Hirdetés

Filmek, amiket a készítőik is lenéznek 2. rész

|

Óriásrobotok, tinédzser farkasember vagy éppen a sci-fik öregapja: a filmszakma képviselőinek élete egyáltalán nem csak játék és mese!

Hirdetés

Ha még nem olvastátok az első részt, akkor a linken keresztül pótolhatjátok!

Manapság a videojáték-adaptáció már nem a nettó nyereségvágyból elkövetett, félamatőrnek is csupán a tények indokolatlan megszépítésével nevezhető, audiovizuális reaktorbaleset szinonimája, ám anno nem ártott az óvatosság.

Bob Hoskins, John Leguizamo - Super Mario Brothers

Az 1993-as Super Mario Brothers mókafaktora is alatta marad a amfetaminon tartott sündisznóval végrehajtott önkasztrációénak: nem csoda hát, hogy Bob Hoskins és John Leguizamo a saját elmondásuk szerint gyűlölték az egész hercehurcát. Mert pontosan tudták, hogy az Annabel Jankel-Rocky Morton duó totális inkompetenciáját ékesen illusztráló csődtömeg lemoshatatlan szégyenfoltot fog ejteni a renoméjukon. Ezért jobb híján esténként kegyetlenül berúgtak, hogy enyhítsék a rájuk váró kínokat. Míg Dennis Hoppert fia reakciója keserítette el. Gyermeke megkérdezte, hogy miért írta alá a szerződést, mire a sztár azt felelte, hogy azért, hogy cipőt vehessen neki. Erre az ifjonc némi tűnődést követően azt válaszolta, hogy köszöni, azonban ennyire nincs szüksége egy új, divatos lábbelire.

Hirdetés

Michael J. Fox - Az ifjú farkasember

Michael J. Fox esélyesen felemás esztendőként élte meg 1985-öt. Mivel ugyanebben az évben bújt első ízben a számára világhírt hozó Marty McFly bőrébe, de karriere leggyűlöltebb projektjét, Az ifjú farkasembert is ekkor mutatták be. A pár évtizeddel korábban divatos rémfilmek sajátos, mérsékelten meggyőző paródiája finoman fogalmazva sem nyűgözte le a huszonnégyet taposó színészt - főleg, mert százhatvanhárom centis magassága dacára megannyi jelenetben kosárlabdáznia kellett. Így jó ízlésről tévén tanúbizonyságot nemet mondott arra, hogy köze legyen a két évad után elhasalt animációs spin-offhoz, és az 1987 egyik, ha nem a legnagyobb kudarcává avanzsált folytatáshoz.

Shia LaBeouf, Michael Bay - Transformers

A Transformers-saga hangulattól függően rezignált vagy vitriolos stílusú kigúnyolása vajmi kevés sportértékkel bír, hiszen a Michael Bay nevével fémjelzett franchise-t még a rajta dolgozók egy része is megveti. Hugo Weaving egyetlen kurta percig sem csinált titkot abból, hogy elsősorban és mindenekelőtt a fejedelmi gázsiért kölcsönözte orgánumát Megatronnak. Shia LaBeouf pedig egyenesen azon kesergett, hogy az álomgyár nagyjai az ő korában irigylendő etalonokat hoztak tető alá, ő viszont a legszebb éveiben robotok elől menekült.

Hovatovább, maga a munkáját jellemzően foggal-körömmel védő, és a kritikusokat nem sokra tartó direktor is úgy nyilatkozott, hogy az A bukottak bosszúja okkal vívta ki milliók méla undorát. Mivel, miként az bárkinek világos, aki legalább öt percet megnéz a végeredményből, a sztorit három kurta hét alatt dobták össze, mert a hollywoodi írósztrájk keresztülhúzta a terveit.

Fritz Lang - Metropolis

Fritz Lang nevének hallatán százból nyolcvan embernek az 1927-es Metropolis ugrik be. Ám az osztrák művész egészen 1976-as haláláig nem tért napirendre afelett, hogy éppen ezt az alkotását kapta fel a közvélemény. A férfi több okból is vitatta ezt az álláspontot: egyrészt meggyőződésévé érlelődött, hogy sci-fi-je egyszerűen túlságosan ostobácska és érzelmes ahhoz, hogy komolyan lehessen venni. Emellett a hideg is kirázta attól, hogy Hitler és Goebbels rajongtak fáradozásai gyümölcséért. Ráadásul azt sem emésztette meg, hogy második neje, a forgatókönyvet jegyző Thea von Harbou a nácikat támogatta, és vagy teljesen egyetértett azok gyomorforgató ideológiájával, vagy páratlan tehetséggel leplezte valódi elveit.

Herskó János - Nyílt parancs (A tizedes meg a többiek)

Végül nem árt nyomatékosítanunk, hogy a korai csömör alkalmasint pazar produkciókat szülhet. Dobozy Imre Nyílt parancs munkacímet viselő forgatókönyve ósdi dinoszaurusznak hatott a hatvanas években: a Rákosi-korszak trendjeit idéző, sematikus partizántörténet szinte azonnali elfeledésre volt ítélve. Kollégáihoz hasonlóan Herskó János sem lelkesedett a naftalinszagú blődliért - emiatt felvetette, hogy írják újra az egészet, és az egyik mellékalak, a zsoldot kézigránátokba rejtő, dörzsölt vagány legyen az új főszereplő. Az élénk fantáziájú és remek humorú Szász Péter kapva kapott a lehetőségen, az A tizedes meg a többiek pedig a hazai szórakoztatóipar egyik klasszikusaként vonult be az ágazattal foglalkozó krónikák lapjaira.

Ha ti is ismertek egy találó példát, osszátok meg velünk a kommentek között vagy a Facebook-on!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.