Hirdetés

Whedon és a szervezetek

|

Előre szólok, hogy nem láttam Whedon minden művét, így aki hozzá tud szólni a leíráshoz, az nyugodtan tegye meg! Az írás erősen spoileres, így aki allergiás az ilyesmire, az most forduljon vissza.

Hirdetés

Évezredekkel ezelőtt hatalmas démonok és szörnyek járták ezt a világot, így az embereknek szükségük volt egy védelmezőre. Egy csoport mágus és varázsló hatalmas mágiával megkötött egy ismeretlen eredetű (feltehetőleg gonosz) erőt egy fiatal lány testében, aki ezáltal nagy hatalomra tett szert (emberfeletti erő, gyorsaság, reflexek, állóképesség, gyógyulás és egy rémálmokban megnyilvánuló 6. érzék). Ez a lány lett az első Vadász, az őt "létrehozó" mágusok pedig az első Őrzők. Az Őrzők feladata, hogy a háttérből megfigyeljék és vigyázzák a potenciális Vadászjelölteket (ugyanis a mágia része, hogy ha a Vadász meghal az ereje és tudása továbböröklődik egy „jelöltbe”, illetve, ha az egyikük tényleg Vadász lesz, a kirendelt Őrzője képezze ki, tájékoztassa az éppen aktuális veszélyről és közvetítse a vezetők, az Őrzők tanácsának utasításait.) A sorozat jelenében (1997-2003) a tanács központja Angliában (Londonban) van, ami leginkább egy viktoriánus kúriát idéz, aminek könyvtárában az évszázadok során összegyűlt tudást tárolják.

Az Őrzők megjelenésükben teljesen átlagosak a szó angol értelmében: öltönyös öregurak/hölgyek, a jól ismert brit nyugalom és "felsőbbrendűség"(nagyképűség...pfejj) megtestesítői. A sorozatban vaskalapos, már-már negatív karakterekként mutatják be őket, amikor kiderül, hogy a Vadászra nem mint emberre, hanem mint fegyverre néznek (Az egyetlen -viszonylag- normális taguk Buffy kirendelt Őrzője, Giles, akit kirúgtak, azzal az indokkal, hogy személyes -apai- érzéseket táplált a Vadász iránt), persze amikor nyakukba szakadt a világvége egyből rohantak segítséget kérni Buffytól (mindezt természetesen angol kimértséggel). Érdekes, hogy eléggé misztifikált megjelenésük volt a sorozatban, mivel inkább csak emlegették őket és csak az utolsó évadban kaptunk jobb rálátást a dolgaikra.

A 2. szervezet, az Iniciatíva egy kellemes sci-fi színfolt a fantasy világban. Ez egy a kormány által pénzelt titkos katonai szervezet, melynek feladata a természetfeletti lények elfogása, tanulmányozása és likvidálása. A dolog pikantériája, hogy az Iniciatíva bázisa a városi egyetem alatt volt, a főbejárata pedig az egyik klubházban, ergo a katonák az "egyetemi diákok", míg a szervezet vezetője az "egyetemi professzor" álcáját vette fel (Dawson és a kémhaverok!...-.-"). A szervezet mindössze egy évad erejéig volt jelen a sorozatban, mivel egy félresikerült őrült-tudós kísérlet miatt az egész bázis megsemmisült, az ott dolgozók jelentős része meghalt, a kevés (sacc/kb. 1) túlélő démonvadász pedig zsoldosnak állt. Ezzel nagyjából kimerült a sci-fi faktor a sorozatból, egy két fellángolástól eltekintve (agyba ültetett pacifikáló chip, robotok stb.)

 

A végére maradt a Wolfram&Hart... Ez a Whedon kézjegyének számító, az általam csak "Intézményesített Gonosz"-nak nevezett jelenség, ami visszaköszön majd a Cabin in the Woods-ban (de erről majd később). Míg a Buffyban évadonként cserélődött a főgonosz személye, addig az Angelben 4 évadon keresztül (kisebb megszakításokkal) a Wolfram & Hart volt a fő antagonista. Bár itt is csak a sorozat végére láthattunk be az ellenfél kártyái mögé és nem is lett minden kérdés tisztázva, annyi bizonyos, hogy ez egy az ősidőktől jelenlévő szervezet, állításuk szerint ők az ős gonosz, akik mindig, mindenhol jelen vannak, még más dimenziókban is! Egy démoni világ 3 részes bibliájának mindegyik borítóján egy-egy állat volt látható. Egy farkas (Wolf), egy kos (Ram) és egy szarvas (Hart). A poén, hogy a szervezet megjelenése mindig az aktuális korhoz igazodott (legalábbis nálunk), így a mi korunkban a Wolfram & Hart egy ügyvédi iroda.(Ős gonosz=ügyvédek? Zseniális!) A sorozat elején mindössze annyira folynak bele a természetfeletti dolgokba, hogy ők védenek nem egy rosszfiút (kissé régimódi főhősünk nem vette zokon, amikor egy gonosz vámpír egy falka ügyvéddel védekezett), később kiderül, hogy minden nagy disznósághoz komoly kapcsolatok fűzik őket. Amit elvárna az ember egy ilyen démoni szervezettől (emberáldozatok, kántálás, apokalipszis) mind megvan csak csuklya helyett öltönyben, koszos kripták helyett toronyházban az emberek által alkotott törvényeket kihasználva, egyszóval intézményesítették a gonoszt. Az ott dolgozók vagyon és siker érdekében vesznek részt ezekben a ténykedésekben, csak az érdekli őket, hogy előrébb jussanak a ranglétrán (ennek érdekében szó szerint még családjukat is képesek feláldozni) és ha meghalnak, még akkor sincs vége, ugyanis a munkaszerződés aláírásával eladják a lelküket az Igazgatóságnak, akik speciális esetben szócsőnek használhatják azt.

Az Igazgatóság azok a rejtélyes alakok, akik a szálakat mozgatják a háttérből. Nagyon keveset tudunk meg róluk: feltehetőleg többen vannak, más dimenziókban is ténykednek és rettentő erősek. (Egyszer mérgükben földi pokollá változtatták Los Angelest!) Több országban is jelen vannak (pl.: Olaszország), a piti kis bűnözők védelmétől az országokon átívelő politikai ügyekig mindenben benne van a kezük és bár komolyan kell venni őket az ősi gonosz és a modern kultúra találkozása eléggé vicces helyzeteket szül („Emberáldozathoz nyomja meg az egyes gombot!”). Hogy csak egy esetet említsek: Angel egy régi ismerőse megtudta, hogy hősünk komolyabb munkakapcsolatba került a céggel, amitől érthető módon kissé kiborult, mire a jó Angel azzal védekezett, hogy ez nem olyan, mintha eladná a lelkét az ördögnek. Erre odasétál egy piros bőrű szarvakkal, patákkal és farokkal ellátott öltönyös fickó és csak annyit kérdez: "Akkor még áll a délutáni fallabda meccs?" A tanulság: Vigyázzunk, kit bízunk meg jogi feladatokkal, lehet, hogy az ördögnek dolgozik.:D Egy érdekes tényező, hogy a 3 nagy szervezet semmi jelét nem mutatja, hogy tudomása lenne a másik két szervezetről, persze ezt könnyedén meglehet magyarázni, de azért érdekes lett volna látni, ahogy az Őrzők ráeszmélnek a Wolfram & Hart-ra...

A tiszavirág életű Firefly (és lezáró filmje a Serenity) nem jutott odáig, hogy bemutathasson bármilyen titkos ügynökséget (bár már voltak előjelek), de ha a mennyei Disney nagytanács is úgy akarja, akkor 2015 után fény derülhet a Szentjánosbogár be nem mutatott titkaira. És végül (de nem utolsó sorban) eljutottunk Joss Whedon nagysikerű horrorjához a Cabin in the Woods-hoz. A film zanzásított storyja 5 fiatal elindul egy a civilizációtól távol eső erdei házba egy bulis hétvégére, ahol egy titkos szervezet feláldozza őket a világ érdekében. Itt ismét feltűnik a Whedon féle intézményesített gonosz: Átlagos, családos emberek, tipikus irodai dolgozók, csupán a munkahelyük nem egy átlagos iroda. A világon több helyen is jelen vannak (pl.: Tokió és Buenos Aires) és bár feladatuk a gonosz istenek kiengesztelése (Buffy feeling pipa), a régi és új dolgok ütközése itt is vicces szituációkat szül. (Az öreg fószer kollektív kiröhögése, amikor elhadarja a tankönyvi, már-már vallásos szöveget.) Nem kapunk túl kimerítő képet a szervezetről, pont annyit, amennyi a film megértéséhez kell, de ez épp elég az intézményesített gonosz bemutatásához, nem egy jó poénhoz és egy csipetnyi öniróniához. („Régen bezzeg elég volt beledobni őket egy vulkánba, de ma már show műsor kell!”)

+1: Dr. Horrible’s Sing-Along Blog: Whedon 3 részes webszériája a klasszikus szuperhős formula paródiájának tekinthető, így érthető, hogy helyet kapott benne egy a gonosztevők által alapított szervezet az Evil League of Evil (A Gonoszság Gonosz Ligája), amit a rettegett szuperbűnöző, Bad Horse (Gonosz Ló) irányít. A 45 perces játékidő miatt háttérbe szorul a szervezet maga, de amennyit látunk az elég, hogy tudjuk: a paródia működik. Most már csak azt nem értem, miért vonzódik Whedon annyira az énekléshez… de erről talán majd egy másik cikkben.:D Nos, ennyi volna rövid agymenésem, amit Joss Whedon mester és a titkos szervezetek kapcsolatáról írtam, abból az apropóból, hogy ősszel műsorba kerül a legújabb gyöngyszeme a S.H.I.E.L.D. sorozat, ami, ha követi elődei színvonalát mindenképpen remek, de legalábbis figyelemre méltó széria lesz. Remélem nem voltam unalmas. Sőt, ha van kedved kommentelés előtt nyomj egy like-ot ide és ide.

Oldalak: 1 2

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.