Hirdetés

A 25 éves South Park legbotrányosabb epizódjai - 1. rész

|

Negyed évszázados lett minden idők legszókimondóbb animációs sorozata, amely úgy kergeti a botrányokat, mint oroszlán a zebrát.

Hirdetés

A Matt Stone és Trey Parker fejéből kipattant, idén 25. születésnapját ünneplő South Park két és fél évtizedes története során mára már szinte megszámlálhatatlanul sok botrányt tudhat maga mögött, ám ezek közt is akadnak olyanok, amelyeket a kelletténél jóval nagyobb médiavisszhang övezett, az alkotópáros legnagyobb örömére. Ebből a jeles alkalomból kifolyólag egy több részes cikksorozatban igyekszem elétek tárni azon legendás botrányt keltő South Park epizódokat, melyek így vagy úgy, de tíz emberből egynél biztosan kicsapták a biztosítékot.

Hirdetés

Tolerálj, de azért ne mindent, avagy a tolerancia haláltábora, avagy mit csinál egy egér a seggben - 6. évad - 14. epizód

Parkerék a kezdetektől fogva mindig is nagyszerű poénokat írtak Mr. Garrison köré, ám a hatodik évad 14. epizódjával egy egészen új szintre léptek. A melegeket érintő diszkriminációból eredő anyagi jóvátétel reményében Mr. Garrison, talán az egész South Park történetének leggusztustalanabb pillanatait tárta a szemünk elé, segédje - a magyarul nagyon találóan, csak Mr. Furkó-nak fordított Mr. Slave közbenjárásával. Ha pedig a gusztustalankodás önmagában még nem lett volna eléggé felháborító, a túlzott tolerancia egyfajta kifordított allegóriájaként megjelenő náci koncentrációs táborokat idéző "Tolerancia tábor" azt hiszem sokunkban örökre nyomot hagyott.  

A túlzott szarozás káros, avagy a szarral nem szabad szarozni - 5. évad - 1. epizód

A 2000-es évek elején az amerikai televíziózás még egészen másképpen festett, mint manapság. A cenzorok akkoriban meglehetősen harapósak voltak akár a legkisebb káromkodásokra is, így miután a CBS dráma sorozatában a Chicago Hope-ban cenzúrázatlanul elhangzott a "szar" kifejezés, Stone-éknak több sem kellett több, hogy ezek után nem sokkal később maguk is ráharapjanak a dologra a maguk módján. A végeredmény pedig igen impozánsra sikerült, ugyanis az ötödik évad nyitó epizódjában nem kevesebbszer, mint 162 alkalommal hangzik el a "szar" szó, ami önmagában a televíziózás történetének egyik legnagyobb eredménye. Abból a szempontból mindenképp, hogy a Comedy Central engedélyt adott az alkotóknak erre a bizarr, ám mégis meglepő tanulsággal szolgáló gegre. 

Pokolian jó buli, avagy egy talán túlontúl korai cameo -  10. évad - 11. epizód 

A South Park a kezdetektől fogva sportot űzött belőle, hogy amilyen gyorsan csak lehet mindig képes volt a világot éppen foglalkoztató aktualitásokra rendkívül megbotránkoztató és egyben frappáns választ adni. Nem volt ez másként a 2006-ban egy sajnálatos baleset következtében idő előtt elhunyt, a "A krokodilvadászként" ismertté vált Steve Irwin esetében sem. Parkerék ugyanis úgy gondolták vicces geg lenne, ha az epizód adásba kerülése előtt mindössze alig néhány nappal elhalálozott Steve Irwinnek is adnának egy rövidke cameot. Az önmagában suttyó poén hatását fokozva, Sátán meg is jegyzi, hogy amúgy eléggé gusztustalan dolog Krokodilvadásznak öltözni, mire nem sokkal később kiderül, itt nem holmi imposztorról, hanem a valódi Steve Irwinről van szó. Áucs!

Az alkoholizmus rossz...Érteeeem? avagy nem túl csodás függőség - 9. évad - 14. epizód

Randy Marsh az alkoholhoz való közel sem egészséges hozzáállása rendre visszatérő humorforrás a sorozatban, ám ezek közül egy sem váltott ki akkora ellenérzéseket, illetve váltott ki akkora visszhangot megannyi katolikus szervezetben, mint a Bloody Mary címre keresztelt rész. A tapasztalt South Park nézők nyilván hozzá voltak szokva ahhoz, hogy egy South Park kalandban nagyjából senki sincs biztonságban, mindazonáltal Stone-ék itt megint igyekeztek átlépni egy bizonyos lélektani határt a vérző Szűz Mária szoborral és az alkoholizmus össze házasításával. Mely előbbiről, mint később kiderült: valójában semmiféle csoda nem lelte, szimplán a havi menstruációjának lehetett csodájára járni. A poén utóhatására nem is kellett sokat várni, hiszen több Új-Zélandi keresztény gyülekezet is az epizód betiltását követelte, míg ellentüntetők azzal érveltek, hogy egy ilyen lépés a két sokszor valóban suttyó módon viselkedő alkotó szólásszabadsághoz való jogát csorbítaná. Végül a történet jó véget ért és az Új-Zélandi médiahatóság adásba engedte a kérdéses részt. 

Ez csak egy film, avagy Mel Gibson passiója - 8. évad - 3. epizód

Mel Gibson 2004-ben bemutatott történelmi drámája, A Passió, finoman fogalmazva is rendkívül megosztó darab, hiszen Jézus Krisztus életének utolsó szakaszát, olyan egyes vélemények szerint már túlontúl naturalista módon mutatta be, amire a közönség sokkolásán kívül valójában semmi szükség nem volt. Akárhogy is a South Parkot kiagyaló két fenegyereknek is megvolt a maga véleménye Gibson filmjéről, na meg magáról Gibson-ról, akinek az itt felbukkanó önmagából kifordult paródiája valószínűleg legalább akkora hírverést kapott, minthogy egy zsidó származású és egy kicsit duci, ám enyhén rasszista kisfiú mit is gondolnak valójában a világról A Passió megtekintése után. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.