Hirdetés

Stan Lee 90 éves lett

|

Vasember, Hulk és Pókember atyja ma, azaz december 28-án lett 90 éves.

Hirdetés

Stanley Martin Lieber 1922. december 28-án született New Yorkban. Szülei romániai zsidók voltak. Gyerekkorában arról álmodozott, hogy híres író lesz. Tizenévesen részmunkaidős állást kapott, ahol gyászjelenetéseket kellett írnia. 16 és fél évesen leérettségizett, majd egy színházi társulathoz csatlakozott.

1939-ben nagybátyja segítségével asszisztensi munkához jutott a Timely Comicsnál, amely később a Marvel Comics nevet kapta.

1941-ben megalkotta első képregényfiguráját, Amerika Kapitányt.

A világháború után, 1947-ben megnősült. Feleségével a mai napig együtt van, idén ünnepelték 64. házassági évfordulójukat!

Az 50-es években a szuperhősöknek nagy sikerük volt a DC Comicsnak köszönhetően. Stan-t megkérte főnöke, hogy hozzon létre egy új szuperhőscsapatot, amely a Marvelhez tartozik. Az írónak támadt egy nagyszerű ötlete: titkos alteregókat adott a hősöknek. Így jött létre 1961-ben a Fantasztikus Négyes. Ezt 1963-ban az X-Men és a Bosszúállók követte. Lee Hulk-ot, Vasember-t, az X-Men-eket és Thor-t Jack Kirbyvel, Daredevil-t Bill Everet-tel, Doktor Strange-t és Pókember-t Steve Ditkó-val hozta létre. A Vasember és a Thor megírásában öccse, Larry is segített.

A Marvel az 1960-as években nagyvállalattá nőtte ki magát az Amazing Fantasynek és Pókembernek köszönhetően. Sikerének titka abban rejlett, hogy forgatókönyv szerint dolgoztak. Csak akkor kezdték el rajzolni a képeket, amikor a történetek és a párbeszédek készen voltak.

A 70-es évek közepén Stan lett a Marvel reklámarca, és visszavonult az írástól, habár a konkurens DC-nek még írt. A Just Imagine-ben Supermant, Batmant, Csodanőt és Flash-t "rebootolta".

1981-ben Hollywoodba költözött, hogy a Marvel-filmeken dolgozzon. Egy ideig a vállalat elnöke volt, de visszalépett, mrt szerinte egy elnöknek túl sokat kell a számokkal és a pénzügyekkel foglalkoznia, ő pedig inkább a kreatív folyamat részese akar lenni.

A 80-as években megszületett az első Marvel-rajzfilm, a Hihetetlen Hulk, majd ezt követte az X-Men és a Pókember-sorozatok. 1989-ben az első Marvel-tévéfilm is elkészült, a Trial of the Incredible Hulk, amelyben megjelent egy cameo elejéig. 1995-ben a Shop-show-ban sajátmagát alakította.

A 2000-es X-Mentől kezdve számos Marvel-képregény filmes feldolgozásában feltűnt már cameo szintjén, amelyek évről évre egyre jobbak és viccesebek lettek.

2011 januárjában csillagot kapott a hollywoodi Walk of Fame-en, így ő is belépett a halhatatlanok sorába.

Tavaly szeptemberben szívritmus-szabályzót ültettek a mellkasába. Szerinte azért volt rá szükség, hogy még 90 évig éljen.

Stan Lee egy egyedülálló legenda. Nincs még egy olyan ember, akinek nevéhez annyi halhatatlan figura megalkotása fűződne, mint az övéhez. Új, addig nem ismert, izgalmas és kifogyhatatlan karaktereket hozott létre. Művei időtlenek maradnak.

Isten éltesse!


Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.