Hirdetés

Ajánló: Egy újságíró meggyilkolása

|

Egy országot a feje tetejére állító szörnyűség, amely a szomszédunkban, tapintható közelségben történt.

Hirdetés

A helyszín Szlovákia, az időpont 2018 februárja, a tett pedig egy szörnyű kettős gyilkosság. Egy férfit felbéreltek, hogy végezzen a húszas éveiben járó oknyomozó újságíróval és menyasszonyával. Az ok: az áldozat túlságosan jól értette, mi zajlik a háttérben és fel szerette volna nyitni mások, vélhetően az egész ország lakosságának a szemét.

Hirdetés

Darázsfészekbe nyúlt, ellenségei pedig nem láttak más megoldást, csak ha félreállítják az útból. Valahol manapság is bevett módszer az újságírók megfélemlítése és elrablása, sőt sajnos a likvidálásuk is, csak azért, mert a rendőrök munkáját meghazudtoló alapossággal látják és tárják fel az összefüggéseket. A tudás hatalom és nem véletlen, hogy a sötétben tevékenykedők félnek a fénytől.

Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kusnírová az esküvőjükre készült, ehelyett a gyászoló, megrendült szülőknek a temetést kellett megszervezniük.

A fiatal szlovák újságíró meggyilkolása azonban nem várt indulatot szított, és a "rosszak" nemhogy képtelenek voltak megállítani az oknyomozó munkát, de magukkal rántottak szinte mindent, és felforgatták egész Szlovákiát. A korrupció testet öltött, a népharag rázúdult nem egy és nem is két magas rangú vezetőre, és a lakosság azonnali, radikális változást követelt.

Szlovákia nehezen akarta elhinni, hogy a 21. században, Európában ilyesmi megtörténhet, hogy a munkája miatt végeznek ki egy újságírót. Országos tüntetéssorozat vette kezdetét, melybe pár nap leforgása alatt belebukott a rendőrfőnök, a miniszterelnök és nem egészen két év alatt annyi csontváz hullott ki a szekrényből, hogy a csontok üreges zörgését még idehaza is hallani lehetett.

Bírók és ügyészek csuklóján kattant a bilincs, ugyanis mind benne voltak az egész államot átitató korrupcióban, nem csoda, hogy a lakosság bizalma alaposan megrendült nemcsak a vezetőkben és a rendőrségben, hanem az igazságszolgáltatásban is.

A gyilkossági ügy során elemi erőket mozgósított a rendőrség, és persze Kuciak kollégái, akik megszerezve a bizonyítékokat és közzétéve Ján befejezetlen munkáját, megpróbálták felgöngyölíteni a szálakat. A nyomozás még ma is tart, ám az első számú gyanúsítottak már rács mögött vannak, igaz egy másik ügy miatt kerültek börtönbe.

A régi borzasztó időket idéző történet itt a szemünk előtt zajlott, Szlovákiában, és hacsak nem követi valaki a híreket, akkor lehet, hogy semmit sem hallott az egészről. Számukra, de az eseményeket valamennyire ismerőknek is megrendítő lehet az Egy újságíró meggyilkolása című dokumentumfilm, mely részletesen feltárja, hogyan is történhetett meg ez a letaglózó bűncselekmény.

Aki szereti a true crime dokukat, azoknak érdemes egy esélyt adnia ennek a produkciónak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.