Hirdetés

Az megvan, hogy a Sing Street és a Once rendezőjének új filmje már idén jön?

|

John Carney nem sűrűn rendez, de amikor igen, az nagyot szól, a következő projektjére pedig már nem kell sokat várni.

Hirdetés

Az 1972-ben született, ír származású John Carney igazi multitalentum: rendező, producer, forgatókönyvíró és szövegíró is egyben, aki a zenés drámákra specializálódott. A világ akkor ismerte meg, amikor Glen Hansard és Markéta Irglová főszereplésével megalkotta 2006-ban az Egyszert (Once-t), amelyről még Steven Spielberg is azt mondta, hogy évekre elég ihletforrást adott neki.

A műből aztán musical is készült, amely bejárta a világ színházait, Magyarországon is bemutatták a Madách Színházban. Fő tétele, az Oscar-díjas Falling Slowly végtelenül érzelmes, egyszerre szívbemarkoló és elgondolkodtató, akárcsak maga a film, amely mára kultikussá vált.

Hirdetés

Carney következő nagy dobása a 2013-as, Keira Knightley és Mark Ruffalo nevével fémjelzett Szerelemre hangszerelve (Begin Again) volt, amellyel a rendező megismételte a bravúrt, és nemcsak a zene szeretetét kaptuk tőle intravénásan, de olyan atmoszférikus és emocionális történetet is, amely után szomjaztuk a boldogságot, az igazi kapcsolatot, azt, hogy tartozzunk valahová. Ez az a film, amelyet még James Corden sem ripacskodik szét, és ami olyan neveket is felvonultat, mint Hailee Steinfeld és Adam Levine. Soundtrackje állandó szereplője az all-time Spotify-listámnak, akárcsak Carney három évvel későbbi munkája, a Ferdia Walsh-Peelóval és Kelly Thorntonnal elkészített Sing Street, ami a fiatalság, a lázadás, a saját lábra állás himnusza lett a fülünkből kitörölhetetlen dallamokkal. Elég, ha csak annyit mondok, hogy Drive It Like You Stole It vagy The Riddle of the Model, és valószínűleg máris meg akarjátok majd hallgatni újra meg újra.

Ilyen előzmények után nem meglepő, ha izgatottá váltam, amikor ráeszméltem, hogy John Carney új filmmel jelentkezik idén a Flora and Son című zenés dráma képében. Szokás szerint ő a rendező és az író is, valamint a dalokat Gary Clarkkal együtt szerezte - Clark dolgozott a Sing Streeten is, szóval ez már jó előjel, de a szinopszis egy olyan sztorit ígér, amely koncepciójában passzol Carney életművébe. A történet szerint ugyanis egy egyedülálló dublini anyának gondjai vannak a tinédzser fiával, Maxszel, aki piti tolvajlásokat követ el. A rendőrség arra bíztatja, hogy próbáljon meg a srácnak találni valamilyen hobbit, a megoldást pedig a zene szolgáltatja. A nő ugyanis megment egy régi gitárt a kukából, és egy Los Angeles-i online gitártanár segítségével felfedezi, hogy ami az egyik embernek szemét, az a másiknak megváltás lehet.

Az anya szerepére Eve Hewsont castingolták, akit a hazai nézők olyan filmekben láthattak, mint az Exek és szeretők, a Kémek hídja, a Robin Hood és A farkasfiú igaz története, valamint olyan sorozatokban bukkant fel, mint A sebész, a Ne higgy a szemének és a Rossz nővérek. A gitártanár Joseph Gordon-Levitt (Eredet Looper - A jövő gyilkosa) lett, aki az idei Sundance Filmfesztiválon adott nyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy végre zenélhet egy filmben, mert mindig is imádta ezt csinálni, most csak szimplán magasabb szinten kellett űznie azt, amit szeret. Hewson egyébként szintén tud gitározni és énekelni is, minden, amit hallunk majd, az tőle származik, de ez Bono lányától egyáltalán nem meglepő. Rajtuk kívül olyan színészek bukkannak még fel a mellékszerepekben, mint Jack Raynor (Sing Street, Fehér éjszakák) és Kelly Thornton (Sing Street).

Eve Hewson
Eve Hewson

A Flora and Son forgatása tavaly zajlott Dublinban, a premierje pedig az idén januárban megtartott Sundance Filmfesztiválon volt, ahol a jelentések szerint a dalok hatalmas tapsot és álló ovációt kaptak. Két nappal ezután az AppleTV+ már meg is vásárolta a forgalmazási jogokat, állítólag 20 millió dollárt fizettek érte, szóval várhatóan hozzánk is ezen a streamingszolgáltatón keresztül jut majd el a film valamikor 2023 folyamán, ugyanis napra pontos dátumot még nem jelentettek be. Az viszont esélyes, hogy a játékidő csak kicsivel lesz hosszabb másfél óránál, szóval még nagyobb az öröm. És hogy mire számíthatunk a Flora and Sontól? A Variety szerint ellenállhatatlan zenei csecsebecse, a Guardian egyszerű, de édes dallamot játszó közönségkedvencnek titulálta, a Collider véleménye alapján pedig egy gyönyörű történet a zenéből születő kötelékekről.

Addig is, amíg megérkezik a Flora and Son, tegyetek egy próbát az Amazon Prime Videón látható Modern szerelem című antológiasorozattal, amelynek több epizódját Carney írta és rendezte. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.