Hirdetés

Alita: A harc angyala - Premier előtti betekintő

|

A Fórum Hungary jóvoltából meghívást kaptunk a februárban debütáló "Alita: A harc angyala" exkluzív, premier előtti vetítésére. Elhoztuk számotokra a 30-40 percnyi anyagról alkotott első benyomásunkat a filmről.

Hirdetés

Összesen 8 jelenetbe nyerhettünk betekintést, eredeti hangon, 3D-ben. A jelenetek eléggé változatos skálán mozogtak: akadt köztük karakterközpontú, drámai pillanat, posztapokaliptikus, cyberpunk világépítés és persze pörgős akció képsorok egyaránt.

A következő pár sornyi élménybeszámolót annek megfelelően kezeljétek, hogy nem egy darab, egybefüggő részletben, hanem darabkákban kaphattunk betekintést Alita történetébe. Így az ok-okozati összefüggések és a karakterfejlődés ismerete nélkül tehát csak egy felszínes első benyomást tudunk nektek nyújtani a film kapcsán.

Hirdetés

Kezdeném rögtön azzal, ami tetszett és szimpatikus: Alita gyönyörű. Még mielőtt valamiféle furcsa fétissel vádolnátok meg, a színésznő (Rosa Salazar) és a topkategóriás CGI mesteri összeolvadását kell itt érteni. Ez rögtön az első, vélhetően film legelejéről bemutatott jelenetben (Alita felébred az új, robotikus testében és elkezdi megvizsgálni, kitapasztalni az érzékeit) meg is mutatkozott. A hibrid technológiával életre keltett címszereplő kidolgozottsága talán még az Ex Machina látványvilágára is rátesz egy lapáttal és tényleg mestermű. Az apró gesztusok, mimikák Alita arcán és a bőrén elképesztően részletesek, ráadásul a többi, emberi szereplővel remekül működik együtt a vásznon a karakter. Tökéletesen átéljük, amit vélhetően szerettek volna nekünk átadni: Alita, habár egy humanoid cyborg, mégis inkább ember, mint gép. Ez a kettőség azonban benne és az őt körülvevő emberi karakterekben is egy állandó konfliktusfaktorként lesz jelen, vélhetően a film során egészen a végig.

A film ezen aspektusa (emberi vs. gépi egzisztencia) tehát remekül működik, mikor Alita más emberekkel lép interakcióba. Az őt életre keltő Dr. Dyson Ido (Christoph Waltz), a kibontakozó romantikus szál Hugo (Keean Johnson) is az emberi oldalát erősítik a karakternek, akikben látok fantáziát… Annak ellenére is, hogy a bemutatott jelenetekben eléggé "kötelező körös" párbeszédek és történések kapcsán ismerhettük meg mindkettőjüket. Ha ezeknek a kapcsolatoknak adnak mélységét és kellő hangsúlyt fektetnek rájuk, akkor szerintem képesek leszünk még inkább empatizálni Alita karakterével. A doki inkább a szokásos, "tervező" archetípusból származó sorokat szállítja, a srác pedig egyelőre a laza hősszerelmesnek tűnik, úgyhogy bízzunk benne, hogy ennél több dimenziót írtak Cameronék nekik.

Annál is inkább, mert ez az együttérzés a karakterrel az emberi mivoltából kellene, hogy származzon, anélkül pedig az akciójelenetek… nos, sokkalta inkább videojátékos, sőt, tech demós érzést keltenek, mintsem igazi filmélményt. Ahogy írtam fentebb, darabkákat láttunk a filmből, az első csatajelenet pedig emiatt eléggé hidegen hagyott és üres érzést váltott ki bennem. Az Alitára támadó cyborgok egyrészt nagyon számítógépesek és helyenként számomra kilógott a lóláb a CGI terén, másrészt pedig ahogy írtam, Alitával sem tudtunk még teljesen empatizálni. A koreográfia cserébe tetszett mind a böhöm nagy cyborg ellen küzdelemben (akinek az előzetesben azok a láncos, Skorpió ujjai vannak), mind pedig a motorball verseny szekvenciában.

A világról és a háttértörténetről keveset tudok mesélni, mert ez kapta a legkevesebb szerepet a levetített jelenetekben. Történt valami nagy háború korábban, most pedig egy posztapokaliptikus, cyberpunk városban ismerhetjük meg az emberek mindennapjait. Pár szót elejtenek valamilyen természetes rendről vagy egyensúlyról is, amit Alita képes lehet felborítani az örökségéből és technikai adottságaiból adódóan (ezek viszont már erősen spoileres vizek), de tényleg csak ez a pár információmorzsám van a sztoriról. Nem olvastam és nem is ismerem a film alapjául szolgáló eredeti mangát, így csak remélni tudom, hogy nem egy YA sablonsztorit kapunk a kezünkhöz, sokadik lerágott csontként.

Némileg megnyugtató és az utóbbi "kételkedő" hangokat a fejemben árnyalja, hogy a producerként a projektet felügyelő James Cameron 20 éve próbálja már összehozni ezt a filmet. A színészgárda is eléggé neves (a felsoroltakon túl Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Ed Skrein, Eiza Gonzales, Michelle Rodriguez, Jackie Earle Haley), valamint Robert Rodriguez is tud akciót rendezni.

A kérdés már tehát csak tényleg az, hogy a történet, de leginkább persze a karakterek az akció mögött megfelelően kidolgozásra kerülnek-e, vagy csak egy CGI látványorgiára (vagy, hogy saját magamat idézzem megint, mert tényleg ez a legjobb kifejezés rá: tech demóra) számíthatunk egy gyönyörűen megvalósított főszereplővel.

A látottak alapján egy próbát szerintem érdemes vele mindenképp tenni februárban a "Legó Kaland 2." vagy az "Így neveld a sárkányodat 3." között. Más blockbuster amúgy se jön a hónapban és százszor szívesebben ülnék be az "Alita: A harc angyalára", mint a "Mi kell a férfinak?"-ra. A magyar premier tehát február 14, Valentin napon simán működhet randifilmként. Vagy hát párkapcsolata válogatja, végül is a "Boldog Halálnapot 2." is terítéken van aznap…

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.