjével, ez azt jelenti, hogy  "A váratlan utazásnak" ismernie kellett az elődjét.

De ezúttal, néhány Gyűrűk Urás pillanattól eltekintve, ez teljesen új: Beorn, Bakacsinerdő, The Woodland Realm, Tóváros, Bard és Smaug mind esélyt adott Howardnak, hogy új témákat írjon, és nagyon ütőseket csinált!

Végre befejeztük a tegnapi jeleneteket és megkezdhetjük a mai munkálatokat!

Jobb, ha sietek vissza a forgatásra, mielőtt Caro jól leszid! Jobban, mint ahogyan már megtette ....

Nagy Richard, Közepes Richard és Kicsi Richard.

14:00. Most megyünk ebédelni, miután befejztük az első jelenetet az F stúdióban. Ijesztő mennyiség van még hátra. Nem is akarok belegondolni, de hátra van még 7-8 felvétel. A másik egység már bepakolt a K stúdióba és ebéd után ők is elkezdik a forgatást.

Megkértem a különféle Thorinokat, hogy pózoljanak mielőtt elmennek ebédelni. Az egyik közülük Richard Armitage, és ketten nem. Találjátok ki melyik ... A középső egy kis pszchihopata.

A jövőben olyan filmet fogok csinálni, ahol mindenki azonos méretű. 

Most nehezedik a nyomás. Úgy kell mozognunk mint a kereplő!


Christian Rivers.

Mivel Andy Serkis most azzal van elfoglalva, hogy egy majmot játszon, így az akció jelenetekért felelős csapat vezetése Christian vállára nehezedik.

1986-ban, amikor befejeztem az első filmemet az Ízlésficamot, megkaptam a legelső rajongói levelemet - egy 13 éves sráctól, aki varázslókról és sárkányokról küldött rajzokat. Tényleg az volt az első rajongói levelem, úgyhogy válaszoltam is neki. 

Mikor már a Hullajó!-t csináltam, akkor már ez a srác egy kicsivel időseb volt, és csatlakozott hozzánk, mint képes forgatókönyv rajzoló. Azóta minden filmemben ő készítette ezeket a tervezeteket. Az animációs rendezője volt a  King Kongnak, és nyert is vele egy Oscart. Most a második csapat rendezője, és már a saját ötletein is dolgozik.

Ő Christian természetesen. Ez azt bizonyítja, hogy a rajongói levelek kifizetődőek lehetnek! szívesen mondanám, hogy  "küldjétek csak őket", de nem fogom.

Christian most Dwalinnal van a K stúdióban és a forgatás valódi díszletek előtt folytatódhat tovább. Neki is körülbelül annyi jelenet van még hátra mint nekünk, hogy végezzenek.

Mi is küzdünk, Thorinnal forgatunk egy hatalmas párbajt a harmadik részhez. Befejezzük a jelenetet az ő történetével együtt. Helyesen, azt hiszem. Ez még egyértelműen nem a film vége. Azt a jelenetet már 2 éve leforgattuk. De akkor érzelmileg nehéz dolog ez. A legvégéig izgatottak vagyunk!

15:30 ... a nap még mindíg fiatal.

Viszlát Dwalin! A nagyon kedves Graham McTavish épp most végzett az utolsó jeleneteivel.

A fő egység és a kisebb fej fej mellett haladnak. Mind kettőnek 4 jelenete van még hátra. További 3 órán keresztül fog tartani vagy tovább. Amelyik egység előbb végez az issza majd meg az összes sört.

19:30 ... Folytatjuk tovább ...


Egy dögös rendező két kevésbé dögös törppel.

Aidan és Dean megkezdik a mai első forgatásukat. Már ebéd óta türelmesen várakoznak. 3 van még hátra a kisebb csaptnak.

20:15. Felsorakozunk a Fő egység utolsó jelenetéhez.

A sátor. 

Még két felvétel ... talán egy óra van hátra. Ez az otthonunk. A sátor az a hely ahol több időt töltöttem az elmúlt 2,5 évben, mint bárhol máshol. Victoriával, a szkrip felügyelővel, Jabezzel a vágónkkal, Sebbel, az assszisztensemmel és Caroval, a producerünkkel osztozunk rajta.

Victoria úgy figyel mindenre amit felveszünk akár egy sólyom, és rengeteg jegyzetet készít, szóval bármelyik jelenet amit felveszünk, vagy hozzászólás amit megjegyzek könnyedén felidézhető évek távlatából is. Plusz nem engedi, hogy buta hibákat kövessünk el.

Jabezzel próbáljuk a már meglévő jeleneteket vágni, miközben filmezek. Elég nehéz munka, miközben annyi más tennivaló van még. De próbálkozunk és kiválogatjuk a kedvenc felvételeinket, szóval lesz miből kiindulni a vágó szobában.

Seb mesterire fejlesztette a képességét, hogy a kezembe nyomjon egy meleg pohár teát, bármikor amikor kinyújtam a kezem. Ez egy jól kalibrált 6. érzék. A tea mindig ott van ... a forgatáson ... a megbeszéléseken... a hegyoldalakon ... a hálószobába hajnal 3-kor. 

Caro intézi, hogy minden időben legyen, és ő az akihez elsőként fordulok minden esetben. Hatalmas támogatás. Már a Mennyei teremtmények óta együtt dolgozunk. Caro és Victoria mindketten Seggek- de ettől eltekintve, szinte tökéletesek.

A nagy székemnek van egy története. Mindig kicsi fa és vászon "rendezői székekben" ültem. 2000 decemberében, Harry Knowles meglátogatott minket a Gyűrűk Ura forgatásának utolsó hetén. Na most, Harry nem fért volna nagyon bele egy olyan kis székbe, szóval néhány emberem vett egy rossz régi karosszéket egy használtáru üzletből, csak Harrynek személyesen.

Mikor elment, és vége volt a forgatásnak, én is kipróbáltam. Elég kényelmes volt. Ezt követően, Caro megjavítatta és odadta nekem. Azóta azt használom. Még egy babona, mint a kevés ruha és a mérhetetlen zöld tea.
 

A sátor mindíg fel van állítva és vár rám reggelente, hála a csodás csapatnak. Mindig ugyan olyannak néz ki belülről, de a körülötte levő dolgok minden nap megváltoznak. Kinézek és gyönyörű díszleteket látok, folyó partokat, lángoló napot, szakadó esőt, hegyeket, sötét alagutakat vagy éppen Hobbitfalvát! Victoriaval mindig azt mondjuk, hogy minden nap le kellett volna fényképezni a kilátást a forgatás kezdetétől. Sose jön egymás után ugyan az a két nap - egy kicsit zavarba ejtő. Talán majd legközelebb. 

Kezdek mostmár fáradni.

Ép most vettük fel ezt a közelit Richardról. 2014 decemberében majd meglátjátok!
2 felvétel van még hátra. A fő egység Thorinnal forgat, a másik csapat pedig Filivel és Kilivel.
21:21. Már nagyon közel vegyunk a végéhez ...


Az utolsó jelenet. 
Nagy monitorok, fő egység. Kis képernyők a jobb sarokban, másik egység.
Fej fej melett vagyunk ... Egyszerre rögzítjük az utolsó jeleneteinket.

22:32.  4 vagy 5 csapó eddig.
Álj, várj csak ... Vége! Amíg ezt írtam, még több beállítást rögzítettünk és végeztünk! Richard elképesztő volt. A másik csapat is mindjárt végez. Csak pár perc van hátra.

Mosoly és boldogság... és szomorúság. Igen, nagyon szomorú.

Hanal 1:08.
Egy 20 órás munkanap ... 15 évnyi Tolkien ... 771 forgatási nap ...
... És fáradtan hazaérünk, egy házba ami tele van tinikkel! Hosszú éjszaka vár ránk!

1:14.
Újra itt Mr Smudgeal.
Hosszú nap. Nagyszerű nap. Köszönöm, hogy mind részesei voltatok! Mostmár ideje aludni!

 

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.