Hirdetés

Csillag születik: Tye Sheridan, a dühödt szuperhős

|

A Ready Player One főhőse kétségtelenül az új generáció egyik nagy reménysége.

Hirdetés

Ezt pedig azért is vesszük biztosra, mivel sokan - már csak kissé marcona külseje miatt is - Tom Hardyhoz hasonlították, de külleme mellett kritikusai szerint tehetségben sem marad el brit, dörmögő kollégájától. Most pedig Steven Spielberg várva-várt geek mozijának, a Ready Player One-nak alakítja a főszerepét. Tye Sheridan már egyértelműen a világhírnév felé lépked.

Hirdetés

A mindössze 171 cm "mély", angol, ír, skót, wales-i, német, svájci és francia gyökerekkel rendelkező  Tye Kayle Sheridan 1996 november 11-én látta meg a napvilágot Texas állam beli Elkhartban. Édesanyja, Stephanie szépségszalon tulajdonos, édesapja, Bryan pedig a UPS alkalmazottja, emellett van még egy Madison nevű húga is. Tanulmányait szülővárosában az Elkhart Independent Schoolban kezdte, de a színészet túl hamar lépett az életébe (emiatt a szalagavató bál is kimaradt az életéből), méghozzá nem is akármelyik filmben, így nem tanult tovább.

Ez az alkotás pedig nem volt más, mint Terrence Malick (utolsó jó) filmje, Az élet fája, amelyben Brad Pitt és az akkoriban szintén feltörekvő Jessica Chastain kisebbik fiát, Steve-et keltette életre. Egy évvel később az éppen a színészethez visszatérő, egyre jobb szerepeket választó Matthew McConaughey, valamint Reese Witherspoon és Michael Shannon oldalán volt látható a szintén remekül sikerült Mudban. 2013-ban egy újabb független gyöngyszemben, a Joe-ban alakított nagyot a nehéz sorsú Gary szerepében az akkor éppen tényleg színész üzemmódban lévő Nicholas Cage mellett. Ezzel a három szereppel alaposan meggyőzte a nagyérdeműt, hogy van helye a szakmában, amit a Joe esetében a Velencei Filmfesztiválon egy Marcello Mastroianni-díjjal jutalmaztak.

Ezt a ragyogó kezdést ezután már kétes megítélésű filmek követték. Először jött 2014-ben A hamisítócímű mozi John Travoltával és Christpher Plummerrel, amelyben előbbi fiát alakította, aki beleviszi fiát egy újabb mocskos akcióba. Majd feltűnt Tim Allen sitcomjában az Apa csak egy van-ban pár epizód erejéig, majd egy kurta-furcsa indie dramedy-ben az Entertainmentben tűnt fel John C. Reilly és Michael Cera oldalán, amit Ewan McGregor képzeletbeli Jézus története, a Last Days in the Desert követett. A Kísérlet sokadik adaptációjában, A stanfordi börtönkísérletben olyan tehetségek voltak a partnerei a veterán Billy Crudup mellett, mint a korabeli Ezra Miller, Michael Angarano, Thomas Mann, Moises Arias, vagy Logan Miller. Utóbbival egy kicsit könnyedebb vizekre eveztek a a Cserkészkézikönyv zombiapokalipszis esetére című horror komédiában, de előtte még leforgatta Charlize Theronnal és Nicholas Houlttal a Holtodiglan szerzőjének egy másik művéből készült adaptációját, a Sötét helyeket, ez azonban meg sem közelítette David Fincher moziját sem minőségében, sem pedig bevételeiben. 

A Gyilkos kitérőben hivatalosan is átment Tom Hardy üzemmódba, amelyben egy olyan fiatal joghallgatót alakított, aki lepaktál egy férfival, hogy megölje a mostohaapját. Ez a szerep tipikusan olyan volt, amelyet pár éve még Hardy játszott volna. Azonban a legnagyobb durranás és a stúdiófilmekbe való belépést kétségtelenül 2016 egyik sikervárományos produkciója, az X-Men: Apokalipszis jelentette, amelyben James Marsdentől örökölte meg Küklopsz, azaz Scott Summers szerepét. Bryan Singer újabb szuperhősös mozija azonban jócskán az elvártak alatt teljesített, mind kritikailag, mind bevételügyileg.

2017 a nem túl nagy visszhangot kapó filmek kerültek túlsúlyba: először egy katonai drámában, a The Yellow Birds játszott Jennifer Anniston, Tony Collette és Alden Ehrenreich oldalán, majd egy ifjúsági drámában, az All Summers Endben egy olyan tinit alakított, aki próbál megbékélni a bűntudatával, mert a barátnője bátyjának a halálát okozta. Ebben barátnőjét egyik legjobb barátja, Kaitlyn Dever játszotta. Viszont 2018-at már az év egyik leginkább várt mozijával, a Ready Player One-al indíthatta, amelyben maga Steven Spielberg rendezte és Olivia Cooke mellett olyan veteránok oldalán játszhatott, mint Ben Mendelsohn, Simon Pegg, vagy Mark Rylance, Wade Watts szerepéért pedig sikerült kiütnie a szerepből a rendező személyes preferáltját, Nick Robinsont is. 

Ezt követően megint kisebb filmek következnek: a Friday's Child címre keresztelt bűnügyi drámában egy olyan srácot alakít, akit Caleb Landry Jones (szintén egykori X-Men tag) piti kis bűnözője bajba kever, majd egy egyelőre titokzatos dráma is előjegyzésben van The Mountain néven Jeff Goldblum oldalán, ezt pedig követi a már dobozban lévő, jövőre tolt újabb X-Men-mozi, a Sötét Főnix, amelyben visszatér Scott Summersként és ha lehet hinni a pletykáknak, ebben már sokkalta nagyobb szerepe lesz, amelyben újfent egyik legnagyobb példaképével, James McAvoyjal játszhat együtt. Elmondása szerint is:

Azt hiszem, mint fiatal színésznek az a feladatom, hogy az idősebbeket figyeljem és tanuljak tőlük.

Talán kijelenthetjük, hogy egy ilyen ösztönös tehetségnek, mint neki nincs sok szüksége a tanulásra (különösen ha az egyik legnagyobb példaképe James Dean) és valóban Tom Hardy utódját köszönthetjük benne. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.