Hirdetés

5 filmet ajánlunk, hogy ne csak Harry Potterként tekints Daniel Radcliffe-re

|

A ma 34 éves színész örökre mindannyiunk kedvenc varázslója marad, de karrierje során rengeteget tett azért, hogy ne skatulyázzuk be.

Hirdetés

Amennyire kedvező, annyira nehéz is egy színész számára, ha hamar arat nagy sikert. Ugyanis bár a népszerűségben az átlagnál hamarabb fürdőzhetnek, művészi szempontból nehezíti a kiteljesdésüket, hogy arcukat meglátva a nézők rögtön felkiálltanak: "őt bizony ismerem!"

Egyesek azonban képesek hátrahagyni korai szerepeiket, ehhez azonban nem ritkán arra van szükség, hogy valami gyökeresen ellentéteset csináljanak. Az elmúlt évtized filmtermését vizsgálva pedig kockázat nélkül jelenthető ki, hogy Daniel Radcliffe is mindent megtett azért, hogy ne csak az utóbbi évtizedek egyik legemblematikusabb filmes (és irodalmi) karakterét lássuk benne (vagy LEGO Harry Potter figuráját). Ha kellett, testileg is átalakult a szerepek kedvéért, ráadásul műfajok széles skálájában próbálta ki magát. 

Jöjjön öt izgalmas szerep a születésnapos színésztől!

Hirdetés

Öld meg kedveseid (2013)

Radcliffe rögtön a Harry Potter után egy izgalmas projektbe vágott bele, amelyben nem kisebb személyt, mint Allen Ginsberget játszhatta el, aki költőként az amerikai beatirodalom egyik vezéralakja. Ismert kortársaival (többek között William Burroughs, Jack Kerouac és Lucien Carr) együtt fellázadt az amerikai kulturális elit gőgje ellen. John Krokidas filmje ennek a lázadásnak a mementója, ami emellett a főszereplők viharos magánéletét is dokumentálja. Radcliffe alakítását a legtöbb kritika kiemelte, de azt is meg kell jegyezni, hogy remek társai voltak: a Lucien Carr-t alakító Dane DeHaan karizmatikus teljesítménye mellett többek között Michael C. Hall-t, Jennifer Jason Leigh-t és Elizabeth Olsent is láthatjuk ebben az alkotásban. 

Az ember, aki mindent tudott (2016)

Bármit is gondoljunk az idei Oscart letaroló Daniel Scheinertről és Daniel Kwanről (a Minden, mindenhol, mindenkor rendezői), az biztos, hogy nem szokványos filmeket készítenek, erre pedig tökéletes példát szolgáltat első munkájuk, Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man), amelyért a Sundance Filmfesztiválon díjazták őket. A mozi főszereplője Hank (Paul Dano), aki egy lakatlan szigeten találja magát egy furcsa hullával (Daniel Radcliffe). A groteszk homorú, de közben komoly témákkal is foglalkozó film arra szolgáltat klasszikus példát, hogy Radcliffe milyen bátran választott projekteket, hiszen a rendezők szó szerint naturalista alakítást vártak el tőle. 

Dzsungel (2017)

Egy újabb műfaj, amelyben kipróbálta magát a sokoldalú sztár: az ezt megelőzően főként horrorrendezőként ismert Greg McLean alkotásában Radcliffe Yossi Ghinsberget alakítja, egy fiatal utazót, aki tervei szerint barátjával venné nyakába a világot, azonban kisérőjük magára hagyja őket a dzsungelben, így a fiataloknak egyedül kell helytállnia egy teljesen ismeretlen környezetben, a veszélyek pedig egyre csak sokasodnak. A Dzsungelt nem szokták a műfaj klasszikusai között emlegetni, de feltétlenül egy korrekt darabról van szó, amiben Radcliffe lefogyva, nagy szakállal, testileg is átalakulva formálja meg a főhőst. 

Az elveszett város (2022)

A tavalyi év egyik váratlanul nagy mozis sikere volt a Nee testvérek, Adam és Aaron filmje, amiben Sandra Bullock alakította azt az erotikus lektűrírót, aki egy őrült milliárdos (Daniel Radliffe) túszaként került a veszélyes trópusi szigetre, ahol egy ősi kódot kell megfejteni. A Sandra Bullock-Channing Tatum páros kémiája és humora mellett a film sikeréhez Radcliffe-re is nagy szükség volt, aki dühkitöréseivel üde színfoltja a mozinak, amely egy rég látott műfajt, a kalandfilmet próbálta újraéleszteni a multiplexes franchise-ok korában. 

Weird: The Al Yankovic Story (2022)

Cikkünk alanyának első jelentős színészi jelölése kötődik az utolsó filmhez, hiszen ezért az alakításáért Radcliffe-t Emmy-re nominálták. Al Yankovic az amerikai zenei élet különleges figurája, aki elsősorban paródiáiről ismert. Az a fajta figura, akinél sosem lehet tudni, hogy éppen viccel-e, az viszont biztos, hogy érdemes odafigyelni a projektjeire. Például erre az életrajzi filmre, amelyet társíróként is jegyez. A kész mű megközelítése ennek ellenére igencsak szatirikus, egy ilyen szerep pedig valódi ziccer egy szélsőségekben erős színésznek. Nem véletlen, hogy a szakma is felfigyelt Radcliffe teljesítményére. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.