Hirdetés

Élménybeszámoló: Csengetett, Mylord? közönségtalálkozó

|

Szeptember 22-én Budapest a Csengetett, Mylordtól volt hangos, ugyanis a legelvetemültebb magyar rajongók végre élőben is találkozhattak a 30 éves brit sorozat még élő figuráival.

Hirdetés

Sejtéseim szerint nem sok olyan ember ember él az országban, aki ne tudná hova tenni azt a sorozatcímet, hogy Csengetett, Mylord?. Akik nem is aktív nézői a szériának, még azok is minden bizonnyal ismernek legalább egy olyan embert, aki ha belefut a Meldrum-ház életébe valamelyik csatornán, nem tud onnan elkapcsolni - még akkor sem, ha már ezerszer látta az epizódokat. Nekünk, magyaroknak a Csengetett, Mylord? megkülönböztetett helyen van a szívünkben,  olyannyira, hogy még saját hazájában, Angliában sem tartják a sorozatot s annak szereplőit ilyen nagy becsben. Így aztán valahol érthető is, hogy miért támadt három nagyszerű embernek (Polgár Zsuzsának, Szijj Andrásnak és Hegedüs Kingának) egy még nagyszerűbb ötlete: Szervezni kell egy közönségtalálkozót itt, Magyarországon, a show indulásának 30. évfordulójára, melyre a szereplőgárda még élő tagjait is meg kell hívni.

Hirdetés

Amilyen hirtelen felbukkant az internetes adakozóláda 2018 tavaszán, olyan gyorsan össze is gyűlt körülbelül 2 hónap alatt a minden képzeletet túlszárnyaló összeg. Az eredetileg remélt 3 millió forint helyett több mint 7 millió gyűlt össze, mindez rajongói pénzből. Így aztán az eseményre csak azok voltak hivatalosak, akik hozzájárultak a szervezéshez - köztük jómagam is, majdhogynem 900 hardcore mylordfannal együtt. Ezúttal sokkal többen, mint a legutóbbi "kis" angliai találkozón 2016-ban

Szerencsére a James Twelvetreest alakító Jeffrey Holland biztosította Andrásékat, hogy mindenféleképpen eljön ő és a többi színész is Budapestre, ha összegyűlik a kívánt összeg, így legalább ez a hatalmas kő leeshetett a szívünkről.

Az esemény szervezői titoktartást kértek a helyszínt illetően, ami logikus, hiszen Hová vezetne az, ha minden kíváncsiskodó rajongó még pluszban betódult volna az utcáról. Így esett, hogy 2018. szeptember 22-én, délután 3 órától tömött sorokban vártuk, hogy bejuthassunk az ELTE Lágymányosi Campus Gömb Aulájába.

Miután mi, az 5.000 Ft-ot adományozó "munkásosztály" tábor megkaptuk a vörös karszalagot, egyből betereltek minket a hátsó sorokba. Ez igazából senkit sem zavart, ugyanis egyrészt azokat, akik több pénzt áldoztak a találkozóra, tényleg igazságosabban megillették az első sorok, másrészt ezek az osztálykülönbségek a Csengetett, Mylordban? nagyon fontos szerepet játszottak, így mi is úgy érezhettük, hogy most egy kicsit élhetjük a "lentiek"életét, ahogy azt szeretett figuráink is tették. Azon mondjuk elmosolyodtunk, hogy az "arisztokrata" nézők kék karszalagot kaptak a vérüknek megfelelően.

De a karszalagokon és az ülések helyén kívül semmi sem tudott a családias, a nagyon izgatott és boldog légkör útjába állni. Mindenki kellemesen érezte magát a másik társaságában, kibeszélésre kerültek a kedvenc karakterek, a kedvenc szituációk, még a kedvenc szinkronhangok is, akik történetesen az este egyik meglepetését képezték. A véletlen úgy hozta, hogy országszerte ezen a napon tartották a Színházak éjszakáját is, így túl sok magyar színésszel nem számolt a mylord közönsége. Ennek ellenére olyan nevekkel nyitottuk a találkozót, mint Pásztor Erzsi (Mrs. Lipton), Konrád Antal (Mr. Twelvetrees), Beregi Péter (Wilson kapitány), Győry Franciska (Madge Cartwright), és Csere Ágnes (Rose). Hozzájuk csatlakozott Tomasevics Zorka szinkronrendező, és Szinetár Miklós is, aki nélkül sosem került volna a sorozat Magyarországra.

Sok-sok szinkron-anekdota után a moderátor felvetette a szinkronszínészeknek, hogy biztos megszomjaztak, jól jönne egy kis pezsgő. Itt még senki sem sejtette, hogy a csilingelés után maga a sorozat mindig fess lakája,  James Twelvetrees fog fellépni a színpadra sorozatbeli uniformisában egy tálca pezsgővel. Mondanunk sem kell, hogy ez volt az este legnagyobb meglepetése. Mi rajongók ezekben a másodpercekben önkívületi állapotban ujjongtunk, talán levegőt is elfelejtettünk venni. Ahogy láttam, a szinkronszínészek ugyanígy tettek.

A hatalmas sokk után következett a szünet, majd az ún. "második felvonás". Itt már természetesen a mindenki által nagyon várt angol színészek következtek. A még élő szereplők közül jelen volt Amanda Bellamy (Rose, a szobalány, akibe Teddy beleszeret), Susie Brann (Miss Poppy), Catherine Rabett (Miss Cissy), Michael Knowles (Teddy Meldrum) és maga a szervezés kulcsfigurája, akinek köszönhetjük a többi színész részvételét is, Jeffrey Holland (James Twelvetrees).

Ezzel megkezdődött a kb. másfél órán át tartó sztorizgatás a széria és annak forgatásával kapcsolatban. A közönség természetesen a színészek minden szavát itta, és valóban rengeteg érdekesség derült ki így utólag a sorozattal kapcsolatban, melyeket majd egy külön cikkben fogok részletezni.

Kellemes meglepetésként éltük meg, hogy a sajnos távol maradó Perry Benson (Henry) is bejelentkezett valahol Angliából egy videóüzenetben (érdekes, hogy Tahi József, Benson szinkronhangja is így jelentkezett be). Sajnálta, hogy nem jöhetett el, de éppen forgat egy filmet, hogy valamiből "ki tudja fizetni a villanyszámláját". Rajta kívül az egyik főszereplő, Sue Pollard sem tudott eljönni, szintén egyéb elfoglaltságok miatt. Sajnos a szereplőgárda többsége már nem érhette meg a találkozót. Rájuk egy nagyon kedves videóval emlékeztünk meg, és még halálukban is hatalmas ovációt adott nekik a közönség. Köztük is talán a legnagyobbat Barbara New kapta, aki a mindenki által ismert Mabelt, a konyhai kisegítő cselédet alakította, kinek "Az finom lesz" szállóigéjét napi szinten idézzük.

A sok-sok feledhetetlen élményen kívül kézzel fogható ajándékokkal is gazdagodtunk. Mi, fanok kaptunk egy vászontáskát, melyre a Csengetett, Mylord? 1-1 kultikus mondata volt ráírva (az enyémre éppen a "Hova vezetne ez?"), ezen kívül egy tollat a Humor+ csatorna jóvoltából, egy teát, ami szintén épp 30 éves, egy díszes belépőjegyet, és egy kitöltésre váró kvízt, melynek nyertesét a tiszteletreméltó Mr. Teddy húzta ki a találkozó végén. A nyertes fotózkodhatott a szereplőkkel.  Ahogy ez lenni szokott, maguk a színészek sem mehettek haza üres kézzel. Mindenki a sorozatbéli karakterére szabva kapott a szervezőktől ajándékot, és grátiszként mindenki kapott egy "dalmát királyi hattyú" alakú tortát, mely a sorozatban is megjelent, de ott szegényke elvesztette a fejét.

Néhány technikai, amúgy említésre sem méltó fennakadástól eltekintve szinte hibátlan estét tudhattunk mindannyian magunk mögött, ami csak is egy dolognak köszönhető: hogy ezt nem hivatásos rendezvényszervezők alkották meg "munkából", hanem minden résztvevő egytől egyig fan volt, mindent átitatott a magyarok szíve és lelkesedése. Ezt a színészek sem tudtak eléggé megköszönni, amint ez a találkozót követő interjúkból is kiderült.

Ez volt az első nagyszabású, és reméljük, hogy nem az utolsó közönségtalálkozó a Csengetett, Mylord? szereplőgárdájával.

A képekért köszönet illeti Bártfai Barbarát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.