Hirdetés

6 film, amit feltétlenül látnod kell Jeremy Ironstól

|

Ma ünnepli 75. születésnapját a kifinomult modorú brit színész.

Hirdetés

Jeremy Irons karrierje épp úgy indult, ahogy egy igazán klasszikus angol művészé. Drámaiskolába járt, gyerekdarabokban tűnt fel, majd meghódította a legnagyobb színpadokat, egyes nyilvántartások szerint több mint 1000 előadásban tűnt fel. Ezt követően a televízió világába is betört, többek között Liszt Ferencet is játszotta egy 1970-es években készült BBC-sorozatban. Az igazi áttörést azonban a filmvilág hozta el számára, munkáját Oscar- és Emmy-díjjal is kitüntették.

Lássunk most hat kihagyhatatlan filmet és egy sorozatot az angol színésztől!

Hirdetés

A nagy gázsi (1982)

Jerzy Skolimowski a lengyel új hullám egyik fontos alkotója (többek között ő írta Roman Polanski első filmjét, a Kés a vízbent), aki még évtizedek múltán is alkot, legutóbbi például az IÁ című alkotása jutott el a mozikba. Skolimowski a kelet-európai film társadalomtudatos vonulatához tartozik, így ebben a rendezésében is a szocialista múlt egy nagyon konkrét eleme jelenik meg: a lengyel szolidaritási tüntések, amelyekről négy főhősünk közül csak Nowak hall, ő viszont megpróbálja titokban tartani. Az alaptörténet szerint ugyanis ő és munkatársai Nagy-Britanniában próbálnak szerencsét, ahol egy rövid munkával egy éves lengyelországi fizetésüket kereshetik meg. Ám a csapatból csak Nowak beszél angolul, így egyedül ő értesül a világ híreiről. A nyelvnek érhető módon nagyon fontos szerepe van ebben az alkotásban, ahogy a színészi alakításoknak is, Jeremy Irons pedig már ekkor tökéletesen helytállt. 

A szerencse forgandó (1990)

Mi az igazság, léteznek-e egyáltalán mindenki számára elfogadható tények? Mindig az a bűnös, aki gyanúsnak tűnik? Többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Barbet Schroeder filmje, amelyben Jeremy Irons egy olyan elszegényedő arisztokratát alakít, akit megvádolnak felesége meggyilkolásával. Irons és Glenn Close tökéletesen alakítja a szóban forgó házaspárt, a film pedig bővelkedik a váratlan fordulatokban és az igen okos megoldásokban, miközben a mozi pontos társadalmi képet is fest. 

Die Hard 3. - Az élet mindig drága (1995)

Ha '90-es évek és akciófilm, akkor Die Hard. Ennél kevés egyértelműbb asszociáció van a filmtörténetben, és ez még arra a Jeremy Ironsra is igaz,  aki igazából csak karrierje második felében kóstolt bele a blockbusterekbe. A legendás filmszéria harmadik részében Irons Simont alakítja, aki személyes indíttatásból akar bosszút állni John McClane-en. Akivel szemben azonban nincs egyszerű dolga, hiszen társa Zeus (Samuel L. Jackson) lesz. Már csak ebből a névsorból is kitűnik, hogy miért lett hatalmas siker ez az epizód is. 

Lolita (1997)

Vladimir Nabokov azonos című regénye igazi botránykönyv volt megjelenése idejében, de épp azért, mert tabutémákat feszeget, a filmesek is hamar felfedezték maguknak. A '60-as években még a legendás Stanley Kubrick készített belőle adaptációt, később pedig az erotikus filmek egyik legismertebb alkotója, Adrian Lyne nyúlt a regényhez. A könyv ismerői szerint egyértelműen utóbbi verzió tudta jobban megragadni a mű lényegét (míg vizuálisan persze nehéz felvenni a versenyt Kubrickkal). Jeremy Irons pedig igazi színészi feladatot kapott, hiszen egy olyan karakter (Humbert professzor) motivációit kell megértetnie a nézővel, akiben olyan vágyak ébrednek, amelyek társadalmunk legbestiálisabb bűneihez vezethetnek. Irons azonban tökéletesen ábrázolja a karakter fokozatos megőrülését. 

Csodálatos Júlia (2004)

Szabó István azon kevés magyar filmesek egyike, aki többek között a Mephisto sikerének köszönhetően valódi nemzetközi karriert futott be. Ennek eredményeként pedig olyan színészekkel forgathatott, mint Helen Mirren, Annette Bening vagy épp Jeremy Irons. William Somerset Maugham darabját felhasználva Szabó István emléket állít az angol színházi kultúrának, azon belül is William Shakespeare univerzumának, cikkünk alanya pedig ebben a vicces, ám sokszor tragikus szerelmi sokszögben is remekül helytáll. 

Mennyei királyság (2005)

A Gyűrűk Ura a 2000-es évek elején valódi fantasy boomot indított el, aminek keretében többek között Ridley Scott is elkészítette a Mennyei királyság című filmet, amelyben Orlando Bloom egy hitét vesztett embert alakít, akit Jeruzsálemben magával ragad a fényűzés, egy álomszép hercegnő (Eva Green) és néhány lovag, többek között Jeremy Irons alakításában. Scott filmje sokaknak okozott csalódást megjelenése idején, ám azóta valóban kultstátuszra tett szert, ebben pedig a remek színészgárdának is nagy szerepe van. 

Watchmen (2019)

A Watchment a képregényműfaj egyik definitív művének tartják, amely minden klisét újragondolt a műfajjal kapcsolatban. Alan Moore alkotásának több feldolgozása is készült, a 2009-ben nyilvánosságra került film ma már kultmű, de az HBO sorozata is élénk párbeszédet váltott ki. Sokan mesterinek, mások viszont látványos blöffnek kiáltották ki, azt azonban senki nem vonta kétségbe, hogy Jeremy Irons zseniális volt Ozymandias szerepében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.