Hirdetés

Betiltották a Szólíts a neveden!-t a kínaiak

|

Az Oscar-díjas alkotás nem kerül végül bemutatásra.

Hirdetés

Az köztudott, hogy számos országban - elsősorban keleten - tiltják az LMBTQ filmek bemutatását propagandára és a gyerekekre való káros hatásukra hivatkozva (ha tudnák, hogy ezek jó része nem gyerekmese, akkor lehet, hogy máris nem aggódnának). Most Kína tette ezt meg Luca Guadagnino Oscar-nyertes (Legjobb adaptált forgatókönyv - James Ivory) filmjével, a Szólíts a neveden!-nel. 

Hirdetés

Az eset érdekessége, hogy a filmet eredetileg a Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál kereteiben mutatták volna be, ám nem kapta meg a helyi cenzoroktól a vetítési engedélyt, ezért a Sony Pictures visszahívta a filmet. A kritikusok szerint egyértelműen a film meleg témája miatt, különösen annak fényében, hogy nem kaptak hivatalos magyarázatot. Wu Jian, pekingi filmkritikus szerint hatalmas szégyen Kínára nézve, hogy ez megtörténhetett.

Bár nem minden LMBTQ tartalmat tiltanak, az országban alapos cenzúra folyik, mivel a homoszexualitás bármely formáját tiltják a televízióban és a moziban egyaránt. Múlt nyáron egy konferenciát fújtak le, de egy leszbikus társkereső applikációt is lekapcsoltak az illetékes hatóságok. A dolog pikantériája utóbbiban az, hogy egy másik ilyen applikáció a kínai állam birtokában van. 

Mindenesetre az Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével készült, mindössze 3,5 millió dollárból készült mozit még nálunk is ellehet csípni egy-két vetítésen, ha még nem láttátok volna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.