Hirdetés

Toplista: a 15 legjobb rivális a képregényekben

|

Különböző szempontokat figyelembe véve toplistát állítottunk össze a képregényes történelem legjobb és legérdekesebb riválisairól.

Hirdetés

Igencsak érdekes párosítások elevenedtek meg a képregények lapjain az idők során. Kedvenc szuperhőseink között van számtalan népszerű baráti kötelék, gondoljunk csak Batman és Superman történeteire, és van, akiket mélyebb érzések kötnek össze, mint például Fekete Párducot és Vihart - ám talán az ilyen stílusú kapcsolatoknál is jobban szeretik a rajongók a riválisokat.

Legyen szó egymással szemben álló ideológiákról, szimplán csak a jól ismert "jó a gonosz ellen" felállásról vagy éppen társak közötti ellenségeskedésről, néhány ilyen annyira lenyűgöző, hogy mára már határozottan a popkultúra részévé vált.

Ilyen rivalizálásokat gyűjtöttünk össze és állítottuk őket sorba az alábbi írásban, ám kötelesek vagyunk jelezni, hogy az esetleges SPOILEREK miatt csak saját felelősségre menjetek tovább. 

Hirdetés

15. Rick Grimes és Negan

Ez egy olyan versengés, amin folyamatosan töretlenül izgul több millió ember. A The Walking Dead képregényekben Rick Grimes és társai mindenféle szörnyű fenyegetéssel találták már szembe magukat (rosszabbakkal, mint amiket a tévésorozatban láthattunk), de a találkozás Negannel és a megmentőivel annyira brutális volt, hogy hosszú, erőszakos konfliktusokhoz, kvázi egy háborúhoz és nyugtalan partnerséghez vezettek a következményei. 

A képregények alapján készült sorozatban a karakter Jeffrey Dean Morgan alakításában mutatkozott be, a hetedik évad pedig rögtön azzal nyitott, amint szétzúzta Rick két társának koponyáját. Ezt követően egy, a képregényekből ismerős rivalizálásra került sor kettejük között, amin nézők milliói izgulhattak a képernyők előtt is. Azóta Negan visszatért a The Walking Dead spin-offjában, a Dead Cityben is. 

14. Namor és Fáklya

Ez a konfliktus nagyon régi időkre nyúlik vissza a Marvel Comics történelmét illetően, ám elég jelentős ahhoz, hogy helye legyen listánkon, mint az egyik legelső szuperhősök közötti harc a képregényekben.

A Marvel (kezdeti nevén "Timely Comics") első napjaiban három fő karaktert tudhatott magának, a Torpedót (vagyis Namort), az eredeti Fáklyát (aki egy Jim Hammond nevű android volt) és magát Amerika Kapitányt. Habár ezek a hősök gyakran egyesítették erejüket, Fáklya és Torpedó egyúttal sokszor hadilábon álltak egymással, utóbbi pimaszságával és vad természetével már-már inkább az antihős kategóriába lett sorolható. A képregények aranykorában ez egy elementáris konfliktusnak számított (tűz és víz), amivel könnyű volt játszani. Habár az összetűzés a Fantasztikus Négyes-féle Fáklyával is folytatódott (Johnny Storm), a klasszikus rivalizálás máig nagy kedvenc lehet sokak számára. 

13. Aquaman és Black Manta

Aquaman és Black Manta ellenségeskedése az amerikai képregények ezüst korszakáig nyúlik vissza. Kettejük kapcsolata egy általános "jó a rossz ellen" viszonyból mára már valami sokkal, de sokkal személyesebbé nőtte ki magát - ezen pedig a DC Comics "New 52"-es rebootja különösen nagyot dobott. 

Amellett, hogy mindketten felelősek egymás apja haláláért (ami egy egészen érdekes történet), a legikonikusabb és legszemélyesebb pillanat egyértelműen az volt, amikor Manta meggyilkolta Aquaman akkor még csak csecsemő fiát - ezzel olthatatlan bosszúvágyat és örök gyűlöletet lobbantva a vízi hősben. Black Manta alapjáraton egy ravasz stratéga teljes kíméletlenséggel, kiváló felszereléssel és technikával, ami komoly ennelféllé teszi őt. Az élőszereplős Aquaman filmekben meg is mérkőzött Jason Momoa hősével, Yahya Abdul-Mateen II alakította. 

12. Reed Richards és Doctor Doom

Ahogy Magneto és X Professzor esetében (erről bővebben később), Reed Richard és Doctor Doom régóta tartó konfliktusa is egy tönkrement barátság eredménye. Mindketten a Marvel univerzumának legnagyobb elméi között vannak, és talán még most is szoros kötelék kötné össze őket, ha utóbbi nem vágyott volna töretlenül mindennél nagyobb hatalomra. 

A rajongók számára egyértelműen az a legjobb dolog kettejük rivalizálásában, hogy mindkét karakter egy zseni, ennek következményeképp pedig harcaik bolygókon és különböző dimenziókon át, az időutazáson és misztikus fegyvereken keresztül zajlanak. Egyáltalán nem szabad realitást várni olyan észkombájnok összecsapásától, mint Richards és Doom, ám színes látványvilágot és még több meglepetést azonban igen.

11. Rozsomák és Küklopsz

Rozsomák és Küklopsz nagyjából azóta egymás riválisai, mióta első alkalommal találkoztak. A szemeiből lézernyalábokat lövellő mutáns nem túl boldog, amiért egy olyan vad karakter is az X-Men tagja, mint Logan, amin az sem igazán segített, amikor elkezdett szikrázni valami Rozsomák és Küklopsz nagy szerelme, Jean Grey között.

Az X-Men képregényekben ez a két figura mégis talált egy kissé nyugtalan, ám működőképes egyensúlyt kapcsolatában. Mindez azonban többször is megszakadt az évek során, többek között akkor, amikor egy nagy nézeteltérésük volt annak kapcsán, hogyan kellene kezelni Xavier iskolájának tanulóit. Nem hinnénk, hogy gyógyítható lenne az adamantium betyár és az ő viszálya.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


10. Fenegyerek és Megtorló

Lehet, hogy mára már nehéz elhinni, de Frank Castle eredetileg ízig-vérig Pókember ellenségeként debütált a '70-es években. A dolgok akkor változtak meg, amikor a képregényikon Frank Miller (Sin City) vette át a Daredevil képregényeket, és lehetőséget látott bizonyos rivalizálás kialakítására a címszereplő karakter és Megtorló között.

Habár Matt Murdock is egy kemény igazságosztó éjjelente, de a háttere, mint egy katolikus és a törvény embere, megakadályozza abban, hogy átlépjen egy határt. Frank Castle persze ennek az ellentéte, amely konfliktushoz vezette kedvenc vak hősünkkel - mindez elképesztően érdekes és élvezetes gondolatokat hoz fel valós filozófiai vitákból a bűn és a büntetés kapcsán. Ha valaki annyira nem rajongana a képregényolvasásért vagy már ledarálta ezeket a füzeteket, a Daredevil sorozat második évadában is remekül kibontják ezt a rivalizálást.

9. Thor és Loki

Thor és Loki versengése olyasmi, ami határozottan megelőzte a képregényeket néhány évszázaddal. Konfliktusuk mögé nem nehéz belátni: eltekintve attól a tipikus ellentéttől, ami minden testvérpár között jelen van kisebb-nagyobb mértékben, ez a két istenség egy klasszikus "erő az agy ellen" felállást képvisel. A Marvel Filmes Univerzumának hála Thor és Loki csatái mára a popkultúra részesei lettek, bár a vikingek minden bizonnyal meglepődnének, ha látnák most őket... 

8. Rozsomák és Kardfogú

Ez egy egyértelmű rivalizálás: két vad, állati ösztönökkel bíró mutáns jelentős hatalommal (mint az öngyógyító képesség) időnként összecsap egy-egy brutális és véres harc kereteiben. Messzemenő történelme van (valós és kitalált egyaránt) Victor "Kardfogú" Creed és James "Rozsomák" Logan konfliktusainak, csatáik pedig mára egyfajta hagyománnyá váltak. Creed CIA ügynök volt Logannel együtt, ám egy berlini akciójuk során előbbi elárulta a társait, és emiatt váltak halálos ellenségekké. Logannel ellentétben Kardfogú meg sem próbálja elfojtani állati ösztöneit.

7. Zöld Lámpás és Sinestro

A klasszikus Zöld Lámpás képregényekben Sinestro a címszereplő korábbi oktatója, aki később annak ellenségévé vált és egy sárga gyűrűvel harcolt egykori csapattársai ellen. Talán csak számunkra, de maga ez az alapkoncepció egy kicsit viccesen hat napjainkban, ezért Hal Jordan és Sinestro kettőse nem is kicsi újragondoláson esett át mostanság.

Még a '90-es években Geoff Johns képregényírót bízták meg Hal karakterének feltámasztásával. Visszatérésével együtt egy új Zöld Lámpás mítosz is született, amely minden különböző színű képességgel bíró gyűrűhöz metaforikus értelemben egy-egy érzelmet társított, amit hordozója képvisel - Sinestro sárga gyűrűje maga a megtestesült félelem, ami már egy érdekesebb dinamikát jelent. Az ellenség háttérsztoriján is történt némi módosítás, ezáltal egy sokkal komplexebb, kicsit Magneto-szerű karakter lett, aki nem is annyira rossz, csupán félrevezették és jelentősen megváltoztatták nézeteit. 

Hal és Sinestro kapcsolata aztán még inkább komplikálttá vált. A képregényolvasók olyan eseményeknek lehettek tanúi, mint például amikor Sinestro összeállított egy sárga gyűrűt hordozókból álló hadsereget, segített Halnak megmenteni az univerzumot, felváltotta szerepét Zöld Lámpásként egy időre, vagy éppen meggyilkolta a Guardians of the Universe legtöbbjét és visszatért uralkodni a Sinestro Corps fölött. 

6. Pókember és Zöld Manó

Pókembernek megannyi méltán híres és közkedvelt ellensége van, de azok egyike sem hatott a falmászó életére olyan erőteljesen, mint Norman Osborn, vagyis a Zöld Manó. Norman Osborn Zöld Manója az egyik legelső (és legrejtélyesebb) ellensége volt Pókembernek a képregényekben, aki egy óriási, ám cseppet sem pozitív hatást gyakorolt az életére azzal, hogy megölte Peter Parker első nagy szerelmét, Gwen Stacy-t. Osborn látszólag évekig halott volt (miközben más Manók váltották őt fel), ám a '90-es években visszatért, hogy segítsen lezárni a sokak által gyűlölt Klónsztori című képregényes eseményt egy meglepő csavarral. Azóta Norman a Marvel univerzum egyik központi ellenségé vált, de továbbra is az a sötétben cselszövő zseniális karakter, aki mindig is volt.

5. X Professzor és Magneto

Charlies Xavier professzor és egykori jó barátja, Erik "Magnus" Lehnsherr konfliktusa egy igen jó okkal már nagyon hosszú ideje az X-Men képregények (és filmek) középpontjában áll. A két mutáns vezér különböző ideológiái a mutáns/emberi kapcsolatokról messze túlmutatnak a szokványos "jó a rossz ellen" képregényes rivalizálásokon: mindez társadalmi-politikai jellegű, ami egészen ismerős lehet sokak számára napjainkból. Kettejük gazdag komplexsége és megunhatatlan dinamikája azért is lehet ennyire népszerű, hogy habár ellenségek, egykori legjobb barátok lévén kölcsönös tiszteletet táplálnak egymás iránt. Megszámolni sem tudnánk, hány különböző módon dolgozták már fel kapcsolatukat, de ha mélyen a képregények bugyraiba tekintünk, találkozhatunk elég vad elképzelésekkel is. 

4. Amerika Kapitány és Vörös Koponya

Amerika Kapitány és Vörös Koponya a második világháború egyfajta élő megtestesülései, akik mindketten az akkor egymással háborúzó ideológiákat hordozzák magukban. Mivel ezek azóta is jelen vannak kisebb-nagyobb mértékben, a Marvel Comics megtalálta a módját, hogy okosan alkalmazkodjon a Kapitány és a Koponya karakterével a változó időkhöz.

Napjainkban Vörös Koponya az amerikai kapitalista eszme egy kicsit újragondolt változatát képviseli és arra használja fortélyait, hogy aláássa az amerikai értékeket. Látszólag végzett már Steve Rogersszel, ellopta például X Professzor agyát, hogy agymosást végezzen tömegeken és a mutánsok ellen küldje őket, és olyan is volt, amikor a filmekből is ismerős kozmikus kockát használta fel Rogers becsapására, aminek hatására úgy hitte, hogy mindvégig a Hydra alvó ügynöke volt. Kettejük konfliktusa tehát sokkal többet képvisel, mint azt valaki elsőre gondolná, ami mára erőteljesebb, mint valaha. 

3. Superman és Lex Luthor

Superman és Lex Luthor versengése az egyik legrégebbi a képregények történelmében, de mindig van rajta mit újítani, mint például a DC Rebirth eseményében. Különösen érdekes a Lex és Superman közötti paradigma: Luthor képviseli az emberi ambíció és megszerzett képességek legnagyobb magaslatát, csakhogy létezik egy nem földi lény, akinek hatalma mindig is felette fog állni. Lexszel szemben Superman valahogy mégis sokkal emberibb, mint ő valaha volt, hiába birtokol istenszerű képességeket. 

2. Batman és Superman

Az ő rivalizálásuk a DC univerzum két ellentétes pólusát képezi - a két karakter különböző látásmódja mára a képregényeken túl is egy tényleges filozófiai dilemma, ami felveti a nagy kérdést: te Batman vagy Superman vagy? A két szuperhős teljesen más hátteret tudhat magáénak, amelyek érthető módon formálták optimista és pesszimista világképeiket. Ez az oka annak, hogy időnként elég komoly ellenfelek és keményen össze is csapnak, azonban ugyanezek a különbségek egyfajta életre szóló barátokká teszik őket.

A képregényrajongók számtalan olyan remek történetet élvezhetnek, amelyben Batman és Superman hadilábon állnak - akár a Superman/Batman képregénysorozat, animációs filmek, mint a World's Finest, és persze az elég megosztó Batman Superman ellen: Az igazság hajnala, valamint Az Igazság Ligája mozik.

1. Batman és Joker

Toplistánk élén ki más, ha nem Batman és Joker párosa állna, akik csatározása az előbbihez hasonlóan egy kicsit több, mint egyszerű szórakoztató eszköz. Kettejük dinamikája olyanná nőtt az évek során, ami rengeteg filozófiai dilemmát szimbolizál, mint például a rend és a káosz, összecsapásaikról pedig (legyen az képregényben, képernyőn vagy videojátékban) sokáig beszélünk még. Ezek és még millió egyéb okból Batman és Joker rivalizálása az, ami töretlen népszerűségnek örvend hosszú évek óta, és nagy eséllyel ez még hosszú ideig így is lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.