Hirdetés

Zack Snyder szerint létezik egy rendezői változat az Álomháborúból

|

Kérdés csak az: kell-e nekünk?

Hirdetés

Zack Snyder-t lehet szeretni vagy nem szeretni, de az biztos, hogy nyomot hagyott a modern popkultúrán (hogy jobb vagy rosszabb értelemben, azt majd 10-20 év múlva fogjuk tisztán látni). Miután sikerült elkészítenie (máshogy fogalmazva: befejeznie) a maga Az Igazság Ligája-verzióját, most egy újabb bombát dobott le, miszerint 2011-es filmjének, az Álomháborúnak is létezik egy hosszabb változata (majd kérdezzétek meg Pavlics Tamás kollégát, hogy mennyire örül ennek a hírnek). 

Hirdetés

A nyilatkozat a Vanity Fair egy videójában hangzott el, melyben a rendező veszi górcső alá saját karrierjét pár percben, kitérve minden rendezett filmjére, valamint arra, hogy nagyjából milyen körülmények között készültek és milyen hatással voltak a pályafutására. Amikor az Álomháborúra terelődött a szó, akkor nagyjából elmondta azokat, amikre számítottunk tőle, mely szerint jó móka volt elkészíteni és ma is elkészítené, valamint arra is kitért, hogy az volt az első filmje, amelyben jobban meg kellett küzdenie a stúdióval azért, hogy eladja a saját vízióját. 

Mindig úgy éreztem, hogy ez a film egyfajta vádirat a popkultúra ellen. Annak idején pedig pont az ellenkezőjét hozták fel kritika gyanánt, mintha valamiféle szexista ámokfutás lenne. 

Snyder filmjét könnyű volt ezen a vonalon kritizálni és könnyű ma is - hiába a szándék, a szakma nem igen tudta befogadni ezt a stílust, mert nem számított, mit akart elérni, az eszközök, amelyekkel kommunikálni próbálta üzenetét, sokak számára kontraproduktívnak hatott. Mindenesetre azt is elmondta, hogy bizony ennek a filmnek is van egy rendezői változata. 

Ezt most csak úgy kimondom hangosan.

- tette hozzá, mintegy hagyva, hadd érjen meg bennünk ennek a gondolata. Ehhez hozzá kell tenni, hogy az Álomháborúnak már így is van kettő verziója: az egyik, amit még a mozikban láthattunk (és ami PG-13), majd egy olyan, ami később jött ki DVD-n, az úgynevezett Extended Cut, ami már magasabb korhatár-besorolást kapott és ami hűebben tükrözi azt, amit Snyder mondani akart a filmjével. Egyik változat sem aratott túl nagy sikert, még ha vannak is olyanok, akik képesek voltak felfedezni a benne rejlő gondolatiságot és géniuszt.  

Az Álomháború főszereplői egyébként Emily Browning, Jena Malone, Vanessa Hudgens, Jamie Chung, valamint Abbie Cornish voltak, maga a film pedig egy lányról szólt, akit elmegyógyintézetbe zárnak és ott egy fiktív, sárkányokkal és egyéb fantasy elemekkel teletűzdelt világba menekül. A film Zack Snyder saját ötletéből készült, tehát nem adaptációról vagy remake-ről beszélünk - ezt a vonalat fogja most folytatni A halottak hadseregével, ami szintén eredeti ötlet (és amit már Shay Hattennel és Joby Harolddal írt). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.