Hirdetés

Végre leleplezték Joker híres ceruzás trükkjét

|

Ki ne emlékezne a flepnis bohóc ikonikus bűvésztrükkjére? Most végre megtudtuk, hogyan is oldották meg ezt a jelenetet.

Hirdetés

Az idén 10 éves A sötét lovag egyike a 2000-es évek legjobb filmjeinek. Milliószor újra lehet nézni, mindig talál az ember benne valami érdekességet, ami megragadja a figyelmet − de ha ez a fajta kíváncsiság nem lenne benne, akkor nem is egy Nolan-filmről beszélnénk. A sok, mára már igencsak kultikus jelenet között azonban akadt egy, amit mostanáig homály fedett: az ikonikus ceruza eltüntető trükk. Viszont egy újabb interjúban közölt információ alapján végre ezt a misztikumot is megismerhettük.

 

Hirdetés

Ebben a jelenetben Joker (a szerepéért Oscar-díjat nyert Heath Ledger) egyszer csak beállít egy maffiagyűlésre, hogy rávegye az egybegyűlteket Batman (Christian Bale) megölésére. Azonban a meggyőzés előtt egy bűvész trükköt ígér a közönségének, amiben egy ceruzát fog eltüntetni: heggyel lefelé beleszúrja az asztalba, majd az éppen arra járó testőr fejét elkapva, beleüti az álló ceruzába. A testőr azonnal meghal, a ceruza eltűnt, Joker örül, a bűnözők (és persze a nézők) idegei pedig pattanásig feszülnek.

 

2008 óta ment a találgatás, hogy pontosan hogyan is oldották meg ezt a jelenetet. Ugye az köztudott Christopher Nolanről, hogy nem híve a CGI-nak, így azt a teoretikusok azonnal ki is zárták. (Azért annyi igazság van ebben a felvetésben, hogy Nolan elsőre valóban CGI technológiával szerette volna megoldani ezt a szcénát, de Nick Davis, a vizuális effektekre szakosodott tanácsadója visszaterelte a "helyes útra", arra hivatkozva, hogy az IMAX-ban felvett jelenetben játszi egyszerűséggel ki lehetett volna szúrni, hogy a ceruza csak számítógépes trükk.) De akkor adódik a kérdés, hogy akkor hogyan? A választ az az ember adta meg, aki testközelből tudta átélni a jelenet adta megrázkódtatásokat: maga a kaszkadőr szólalt meg, akinek fejét többször beleverték az asztalba.

A testőrt megformáló Charles Jarman számolt be a fentebb emlegetett interjúban, hogy hogyan is folyt le ennek a jelenetnek a forgatása. Összesen két napig foglalkoztak ezzel a szcénával, és közben több asztalt is leteszteltek, melyik mutat jobban a filmen. Az alig pár másodperces részt szumma 22 alkalommal játszotta el Jarman és Ledger, melyek között háromszor volt olyan, hogy a kaszkadőr elájult. Ekkor az egész stáb (beleértve a method színészi elveket valló Ledger is, ami azért elég nagy szó) egy emberként sietett Jarman segítségére. A kaszkadőr így emlékszik vissza a jelenetre:

"Emlékszem, ahogy Christopher Nolan odajött hozzám, és azt mondta; nézd, egy pár alkalommal fogjuk ezt a jelenetet felvenni, ahol neked kellene majd eltűntetni a ceruzát. Elsőként csináltunk egy-két próbát lassítva, hogy megnézzük, hogyan tudom észrevétlenül elvenni a ceruzát, miközben éppen nyomják le a fejemet. Egy kicsit azért rizikós volt, mert a cerka erősen bele volt ütve az asztalba. Ha nem tudtam volna gyorsan kivenni a szabad kezemmel, akkor talán most nem is beszélnénk itt. Max. egy Ouija táblával (nevet)."

Szóval a híres ceruzaeltüntető trükk esetében valóban nem CGI állt a háttérben, csak a gyors kézmozgás. Azért az eléggé tisztelendő és egyben becsülendő is, hogy Jarman be merte ezt vállalni, és hogy közben nem esett semmi baja (az elájuláson kívül).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.