Hirdetés

Bűnügyi doksik a Netflixen - Evil Genius

|

Tartsatok velünk és tekintsetek bele az Egyesült Államok legördögibb bankrablásának igaz történetébe.

Hirdetés

Cikksorozatunk második állomásán egy kicsit sem hétköznapi bankrablásba csöppenünk bele, amelynek körülményei és résztvevői egészen példátlanok. A 2003-ban történt incidensben Brian Wells életét vesztette, miután felrobbant egy nyakára erősített robbanószerkezet. Az ezt követő évekig húzódó nyomozásról Trey Borzillieri készített egy négy epizódból álló doku-sorozatot Evil Genius: The True Story of America's Most Diabolical Bank Heist címmel.

Hirdetés

Na, de ne szaladjunk túlságosan előre. Mielőtt bemutatnám nektek a sorozat címét adó "őrült zsenit", hadd vázoljam fel azt az alapszituációt, amivel az Erie-i rendőrségnek és az FBI-nak szembe kellett néznie 2003. augusztus 28-án. Brian Wellsre ismeretlen személyek ráaggattak egy házilag gyártott bombát, amelynek hatástalanítása érdekében különböző feladatokat kellett végrehajtania. Ezek közül az első az volt, hogy fogja a puskáját és sétáljon be a Peach Streeten található PNC Bankfiókba, majd követeljen 250,000 amerikai dollárt. Az utasítások szerint mindössze 15 perce volt elvégezni a feladatot a detonáció előtt, de mivel a széfet ekkor nem lehetett kinyitni, az alkalmazottak összeszedtek neki 8,702 dollárt, amivel távozott a bankból.

Nem sokkal később a hatóságok megtalálták Wellst a saját kocsija mellett és azonnal körbevették. A férfi elmesélte, hogy három, számára ismeretlen fekete fickó tette rá a bombát és látta el őt utasításokkal. A rendőrség először nem próbálkozott a bomba hatástalanításával, a tűzszerészeket csak 15:04-kor hívták ki a helyszínre. Az érkezésük előtt három perccel, 15:18-kor a Brian Wells nyakára erősített bomba felrobbant és egy ökölnyi nagyságú sebet ejtett a férfi mellkasán. Wells azonnal meghalt.

Trey Borzillieri dokumentumfilmest rögtön megfogta a misztikus ügy, ami bizonyítékok hiányában sokáig vakvágányon futott. Borzillieri elkezdett interjúkat készíteni az érintettekkel és a helyi lakosokkal, de egészen 2 évbe telt mire valós gyanúsítottra bukkant. Először csak azért vette fel levélben a kapcsolatot egy másik gyilkosságért börtönben ülő Marjorie Diehl-Armstronggal, mert ő volt az egyik utolsó ember, akinek információja lehetett a történtekről, ám lassacskánt kezdett kirajzolódni, hogy az erősen manipulatív nőnek és barátainak több köze lehet a bankrabláshoz, mint azt bárki gondolta volna.

Marjorie története már önmagában megér egy misét. A dokumentumfilmben részletesen megismerhetjük életútját sugárzó fiatalságától kezdve, amikor nem csupán szépségéért, hanem éles esze miatt is bomlottak utána a férfiak, egészen idősebb koráig, amikor tökélyre járatta az emberek manipulálását. Személyiségének töröttségét, romlottságát és számító mivoltát levélről-levélre leplezi le Borzillieri dokumentumfilmje. Lassacskán összeáll egy olyan komplex összeesküvés, amit a legcsavarosabb hollywoodi filmekben is ritkán látunk.

Az Evil Genius magába szippantó módon dolgozza fel ezt a bizarr és sötét történetet, amit nehéz lesz kiverni a fejünkből. Ha tetszett ez az írás és szívesen ismerkednél még valós bűnügyi történeteket feldolgozó dokumentumfilmekkel, akkor csekkold a korábbi cikkünket, amiben a The Staircase-ről értekeztünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.