Hirdetés

Bűnügyi doksik a Netflixen - The Innocent Man

|

Miért vallana be gyilkosságot valaki, aki el sem követte a bűntényt?

Hirdetés

Korábban már írtunk egy ismertetőt a The Staircase című doksi-sorozatról, ami ugyancsak az igazságszolgáltatás kritikus pontjait vette nagyító alá. Mi kell ahhoz, hogy egy teljesen ártatlan ember évtizedekre börtönbe kerüljön? Kiderült, hogy meglepően kevés és kétes bizonyíték is elég. Néhány napja a Netflix ismét egy kiváló bűnügyi dokumentumszériával jelentkezett, amelyben több tévesen elítélt ember történetét is megismerhetjük.

Hirdetés

Ahhoz, hogy valakit gyorsan rács mögé vagy éppen halálsorra juttassunk, először is kell egy borzalmas, heves érzelmeket kiváltó bűncselekmény. Mondjuk egy védtelen fiatal lány megerőszakolása és brutális meggyilkolása. Egy ilyen sajnálatos eset történt 1982-ben az oklahomai Adában, ahol saját lakásában támadt rá valaki vagy valakik a 21 éves Debbie Carterre. A gyilkosság teljesen megrázta az aprónak és békésnek nevezett közösséget. Senki sem gondolta volna, hogy bárki képes ilyesmire az ő kisvárosukban.

(Debra Sue 'Debbie' Carter)

A nyomozás évekig folyt eredménytelenül míg végül egy második hasonló eset nem történt. Két évvel később ismeretlen személyek elrabolták és vélhetően megölték a szintén fiatal Denice Haraway-t, egy kisbolti eladót. Szemtanúi leírások alapján hamarosan megszülettek azok a fantomképek, amelyek a későbbi elítéltek nyomára vezettek. Noha voltak, akik összefüggést láttak az esetek között, végeredményben mindkét gyilkosságért más-más személyeket ítéltek el. Tommy Ward, Karl Fontenot, Ron Williamson és Dennis Fritz. Ezt a négy férfit küldte a bíróság börtönbe az Ada-ban történt gyilkosságok miatt. Van közöttük olyan, akit életfogytig ítéltek, de olyan is, akit a halálsor várt. A négy elítéltet egyetlen közös pont fűzi össze, mindnyájan ártatlanok a rájuk rótt vádpontokban.

A The Innocent Man egy lélekbemaró emberi dráma. Egy percig sem riad vissza attól, hogy hűen ábrázolja a valóságot, még ha a végkimenetel nem is olyan szép, mint a filmekben. Kőkeményen arcon csapja az embert a felismerés, hogy éppen onnan hiányzik a bizalom és az őszinteség, ahonnan leginkább várnánk. Ami papíron kiválóan működik arra a való élet rá fog hazudtolni és legyen szó akár egy ártatlan hibáról, akár szándékosságról, emberi sorsok fogják megsínyleni azt a koncepciót, amit igazságszolgáltatásnak nevezünk.

(Tommy Ward)

Ennek a hatrészes dokumentumfilm-sorozatnak elsősorban az a célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszer fent taglalt hibáira, külső szemlélőként azonban más tanulságokat is magunkkal vihetünk a megtekintése után. Például, hogy ne higgyünk el bármit csak azért, mert egy intelligensnek tűnő ember vagy éppen a média azt szajkózza. Ha számunkra fontosnak érzünk egy témát, pláne ha a szavunknak beleszólása is van az adott téma alakulásában, megítélésében, akkor alaposan járjunk utána és bizonyosodjunk meg arról, hogy miben áll a valóság. Legyünk kíváncsiak és ne ítélkezzünk előre, tűnjön bármennyire is evidensnek a konklúzió. Talán így, egy kis extra körültekintéssel elkerülhetőbbek lesznek az ehhez hasonló esetek, amikor már készítik a bitót egy ártatlannak, miközben a bűnös még vígan éli az életét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.