Hirdetés

A Trónok harca forgatókönyve a finálé egyik legvitatottabb kérdését is megválaszolja

|

Avagy miért égette el Drogon a Vastrónt?

Hirdetés

Habár a Trónok harca befejező évada finoman szólva is megosztotta a rajongótábort, ennek ellenére a sorozat minden eddiginél több jelölést zsebelt be a szeptemberben megrendezésre kerülő Emmy-díjátadó különböző kategóriáiban, köztük (kapaszkodni!) a finálé forgatókönyvéért is. Ennek apropóján elérhetővé vált az interneten David Benioff és D.B. Weiss szkriptje a sorozat utolsó epizódjához, amiből kiderült, hogy Daenerys sárkánya milyen indíttatásból olvasztotta el a Vastrónt. 

Hirdetés

A szóban forgó jelenet közvetlenül azután játszódik, hogy Havas Jon tőrt döfött a Sárkányok Anyjának szívébe. A trónteremben megjelenő Drogon dühében nem a gyilkos Jonra támad, hanem a Vastrónt pusztítja el, amit sokan a sárkány intelligenciájának megnyilvánulásaként könyveltek el (a sorozatban és a könyvekben többször kihangsúlyozták, hogy talán még az embereknél is okosabb egy kifejlett lény), hiszen végérvényben a trón iránti hajthatatlan vágya okozta Daenerys halálát. A találgatások közepette abban mindenki egyetértett, hogy a Trónok harca középpontjában álló tárgy elégetése szimbolikus mozzanat, ami noha szándékos lépés volt a készítők részéről, a magyarázat messze nem olyan kielégítő, mint szerettük volna.

"Ránéz Jonra. Látjuk a torkában felhalmozódó tüzet. Jon is látja. Készen áll a halálra. De valójában nem neki szánja. Drogon fel akarja égetni a világot, de nem fogja megölni Jont. A tűzcsóvával a hátsó falat veszi célba, és a vörös kőtömbök maradványait. Jon válla fölött látjuk, amint a tűz átterjed a trónra is - nem Drogon haragjának célpontja, csak a tűzvész egy szerencsétlen áldozata."

Mint a forgatókönyv ezen részletéből kiolvasható, Drogonnak valójában esze ágában sem volt a Vastrónt is elégetni, egyszerű véletlenről van szó - legalábbis Benioff és Weiss olvasata szerint. Az már más kérdés, hogy a sorozatban mintha egyértelműen célba venné a trónt, de nagyon úgy néz ki, teljesen felesleges bármilyen racionális magyarázatot keresni az utolsó epizódok eseményeiben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.