Hirdetés

Ezekre a helyszínekre kísér el minket az új Dungeons & Dragons film

|

A premier előtt körbejárjuk a trailerekben villantott fantasy helyszíneket és megvitatjuk azok jelentőségét a D&D univerzumban.

Hirdetés

Ahhoz képest, hogy a Dungeons & Dragons még mindig az etalonnak számít a fantasy közegben játszódó szerepjátékok táborában, a közvetlen mozgóképes adaptációk terén (tehát a Stranger Thingst ne számítsuk bele) nem sok babér termett nekik.

Érthető, hogy a március 30-tól megtekinthető Dungeons & Dragons: Betyárbecsület film miatt most ismét izgatottak lehetnek a szerepjáték rajongók, hiszen a Dungeons & Dragons világa köré könnyen lehetne építeni legalább egy akkora moziverzumot, mint azt tette a Marvel. Kétségünk ne is legyen: a Paramount is valószínűleg emiatt adott ismételten esélyt a filmes adaptációnak, hogy idővel ők is eldicsekedhessenek a saját aranytojást tojó tyúkjukkal.

Hirdetés

A sikerhez persze szükség lesz jó nézettségi adatokra, ám a 151 millió környékére saccolt büdzsé megugrása papíron nem kéne, hogy gondot jelentsen. Más kérdés, hogy mostanság olyan megaprojektek is bukdácsolnak, mint a Marvel legújabb filmje, A Hangya és Darázs: Kvantumánia, szóval a lecke fel van adva. Ez persze nem riasztotta el a rendezőpárost, Jonathan Goldsteint és John Francis Daley-t, valamint a társírójukat, Michael Gilliót attól, hogy lefektessék egy későbbi univerzum alapjait. Nézzük át tehát, hogy idáig mely helyszínekről rántották le a leplet a trailerek, és ezek miért is fontosak a Dungeons & Dragons világában.

Newerwinter / Téltelen

Ahogy arra a D&D játékosok számítottak, a film nagy valószínűséggel Faerűn kontinensén belül a Kardpart területét járja majd körbe - itt játszódik ugyanis a fantáziavilág kalandjainak zöme, és aki egyszer is játszott a játékokkal vagy olvasott könyveket, annak már van kapcsolódási pontja ehhez a régióhoz. Téltelen városa nemcsak a klasszikus RPG estékből, hanem olyan számítógépes játokokból is ismerős lehet, mint a Neverwinter Nights vagy a Neverwinter MMO. Téltelent Észak Ékköveként is emlegetik, neve pedig mindent leír róla: egy közeli vulkánnak és a tenger közelségének köszönhetően Téltelen lakosai számára ismeretlen a téli hideg, hiába helyezkedik el a kontinens északi szegmensében.

Waterdeep / Vízmély

A játékosok számára Téltelennél már csak Vízmély városa lehet népszerűbb. Ez a D&D univerzum igazi metropolisza, és a legnagyobb városa is egyben. Téltelentől délebbre található, szinte egy köpésre, és számtalan híres fantasy karakternek ad otthont. Az alkotóknak túl magas labda ezt nem lecsapni. Már csak azért is, hiszen Vízmély szó szerinti alvilágából könnyen be lehet lépni a Faerűn felszíne alatt meghúzódó Mélysötét nevű régióba, amire térjünk is át.

Underdark / Mélysötét

Talán a Mélysötétről villantott pillanatképeknél semmi sem hozta nagyobb lázba a D&D univerzum játékosait és olvasóit. Mélysötétből származik ugyanis a legnépszerűbb karakter, Drizzt Do'Urden, akit még a '80-as évek végén keltett életre R.A. Salvatore író, és a széria még idén is jelentkezni fog egy újabb kötettel - szám szerint már a 39. fog érkezni a sorban. Értelemszerűen Drizzt rajongói már hosszú évek óta követelnek maguknak egy filmet, és amennyiben a Betyárbecsület jól szerepel, az minden bizonnyal megkönnyíti egy potenciális adaptáció dolgát (egy lehetséges Mélysötét spin-offról már az első trailer óta pusmognak). Vissza Mélysötétbe: az első előzetesben egy drow (sötételf) várost is láthatunk - ezekből is több akad, leghíresebb közülük Menzoberranzan, ahonnan Drizzt is származik. De a drow-kon kívül rengeteg, már-már horrorisztikusba hajló teremtmény is járja Mélysötét teljes homályba borult járatait, melyek más hangulatú adaptációkat alapozhatnak meg.

Icewind Dale / Jeges Szelek Völgye

Ha Mélysötét önmagában nem lett volna elég csali Drizzt szerelmeseinek, akkor itt van a másik ikonikus helyszíne, pontosabban fogalmazva otthona a legendás fantasy hősnek. A drow-k alapvetően a gonoszabb fajokat képviselik a D&D világában, Drizzt pedig ennek a gonosz hagyománynak fordít hátat, hogy aztán végül a felszínen, a Jeges Szelek Völgye nevű régióban leljen otthonra a kezdetekben. A Jeges Szelek Völgye Téltelentől északra, egy kiterjedt tundraterületen található, ahol barbárok, jégóriások, jetik és egyéb teremtmények portyáznak. Chris Perkins, a D&D világának dizájnere korábban azt nyilatkozta, hogy kifejezetten a Betyárbecsület alkotói kérésére helyeztettek egy masszív börtönt a Jeges Szelek Völgyébe. A koncepció érthető, elvégre a valóságban az oroszoknak is bejött, hogy több fogvatartó intézményt is telepítettek a saját tundrájuk, Szibéria szívébe. Valószínűleg ez egy átmeneti állomás lesz a Betyárbecsület történetében, de a szerepjátékosoknak bizonyára így is örömet fog szerezni, hogy mozgóképen is láthatják ezt a kietlen vidéket.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A trailerek alapján a Betyárbecsület készítői nem bíztak semmit sem a véletlenre: jól bejáratott helyszínekre fogja elkalauzolni a veterán és laikus nézőket a film. Az is vitathatatlan, hogy ezzel a stratégiával egy nagyobb volumenű projektnek igyekeznek megágyazni - ám remélhetőleg elkerülik azt a hibát, ami a DC-filmeket és mostanában a Marvel-filmeket is jellemzi, hogy igazából minden egyes új alkotás a következőt vezeti fel. Szükség van ugyanis egy önmagában is élvezhető, minőségi, feelgood fantasy filmre, amire a trailer alapján meg is van az esély.

Titeket melyik helyszín villanyozott fel a legjobban?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.