Hirdetés

Cobra Kai: 60 érdekesség a teljes Karate Kölyök-Sagaról

|

Mielőtt visszatérnénk kedvenc karate dojóinkba, egy halom érdekességgel jöttünk nektek a filmekről és a sorozatról. Indulhat a Banzai!

Hirdetés

Kicsit nehéz elhinni, hogy az első Karate Kölyök-film idén már 37 éves lesz, ami megélt 3 gyengébbnél gyengébb folytatást és egy a címmel nehezen összeegyeztethető remake-et. Azonban az eredeti filmek folytatásaként szolgáló sorozat az elmúlt évek egyik legnagyobb sleeper hitje volt mind nézettségét, mind kritikai fogadtatását tekintve, a most új otthonában, a Netflixen debütáló 3. évad pedig jó apropót szolgáltat arra, hogy elmerüljünk kicsit annak világában. (Figyelem! Az összeállítás SPOILEREKET tartalmaz nemcsak a filmek, hanem a sorozat eddigi két évadának cselekményére is!)

Hirdetés

Karate Kölyök-filmek 

1. Az első film története részben önéletrajzi ihletésű. A forgatókönyvírót, Robert Mark Kament (Szállító- és Elrabolva-filmek, Halálos fegyver 3, Az ötödik elem, Az ördög maga) még 1964-ben, alig 17 évesen elverte egy banda egy fesztivált követően. Ezután elkezdett karatét tanulni, de az első tanárával nem volt elégedett, mert szerinte a karate eszköz volt a bosszúra és az erőszakra. A következő tanára - avagy sensei-e - alig beszélt angolul, viszont a tanítványa volt a karate egyik új válfaja, a Gōjū-ryū kifejlesztőjének, Chōyun Miyaginak (1888-1953). Utóbbi iránti tiszteletből lett elnevezve a film ikonikus figurája Mr. Miyaginak.

2. Kamennek kezdő hollywoodi forgatókönyvíróként az egyik mentora az a Frank Price televíziós producer volt, aki 1978 és 83 között a Columbia Pictures stúdiófőnöki pozícióját töltötte be. Price egy ízben megemlítette Kamen történetét Jerry Weintraub producernek, aki éppen akkoriban opciózott le egy a korabeli médiában nagyot ment valós sztorit. Ebben egy egyedülálló anyuka által nevelt fiú elnyerte a fekete övet karatéban, amit azért kezdett el tanulni, hogy megtudja magát védeni az őt zaklató, környékbeli agresszív srácoktól. Kamen kombinálta ezt a saját történetével és ebből született meg a ma is ismert Karate Kölyök.

3. A film számos párhuzamot mutat az első Rocky-filmmel, már csak azért is, mert a rendező, John G. Avildsen és a zeneszerző, Bill Conti is ugyanaz. Sylvester Stallone azóta is gyakran ugratja Kament azzal, hogy lemásolta az ő forgatókönyvét.

4. Amint a szkript elkészült, a casting szinte azonnal megkezdődött és 1983 áprilisa és júniusa között le is zajlott. A film forgatása még ennyi időt sem vett igénybe. Az első csapó 1983. október 31-én (Halloweenkor) dördült el és december 16-ra mindent fel is vettek.

5. Daniel szerepére olyan, akkoriban feltörekvő nevek álltak sorba, mint Sean Penn, Robert Downey Jr., Charlie Sheen, Emilio Estevez, Nicolas Cage, Tom Cruise és Eric Stoltz.

6. A szerepet végül az a Ralph Macchio kapta meg, akinek ez volt mindössze a harmadik filmje, azelőtt jobbára ő is reklámfilmekben tűnt fel. Az elsőt, az 1980-as Katonai akadémiát egy bizonyos Robert Downey Sr. rendezte. (Bizony! Tony Stark igazi apukája.) A második, 1983-as A kívülállók a korszak egyik jó visszhangot kapó ifjúsági drámája volt Francis Ford Coppola rendezésében, amelyben olyan feltörekvő nevek mellett szerepelt, hogy az még ma is impozáns lenne: Tom Cruise, Patrick Swayze, Matt Dillon, Emilio Estevez, Rob Lowe, Diane Lane, C. Thomas Howell és Tom Waits.

7. Daniel LaRusso karakterét eredetileg Danny Webernek hívták, azonban miután Macchio megkapta a szerepet, a színész olasz származása miatt azonnal átkeresztelték. Macchio szerint ez már akkor megtörtént, amikor belépett a szobába.

8. Clint Eastwood fia, Kyle is versengett a szerepért, de miután nem kapta meg, apja kitiltott minden Coca Cola terméket a filmjeiből, mivel az üdítőmárka akkori forgalmazója a Karate Kölyök gyártója, a Sony-Columbia volt.

9. Bármily hihetetlen, de Macchio 2021-ben már 60 éves lesz! (Ezért is ennyi az érdekességek száma.) Majd 10 évvel idősebb, mint amikor Pat Morita először eljátszotta Miyagi karakterét. A színésznek a stáb munkatársai sem akarták elhinni, hogy a forgatás során már 22 éves volt. Pont annyi, mint most a sorozatban a lányát alakító Mary Mouser.

10. Miyagi szerepére a stúdió kiszemeltje Toshiro Mifune volt, aki olyan híres szamurájfilmekben tűnt fel korában, mint A hét szamuráj, vagy A rejtett erőd és George Lucas is eredetileg őt szemelte ki Obi-Wan Kenobi szerepére a Star Warsban. Azonban Mifune egyáltalán nem beszélt angolul, így ez a terv hamar dugába dőlt.

11. Pat Morita sem kapta meg könnyen a szerepet. Kezdetben pont korábbi vígjátéki szerepei miatt utasították el, mint amilyen az USA-ban 1974 és 1984 között futó sitcom, a Happy Days Arnoldjának figurája. Morita azonban pár elutasítás után újabb lehetőséget kapott, amikor szakállat növesztett és erős japán akcentust hozott a figurához, amit a nagybátyjától tanult el. Mivel a kémia is remek volt közte és Macchio között, megkapta a szerepet, annak ellenére, hogy egyáltalán nem tudott karatézni.

12. Johnny Lawrence szerepére Crispin Glover (Vissza a jövőbe, Charlie Angyalai 1-2) volt eredetileg kiszemelve, azonban a stúdió végül William Zabka mellett döntött. Macchio szerint Zabka a meghallgatáson a frászt hozta rá. Zabkának a film előtt semmilyen karate tudása sem volt, kizárólag birkózott. Azóta viszont a legmagasabb fekete övig jutott.

13. Ali szerepére eredetileg Demi Moore volt esélyes, de Elizabeth Shue a 80-as évek elején nagyot ment pár Burger King hirdetéssel, így ő lett a győztes és a harvardi tanulmányait kellett megszakítania azért, hogy eljátszhassa a szerepet.

14. Ez volt Elizabeth Shue és William Zabka legelső filmszerepe.

15. A film munkacíme eredetileg szimplán Karate Kölyök Projekt volt, végül a készítők belátták, hogy önmagában az, hogy Karate Kölyök tökéletes cím. Csakhogy ezt használhassák, különleges engedélyre volt szükségük a DC Comicstól, ugyanis nekik volt egy ugyanilyen elnevezésű figurájuk.

16. A stúdió eredetileg ki akarta vágatni azt a jelenetet, amelyben Miyagi felönt a garatra, hogy elhunyt feleségét és fiát meggyászolja, miközben Daniel felfedezi, hogy a háború alatt a férfi a 442-es ezredben szolgált (csupa japán amerikaiból álló egységben, akik jó része akkoriban amerikai internáló táborokban tengődött) és megkapta a becsületérdemrendet. Az európai színtéren szolgáló egység egyben a hadsereg legtöbb kitüntetéssel rendelkező szerve is volt. Szerintük túlságosan kilógott egy ifjúsági film szövetéből, Avildsenék azonban tiltakoztak ellene és nekik lett igazuk, Morita pedig Golden Globe- és Oscar-jelölésig vitte a szereppel, nem beszélve a popkulturális népszerűségéről, ami haláláig elkísérte.

17. Macchio a filmben látható sárga, 1948-as Ford Super De Luxe-t a valóságban is megkapta Jerry Weintraub producertől és a mai napig megvan neki, amit nagy becsben is tart. Ugyanez az autó a Cobra Kai sorozatban is feltűnik.

18. A Daniel gijén látható bonszai fát, a film egyik ikonikus szimbólumát maga Pat Morita tervezte.

19. Még a film bemutatója előtt nem sokkal, Weintraub és Macchio egy tesztvetítésről távozva sétáltak Malibu partjain, amikor azt látták, hogy fiatalok az ikonikus daru állást gyakorolják, ami a film poszterein is rajta volt. Weintraub ezután csak annyit mondott Macchiónak: "Ugye tudod, hogy ebből még csinálni fogunk párat?"

20. Weintraubnak igaza lett, ugyanis a film 1984 sleeper hitje volt, Észak-Amerikában és Kanadában 100 millió dollárt keresett. A kritikai fogadtatása is kifejezetten pozitív volt, noha azt többen elismerték, hogy cselekménye kiszámítható, hatalmas szívet tulajdonítottak neki, elsősorban Morita és Macchio kettősének hála. Roger Ebert a maximális 4 csillagból 4 csillagot adott rá, a Rotten Tomatoes kritikai oldalon pedig jelenleg is 88%-os értékelésen áll.

21. A film hatása megkerülhetetlen, a 80-as évek egyik meghatározó filmje volt, Macchiót a korszak tinibálványává emelte, a karate iskolák forgalma drasztikusan megnőtt ekkoriban az USA-ban, továbbá popkulturális hatása is a mai napig érződik.

22. Ennek egyik leghíresebb momentuma az Így jártam anyátokkal! Bro Mitzvah című epizódja volt, amelyben Barney legénybúcsújára meghívják gyerekkori hősét, a Karate Kölyköt, aki Barney elborult felfogása szerint a William Zabka által játszott Johnny Lawrence. Természetesen Ralph Macchio és Zabka is felbukkant önmagukat alakítva, utóbbi pedig többször is visszatért a sorozatban.

23. A Cobra Kai és Johnny Lawrence megváltása azonban mégsem innen ered, hanem valamivel korábbról. A No More Kings együttes 2007-es "Sweep The Leg" című számának videóklipjében - amely utalás a film egyik ikonikus mondatára - Johnny és a többi Cobra Kai-os harcostársa már levitézlett módon tengődnek, de lehetőségük van újrajátszani a történetet. Noha a klipben - amit maga Zabka rendezett - Johnny az együttes frontemberével küzd meg, miközben az eredeti filmből mindenki visszatér a szerepében (nem csak Martin Kove is, mint John Kreese, de a kommentátor és a bíró is), a végén amolyan ráadásként természetesen Macchio is befut... vagy inkább gurul.

24. A való életben Ralph Macchio, William Zabka és Martin Kove a mai napig közeli jóbarátok. Azonban hármójuk közül csak Macchio és Kove mondhatja el magáról, hogy mindhárom eredeti filmben és a sorozat mindegyik évadában feltűntek. Macchio szerint Zabkával a barátságuk már a film bemutatója után kialakult, de igazán csak Pat Morita 2005-ös halálát követően mélyült el. 

25. A stáblistánál azért használták a Mr. Miyagit alakító Niroyuki "Pat" Morita teljes nevét, hogy kihangsúlyozzák a színész japán származását, annak ellenére, hogy ő már az USA-ban született és folyékonyan beszélt angolul, csak a szerep kedvéért vette fel az akcentust.

26. A film eredetileg lényegesen giccsesebben ért volna véget: a diadalmámoros tömeg a vállán vitte volna ki Danielt, azonban a készítők jobbnak látták, ha ehelyett korábban, Miyagi arcára vágnak vissza, majd azt kimerevítik záróképként.

27. Ez a kompozíció a két, már gyengébb folytatásban is megmaradt, de mindig más formában. Az első filmben Miyagi volt a támogató mellékszereplő és az ő képével ért véget a film, a második rész elsősorban Miyagi filmje volt, amelyben Daniel volt inkább a mellékszereplő (a cím ellenére is) és a finálé párviadala végül az ő képével ért véget. A harmadik film a két karakter kapcsolatának, bizalmának válságáról szólt, így a nagy tornát követő záróképen már mindketten rajta vannak.

28. A második rész előkészületei már 10 nappal A karate kölyök premierje után megkezdődtek.

29. A film elején Martin Kove - akinek szerepére eredetileg a végtelenig kétszer elszámolás háromszoros világbajnokát, Chuck Norrist nézték ki, de neki nem tetszett, hogy őt és a karatét negatív színben tüntetik fel - keze egy baleset következtében tényleg vérzett, amikor átütötte az autó ablakát, azonban ezt Avildsenék benne hagyták a végleges verzióban. Bezzeg ha Norrisszal történik mindez, az üveg kezd el vérezni!

30. Maga a második rész nyitánya a zuhanyzós jelenettel és a Cobra Kai-jal, valamint Kreese-zel való összecsapással még az első részhez íródott - annak narratívájába tökéletesen beilleszthető is lenne egyfajta újabb lezárásként -, azonban a szóbeszéddel ellentétben ahhoz sohasem forgatták le.

31. Noha a film Miyagi származása miatt Okinawán játszódik, valójában Hawaii Oahu szigetén rögzítették. Ennek több oka volt: egyrészt amerikai államként egyszerűbb és olcsóbb volt ott forgatni, másrészt a klímája is megegyezik Japánéval, ráadásul nem kis részt pont Okinawáról betelepültek alkotják a lakosság döntő részét.

32. A Rocky-széria zenéjéért is felelős Bill Conti inkább passzolta a Rocky IV-et, hogy ennek a filmnek az aláfestésével foglalkozhasson. Conti szerzeményeinek, motívumainak egy része pedig felbukkan a Leo Birenberg és Zach Robinson szerezte score-ban is a sorozatban.

33. A Kumikót alakító Tamlyn Tomitának - Elizabeth Shue-hoz és William Zabkához hasonlóan az első részben - ez volt az első filmszerepe és történetesen pont a film színhelyéül szolgáló Okinawán született.

34. Ugyan az 1986-os folytatás sokkalta gyengébb kritikákat kapott, mint elődje, box office szempontból jobban teljesített annál. (Ami később még egy bűnrossz rajzfilmsorozatot is eredményezett.) Mindezt úgy, hogy az USA-ban egy napig (július 4-én) ingyenesen meglehetett nézni a mozikban.

35. Az 1989-es harmadik résznek viszont még ennél is gyengébb kritikái voltak. Eredetileg Ralph Macchio címszereplőjének ezúttal is lett volna egy szerelmi szála az aktuális "karate-girllel", Jessicával (Robyn Lively), azonban Macchhio arra kérte a készítőket, hogy ez a kapcsolat maradjon plátói. Az okok igen egyszerűek voltak. Egyrészt Macchio nem akarta, hogy felesége féltékeny legyen (akivel 1987 óta boldog házasságban élnek), másrészt nem tartotta túl etikusnak, hogy az akkor 16 éves Lively-val bonyolódjon a vásznon szerelmi kapcsolatba.

36. Ha pedig már az örökké fiatal Macchio koránál tartunk (megint és még fogunk párszor): az ekkor 27 éves színész idősebb volt, mint a film főgonoszát és machinátorát, Terry Silvert alakító Thomas Ian Griffith (igaz, csak 4 hónappal), akinek - a szériához méltó módon - ez volt az első filmszerepe.

37. Ebből adódóan, ha Griffith valódi életkorát nézzük, akkor nem lehetett a John Kreese-t alakító Martin Kove vietnami veterán harcostársa, mivel akkor a színész még csak 13 éves volt, amikor a háború véget ért. De maga a karakter sem lehetett több 8-nál akkor, amikor a háború a végéhez közeledett. Hiába! Annak idején a filmipar a kelleténél több mindent magyarázott Vietnámmal és a logika kevésbé érdekelte őket.

38. Az eredeti forgatókönyvben Daniel anyja (hasonlóan a második részhez) nem bukkant volna fel. Macchio ötlete volt, hogy egy beszélgetés erejéig a nézők láthassák, hogy visszament New Jersey-be, gondját viselni egy beteg nagybácsinak. És abban sem volt köszönet!

39. Maga a rendező, John G. Avildsen egy 2000-es interjúban nyilatkozta, hogy ő maga sem szereti ezt a filmet, amelyet az első borzalmas másolatának nevezett. Ralph Macchio szintén egyetértett vele, aki szerint slendriánul volt a film megírva és legalább ennyire hanyagul folyamatosan újraírva. Robyn Lively szerint ráadásul Macchióval akkoriban sokszor nehéz volt együtt dolgozni, rendszeresen késett a forgatásokról, vagy pedig rendszeresen panaszkodott. Macchio és Avildsen ezt később maguk is elismerték, hogy a színészt nem igazán tudta már érdekelni a film, pláne a film gyatra forgatókönyve miatt.

40. A kata, amit Daniel a filmben elsajátít egy módosított változata a Seienchinnek, ami számos okinawai karate stílust is magába foglal, például az első film alapjául szolgáló Gōyū-Riyūt is.

41. Az 1994-es Az új karate kölyök azonban minden értelemben a földbe állította a franchise-t. Sem a rendezői székben Avildsen, sem pedig Macchio nem tértek vissza, egyedül Pat Morita utoljára Mr. Miyagiként, valamint a komponista Bill Conti.

42. Eredetileg a készítők szerették volna megnyerni Macchiót is egy vendégszereplésre, de az ekkor 33 éves színész elhatárolódott ettől, mondván nem akar A karate kölyök-filmek Sylvester Stallonéja lenni.


43. Az ekkor mindössze még csak 18 éves Hillary Swank 500 jelentkező közül lett kiválasztva a főszerepre.

44. Pat Morita 2005-ben hunyt el és noha számtalan filmben (Drágám, add az életed!) és sorozatban (Baywatch, Kaliforniába jöttem, Egy rém rendes család)  működött ezután is közre - mint például az 1998-as Mulan, amelyben ő szólaltatta meg a Császárt - egyetlen szerepe sem közelítette meg Mr. Miyagi karakterét. A temetésén Macchio úgy búcsúzott tőle, mint "Örökös Senseiem!"-től.

45. Az első film (1984) csak az USA-ban 90.8 millió dollárt fialt, a második (1986) 115.1 milliót, a harmadik (1989) viszont már csak 38.9 milliót. Az új karate kölyök mindössze gyalázatos 8.9 milliót termelt, ellenben a 2010-es remake 171.8 milliót keresett a Sony-Columbiának, ezzel (az inflációt nem számolva) utóbbi a széria legsikeresebbje lett.

46. A 2010-es verzió producere, Will Smith szerint Jackie Chan rengeteget segített a produkciónak a Kínában betöltött státuszával és hírnevével, például olyan helyeken forgatni, ahol más körülmények között külföldi produkció sohasem dolgozhatott volna. Bernardo Bertolucci 1987-es Az utolsó kínai császár című filmje óta ez volt az egyetlen, amelyik a Tiltott Városban forgathatott.


47. Noha a film címe Karate Kölyök, a címen és a történet elemeinek majdhogynem egy az egybeni megismétlésén kívül semmi köze nincs a karatéhoz, hiszen Dre (Jaden Smith) kung fut tanul, lévén az kínai harcművészet (szemben a japán karatéval) és Jackie Chan annak az egyik leghíresebb képviselője. A film egy adott pontján Dre anyja (Taraji P. Hanson) össze is keveri a kettőt krumpli=burgonya alapon és fia javítja ki.

48. A kabát le és felvétele gyakorlat Jackie Chan ötlete volt. Jaden Smith tényleges felkészülése a filmre 3 hónapot vett igénybe. Persze azért valamivel több volt a teendője, mint egy kabátot le és felvenni. 

49. A Kínában bemutatott változatból számtalan jelenetet ki avagy megvágtak, mint például ahogy a kínai gyerekek zaklatják Dre-t, vagy a csókjelenetet. Utóbbi teljesen kikerült a filmből.

Cobra Kai-sorozat

50. Ralph Maccio hosszú évek óta visszautasított minden lehetőséget, hogy újra eljátssza Daniel LaRussót, pedig még Will Smith is invitálta egy kisebb cameóra a 2010-es remake-be, de arra a színész udvariasan nemet mondott. Ellenben a film promotálása kapcsán egy vicces szkeccsben kikarikírozta saját magát a Funny or Die egyik videójában, természetesen a kortalanságán is élcelődve. Eredetileg a Cobra Kai-ra is nemet akart mondani, de William Zabka folyamatosan győzködte és nagyon tetszett neki, hogy az eredeti filmek fekete-fehér polarizáltsága helyett a karaktereket inkább a morális szürke zónába vitték a készítők.

51. A sorozat nyitó jelenetében (majd később a visszaemlékezésekben) rengeteg, az eredeti 84-es filmben fel nem használt képsort láthatunk, ami Johnny szemszögéből láttatja az eseményeket. A készítők ezzel is igyekeztek kihangsúlyozni azt a Star Warsból már réges-rég ismert bölcsességet, hogy mi az igazság, az gyakran a mi szemszögünkön múlik.

52. A Cobra Kai tanítványok közül szinte mindenkinek volt korábbról valamennyi harcművészeti ismerete (ráadásul karatésként), vagy pedig tapasztalt táncos volt.

53. Nem csupán a Cobra Kai, hanem az összes korábbi Karate Kölyök-film vezető szereplői közül a forgatás idején a legtapasztaltabb színésznek a harcművészetek terén a Robby-t alakító Tanner Buchanan számított, aki - amellett, hogy szintén van táncos múltja - belekóstolt a thai boxba, amíg a Kiefer Sutherland nevével fémjelzett Designated Survivor sorozatot forgatta, emellett lila öves tae kwon do-s, ami nagyjából félúton van a fekete övhöz. Na, jó! Valójában van egyvalaki, aki ebben is már eljutott a szereplők közül eddigre a fekete övig, ha az összes filmet számoljuk: Jackie Chan.

54. A harmadik rész főgonoszát, Terry Silvert alakító Thomas Ian Griffith visszautasította, hogy ismét eljátssza a szerepét, mivel 2007 óta visszavonult a színészettől.

55. A második évadban Johnny Lawrence ismét összehívja az első film Cobra Kai tagjait, hogy egykori bajtársukat, a rák miatt utolsó napjait töltő Tommyt jó kedvre derítsék. A figurától származik a film egyik ikonikus mondata, a "Get him a bodybag!", vagyis a "Tedd őt a hullazsákba!", ami az epizód végére ironikus módon valóságot ölt, amikor a karaktert a kiérkező mentők már nem tudják megmenteni és hullazsákba teszik a záró képsorokban. Hogy ennél is keserűbb legyen az egész: a figurát alakító Bob Garrison ekkor már tényleg jó ideje betegeskedett és nem sokkal a második évad adásba kerülése után, májelégtelenség következtében elhunyt 2019-ben, így ez volt az utolsó szerepe.

56. A második évad nagy fináléját, az iskolai bunyót mindössze 4 nap alatt vették fel, ráadásul úgy, hogy rengeteg hosszú snitt, vágás nélküli küzdelem van benne. A jelenetre a színészeknek pedig 2 hetük volt felkészülni, mindamellett hogy a többi epizód koreográfiájával is foglalkozniuk kellett. Ez pedig olykor majdhogynem kisebb baleseteket eredményezett. Amikor a bunyó kezdetét veszi Samantha (Mary Mouser) és Tory (Peyton List) között, előbbi majdnem elfelejtette, hogy elkell hajolnia egy pörgő rúgás elől és csak az utolsó pillanatban kapcsolt. Ez végül azonban annyira hitelesre sikeredett, hogy benne maradt a kész változatban.

57. Az említett epizódban kétszer is felcsendül az eredeti film nagy slágere, a Cruel Summer. Egyszer - hasonlóan a 84-es filmhez - eredeti formájában, a suli kezdés idején, a Bananarama előadásában, majd az epizód és a szezon is ezzel zárul, viszont egy sokkalta drámaibb előadásmódban, Kari Kimmel tolmácsolásában, tükrözve a tragikus események fényét, ami viszont szerepel a sorozat (amúgy zseniális) soundtrackjén is.

58. A sorozat kezdetén Hawk (Jacob Bertrand) sebhelye az ajkán még kifejezetten markáns volt, de a történet és a show előrehaladtával egyre szolidabb lett, ezzel is jelezve, hogy Hawk egyre magabiztosabb.

59. Még 2019 szeptemberében az Instagram oldalán jelentette be az Aisha Robinsont alakító Nicole Brown, hogy noha az első két szezonnak oszlopos tagja volt, a harmadik szezonban már nem lesz benne, mert nem találtak neki helyet a forgatókönyvben. A második Karate Kölyök-filmből viszont visszatér a Kumikót alakító Tamlyn Tomita és a Chozent megformáló Yuji Okumoto is, ahogy Okinawa-szigete ismét kulcsfontosságú lesz.

60. Ugyan a készítők eredetileg 3 évadban gondolkodtak, a negyedik évadot már jóval a harmadik szezon érkezése előtt berendelték, ami ráadásul egy héttel a tervezett január 8-i bemutató előtt, január 1-én, újév napján érkezik a Netflixre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.