Hirdetés

15 érdekesség, amit talán nem tudtál a Csengetett, Mylord? szériáról

|

A szeptember 22-i találkozón sok eddig nem ismert érdekességről számoltak be a meghívott angol és magyar színészek is. Most ezekből szedtünk össze 15 darabot.

Hirdetés

Ahogy azt a múlt heti cikkben is megígértem, összeírtam a közönségtalálkozón elhangzott érdekességeket. Többségében azokat véstem le, melyek a brit színészek szájából hangzott el, de olyan is akad közöttük, melyeket a magyar szinkron oldaláról hallhattunk. 

Hirdetés

1. A szinkronrendező Tomasevics Zorka elárulta, hogy eleinte erre a szériára úgy tekintettek, mint ami középkorú emberek szerelmi életét mutatja be. Ennek megfelelően castingoltak  hasonlóan középkorú szinkronszínészeket.

2. Pásztor Erzsi úgy emlékszik vissza a Csengetett, Mylord? szinkronfelvételeire, mint egy nagyon örömteli időszakra az életében. Állítása szerint ő és Hollósi Frigyes (Alf Stokes hangja) tudta legkevésbé elfojtani a nevetését, így sokszor ki is kellett menniük a helyiségből, annyira röhögtek.

3. Maga a show kis híján nem készült el. Ennek az volt az oka, hogy a pilot forgatásának idején egy sztrájk bénította meg a BBC munkáját.  Így át kellett az egész produkciónak költöznie a BBC egy másik kirendeltségébe, hogy az első rész rendben le tudjon forogni. Ugyan a díszlet egy része ezt a költözést megsínylette, de legalább sikeresen elkészült a pilot.

4. Több, különböző helyszínen zajlott a forgatás, és minden egyes helyszínen a stáb kb. 3 hetet töltött el. A külsőket - főként a természetben/nem városban játszódó jeleneteket - Norfolkban, magát a Meldrum házat Londonban, a Holland Villas Road-on, a belsőket pedig a BBC stúdiójában vették fel. A színészek szerint ez tökéletes lehetőség volt arra, hogy kialakuljon a családias légkör a szereplők között.

5. Jimmy Perry és David Croft, a széria alkotói nem engedtek teret az improvizálásnak. A színészek egyáltalán nem nyúlhattak bele a szövegbe, a helyzetekbe is csak nagyon ritkán.

6. Jeffrey Holland szerint eredetileg egy évtizeddel később, a 30-as években játszódott volna a sorozat.  Végül azért került át a 20-as évekbe, mert a jelmeztervező az előző évtized divatját jobban szerette, így ahhoz csinált ruhákat.

7. Amikor a történetben Miss Poppy és Dickie Metcalf éppen szakítanak, akkortájt történt, hogy a Poppyt alakító Susie Brann is éppen szakított vőlegényével, Charlie-val. Az Ivyt játszó Sue Polland ezért egyik nap egy akváriummal állított be az elkeseredett Brann lakókocsijába, benne egy aranyhallal, és így szólt: "Ő itt Charlie, egy nap majd őt is ugyanúgy fogod szeretni". Brann szerint így is lett. Ebből is látszott, hogy Pollard mennyire szívére vette kollégái sorsát.

8. Henry, a cipőpucoló fiú, akit James és Mrs. Lipton rendszerint helyretesz eredetileg nem volt része a történetnek. Jimmy Perry és David Croft azért írták mégis bele, mert egy korábbi sorozatukban annyira megkedvelték Perry Bensont, hogy szerették volna szerepeltetni valahogy a Csengetett, Mylordban.

9. Holland szerint nem volt könnyű "felemelt tekintetű", karót nyelt lakájt alakítani. Az egész napos egyenes tartásnak minden egyes forgatási nap végére hasogató hátfájás volt az ára.

.

10. A mindenki által kedvelt Mabelt alakító Barbara New a valóságban egy nagyon művelt, mondhatni úrihölgy volt. A forgatás ideje alatt éppen magyarul tanult. A Cissyt játszó Catherine Rabettet is megtanította magyarul számolni, aki a találkozón elmondta, hogy sajnos ebből már semmire sem emlékszik. Barbara New egyébként szeretett Magyarországon nyaralni és nagy rajongója volt Budapestnek.

11. Catherine Rabett eredetileg Miss Poppy szerepére jelentkezett, de Crofték szerint ő túl fiús volt Poppynak, így kapta meg végül Cissy szerepét.

12. Rabett a második gyerekének az érkezését is a második évad forgatásához időzítette. Elmondása szerint hazautazott és elmagyarázta a férjének, hogy milyen időben "lenne jó" teherbe esnie, hogy ez ne zavarja meg a következő évad munkálatait.

13. Susie Brann híres kedvességéről és nagy szívéről. Mikor arról kérdezték, hogy milyen érzés volt a sorozat legundokabb szereplőjét alakítani, csak annyit válaszolt, hogy "Imádta! Nagyon izgalmas volt".

14. Michael Knowles elmesélte, hogy abban a jelenetben, mikor Teddy karaktere szerelme és szabadságérzete csúcsán volt, és ennek örömére hemperegni akart az esőben Rose-zal, csak akkor nem akart eleredni az eső.  Így rá kellett segíteni egy esőgéppel, és mikor már nyakig sárosan és vizesen végeztek a jelenettel, akkor látták, hogy egy rakás járókelő állta őket körbe és bámul rájuk bamba arccal, mert fogalmuk sem volt, hogy mi történt a szemük előtt.

15. A színészek szerint nem csak nálunk, hanem Angliában is Mabel volt a legnépszerűbb karakter.

Aki hozzám hasonlóan részese lehetett a találkozónak, az nyugodtan megoszthatja velünk azokat az egyéb érdekességeket, amiket esetleg (véletlenül) kihagytunk.

Mindezek fényében ki hogy emlékszik vissza erre az utánozhatatlan brit csemegére? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.