Hirdetés

10 érdekesség a 25 éves Mátrix kapcsán

|

Nagyon rideg dolgokat szedtünk össze. Például azt tudtátok, hogy nincs kanál?

Hirdetés

Folytatjuk tematikus hetünket a 25. születésnapját ünneplő kultklasszikus kapcsán, melynek keretein belül ezúttal az első film kapcsán készültünk a rajongók számára 10+1 érdekességgel (az évforduló kapcsán került már ki kvíz és interjú is a magyar változat készítőivel, érdemes azokat is elolvasni).

1. Személyre szabott napszemüvegek

A susogós bőrkabáton és a sok fegyveren túl a film karaktereinek legfőbb ruházati kiegészítője az ikonikussá vált napszemüvegek. Azt talán egészen kevesen tudják, hogy Neo, Trinity, Morpheus, Smith ügynök és az összes többi karakter számára egyedi, saját tervezésű napszemüveggel rukkolt elő a Blinde Design Project névre hallgató gyártócég egyik embere, Richard Walker. A filmet követően persze ők is meglovagolták a sikert és piacra dobták a mozihoz készített dizájnokat.

Hirdetés

2. "Én ezt nem értem", avagy a végtelen szóba jött színész esete

Ezek közül biztosan hallottatok már az évek során párat, de most összeszedtük egy csokorba az összes nagyobb nevet, akik szóba jöttek a főbb karakterek kapcsán.

A főhős Neo kapcsán közel sem Keanu volt a Wachowski testvérek első választása, hanem Johnny Depp - ám ő végül nemet mondott rögtön a procedúra legelején. Rajta kívül Tom Cruise, Leonardo DiCaprio, Mark Wahlberg, Ewan McGregor, Nicolas Cage (bizony!), David Schwimmer, de még Brad Pitt is mind-mind visszautasították a Kiválasztott szerepét. Will Smith-nek még ajánlatot is tettek, ő viszont bevallotta, hogy nem értette a sztorit és inkább a Vadiúj vadnyugatot választotta a Mátrix helyett. Így érkeztünk meg végül Keanu Reeves-hez, akin kívül nehéz lenne 25 év távlatából bárki mást is elképzelni Neo szerepére.

Trinity, azaz Carrie-Anne Moss kapcsán hasonló a helyzet: Marisa Tomei, Salma Hayek, Catherine Zeta-Jones, Jennifer Lopez, Angelina Jolie, Drew Barrymore, Gillian Anderson, Uma Thurman, Lucy Liu, Elizabeth Hurley, Madonna (!!!) és Janet Jackson egyaránt megköszönték a lehetőséget. Jada Pinkett Smith ugyan eljutott a meghallgatásig, de a Wachowskik szerint nulla kémiájuk volt Keanuval. (Ő végül aztán Niobét alakíthatta a későbbi filmekben, szóval a férjével ellentétben végül jutott neki a Mátrix tortából egy szelet.)

És, meglepő módon, Laurence Fishburne sem kapta meg rögtön Morpheus szerepét. Előtte olyan nevek is szóba jöttek, mint Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Morgan Freeman, Denzel Washington, Anthony Hopkins és Robert De Niro, ajánlatot azonban végül csak Russell Crowe, Chow Yun Fat és Sean Connery kaptak. Crowe 42 oldal után hagyta a forgatókönyvet a fenébe, Connery pedig visszautasította Will Smith-hez hasonlóan azzal az indokkal, hogy nem értette a filmet.

Smith ügynök kapcsán Hugo Weaving kisebb hátrányból indult, ugyanis ekkor még nem igazán szerzett magának túl nagy hírnevet Hollywoodban. Wachowskiék Jean Renót szerették volna megnyerni maguknak a Léon, a profiban nyújtott alakításából kiindulva, de végül ő inkább a '98-as Godzillát választotta a Mátrix helyett, utat törve Hugo Weaving ikonikus gonosza számára.

3. A mindent eldöntő nyitójelenet

Némileg megkérdőjelezhető az alábbi történet hitelessége, de az évek során jó pár stábtag megerősítette az anekdotát, úgyhogy mindenképp érdemes megemlítenünk. Történt ugyanis, hogy az eredetileg megálmodott 80 millió dolláros költségvetés helyett a Warner 10 millió dollárt adott a rendezőpárosnak a filmre. Miután a forgatás piszok lassan haladt, a stúdiófejesek leszóltak, hogy ha nem kapják össze magukat a készítők, akkor bizony ők maguk fognak közbeavatkozni. Erre a Wachowskiék fogták magukat és a kapott büdzsét felhasználva közel végleges állapotra hozták a speciális effekteket és az egyéb utómunkálatokat, hogy bemutassák nekik a film nyitójelenetét Trinity menekülésével. A Warner fejeseit annyira lenyűgözte, amit láttak, hogy többet nem szóltak bele a munkájukba… és a nagyobb összeget is rögtön hozzájuk vágták.

4. Lábadozó színészek

Nem egy színész életét nehezítette meg valamilyen sérülés a film készítése során.

Keanu közvetlenül a forgatás megkezdése előtt gerincműtéten esett át, és még az ebből történő felépülése alatt kezdett bele a négyhónapos edzésekbe a filmben látható megannyi harcjelenethez. (A kép is ebből az időszakról származik, ezalatt az idő alatt ugyanis nyakmerevítőben engedélyezték számára csak és kizárólag az edzést.) A műtét leginkább a lábaira hatott ki, ezért is látjuk Neót inkább ütni, mintsem rúgni a legtöbb akció során.

Carrie-Anne Moss is roppantul komolyan vette a felkészülést, a saját akciójelenetei közül ugyanis minél többet ő maga szeretett volna végrehajtani. A színésznő sajnos azonban rögtön a nyitójelenet forgatása során kificamította a bokáját, amiről viszont egy szót sem szólt a rendezőpárosnak: tartott tőle ugyanis, hogy esetleg a sérülése miatt másnak ítélik majd oda Trinity szerepét. Wachowskiék csak a forgatás befejezte után tudták meg, hogy a színésznő egész végig fájdalmakkal küzködve hozta le a szerepet.

És még mindig lábsérülések és továbbra is az a fránya nyitójelenet… Hugo Weaving a forgatás legelső napján sérült meg, ami végül egy lábműtétig vezetett, még a forgatás ideje alatt. Carrie-Anne Moss félelme kiderült, hogy nem is volt annyira alaptalan, ugyanis Weaving kapcsán felmerült a rendezőkben egy csereszínész leszerződtetése. Ám a színész szerencséjére végül direkt úgy szervezték Weaving beosztását, hogy erre nem kellett sort keríteni és megtarthatta a szerepet.

5. Játék a színekkel

A film látványvilága kapcsán számtalan ikonikus elemet fel lehetne emlegetni, de ami talán nem kap sosem elég dicshimnuszt, a színek metodikus, precíz használata.

- Minden, a mátrixban játszódó jelenet ugyanis zöld tónust kapott, a kék színt teljesen eltávolították ezekből a képsorokból.

- A valóságban játszódó jelenetek ennek a tökéletes inverze szerint kerültek megvalósításra: itt a kék szín dominál és a zöld hiányzik teljes egészében. Na jó, nem teljesen: a képernyőkön csordogáló kódsor természetesen az ikonikus zöld színben pompázik.

- A szimulátorban pedig, ami sem a mátrix, sem pedig a valóság, stílusosan a két szín keverékét, a sárga színt használják a készítők, hogy még inkább elkülönítsék egymástól a világokat.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


6. Switch nevének többértelműsége és a transz metafora

Valószínűleg köztudott, hogy Lana és Lilly Wachowski transz nőként léptek elő az évek során, a film elkészülte után, Lilly elmondása szerint a film pedig egyfajta transz metaforaként is felfogható. Erre a leginkább nyilvánvaló példa a filmben Switch karaktere (Belinda McClory), aki az eredeti tervek szerint a valóságban férfi, a mátrixban viszont nőként került volna ábrázolásra. Utóbbi elképzelés végül nem valósult meg, de a színésznő McClory kétneműnek látszó külseje mindenképp ezt tükrözi vissza. Ráadásul a '90-es években az ösztrogént konkrétan piros színű tablettákban gyártották...

7. Anime- és képregény-inspirációk

Érdekesség, hogy a film egyrészt tiszteleg néhány képregény előtt (ilyen Neil Gaiman Sandmanje, ahonnan Morpheus a nevét kapta), aztán mielőtt az élőszereplős változat megvalósulhatott volna, kvázi önmaga is egyfajta képregényként látott napvilágot. A stúdiófejesek ugyanis egyszerűen nem értették a papírra leírt alapkoncepciót és a történetet, úgyhogy Wachowskiék Marvel- és DC képregény illusztrátorok segítségével alkottak egy 600-oldalas storyboardot. Szerencsére ez már elérte a kívánt hatást és megkapták a zöld lámpát.

Az első filmet követően, 2003-ban ráadásul elkészült a rövid történeteket felölelő antológiafilm, az Animatrix is, ami szintén nem meglepő: a készítők számtalan animét hoztak fel az évek során, amik inspirálták a Mátrixot. Ilyenek az Akira, a Ninja Scroll és persze a leginkább nyilvánvaló a Ghost in the Shell - a pitch során konkrétan ebből az animéből mutogattak jeleneteket Wachowskiék, hogy "Na, ezt akarjuk megcsinálni, de igaziból".

8. A képernyőkön lefelé csordogáló kódrészlet valójában…

… egy szakácskönyv. A díszlettervező, Simon Whitely elmondása szerint az alapötletet ablakokon lefolyó esőcseppek ihlették, a konkrét "szöveg" pedig japán katakana karakterekből áll, amit a szintén japán származású felesége sushi receptjeiből vett kölcsön. A fentről lefelé olvasandó szöveg újabb példa egyébként arra, hogy mennyire nagy hatással bírt a keleti kultúra a Mátrixra - szó szerint bele van kódolva.

9. Óda egy kötelező olvasmányért és annak csalódott írójáért

A film egyik leginkább meghatározó alapja egy francia filozófus, Jean Baudrillard műve, a Szimulákrum és szimuláció (Simulacra and simulation). A könyv - meglepő módon - a szimulációk és a valóságok komplex összefüggéseit taglalja mélységeiben, a készítők pedig annyira fontosnak tartották a film esszenciájának megértésében, hogy minden fontosabb szereplőnek kiadták kötelező olvasmányként. Kis easter egg: a film elején Neo ebbe a könyvben rejti el az illegális diszkjeit.

A történet egyetlen szépséghibája, hogy Baudrillard nem igazán volt oda a Mátrixért. Szerinte Wachowskiék filmje képmutató és teljesen félreértették a művét, úgy fogalmazott, hogy "a Mátrix egy olyan film a mátrixról, amit a mátrix készítene saját magáról". Nem véletlenül volt filozófus az ürge, na.

10. A méltán híres "bullet time"

A végére hagytuk a film kapcsán leginkább emlékezetes érdekességet, ami forradalmasította a speciális effektek világát Hollywoodban (noha nem a Mátrix volt az első film, ami használta ezt a technológiát).

Wachowskiék elképzelését a speciális effektekért felelős John Gaeta és Bill Pope először klasszikus úton próbálták megvalósítani, ám a dollyra szerelt és rakétával körbe-körbe meghajtott kamera még szélsebesen is túl lassúnak bizonyult a kívánt eredmény eléréséhez. Ezután tértek át a CGI használatára, de még ahhoz is szükség volt az úgynevezett "bullet time" megoldás megvalósítására. A technológia lényege, hogy számtalan kamerát egymás mellé/mögé pakolva a színészek körül kialakított, előre megtervezett pályán azok egyszerre kerülnek (nagyon sokszor) elsütésre. A készült felvételeket aztán számítógép segítségével összeillesztik- és mossák, hogy az ikonikussá vált "Odanézz Laci hát besz*rsz, kikerüli a golyókat a gyerek!" hatást elérjék. Ennek persze ára volt: az eszközöknek a szokásos 24 képkocka/másodperc (alias FPS) helyett 12000 képkocka/másodpercet kellett rögzíteniük…

+1 Keanu Reeves nagylelkűsége

Na jó, még egy a margóra, ha már felmerült itt a VFX csapat munkája. Keanu Reevesről ma már köztudott, hogy nem sajnálja a pénzt másoktól és az egyik legodaadóbb- és alázatosabb színész a szakmában - ezt az oldalát pedig a Mátrix után ismerte meg igazán a világ. Az első filmen szumma 35 millió dollárt kereső színész fizetésének 70%-át, vagyis 24 és fél millió dollárt a leukémia kutatására adományozta (Keanu nővére is ezzel a betegséggel küzdött). A Mátrix folytatásaiban dolgozó speciális effektes és kosztümös kollégáinak pedig 1-1 millió dollárt adott a saját gázsijából.

A Mátrix-trilógia végére Keanu több, mint 75 millió dollárt adományozott el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.