Hirdetés

Így kezdett a Halo 2. évada

|

Nem akárhogyan folytatódott a Master Chief vezette Spártaiak élőszereplős háborúja a rettegett Szövetség ellen.

Hirdetés

Az első évad felemás fogadtatása ellenére sem volt kérdés a Paramount+ részéről, hogy folytatja a 2022-ben indult, többnyire Magyarországon forgatott sorozatát, a világhírű videojátékos franchise univerzumában játszódó Halót. A széria első etapjának grandiózus fináléja számos kérdést nyitva hagyott a nagy ívű sztoriban, így tehát várható, sőt biztosra vehető volt, hogy az alkotóknak legalább egy újabb évadra elegendő ötlet lapul még a tarsolyukban.

A hazánkban kizárólag a SkyShowtime kínálatából elérhető sorozat sokak által - de legalábbis általam biztosan - várt második évada rögtön dupla epizóddal debütált, elöljáróban annyi pedig már most kijelenthető, hogy bőven lesz miért a képernyők elé ülni péntekenként, amikor a további részek érkeznek.

Hirdetés

Valamivel több, mint fél év telt el azóta, hogy Cortana (Jen Taylor, aki a videojátékokban is a hangját adta a mesterséges intelligenciának) átvette az irányítást John-117, azaz Master Chief (nem vagyok hajlandó a magyar feliratban használt Mester Főnök megnevezést használni) elméje és teste felett, majd kimenekítette az ősi ereklyéket, valamint az Ezüstosztag többi tagját a Szövetség bolygójáról, a Raas Kkhotskháról. A UNSC hős katonáit azóta jobbára csak alantas evakuálási akciókhoz hívják segítségül, ám John (Pablo Schreiber) az egyik ilyen küldetés alkalmával ismét szemtől szembe kerül a Szövetség szörnyűséges teremtményeivel. Az ellenség ráadásul olyan, minden korábbinál nagyobb veszedelmet készül a galaxisra szabadítani, ami egyszer s mindenkorra eldöntheti az emberiség és az űrlények közt dúló háborút.

Amint arra már a bevezetőben is utaltam, én azok közé tartozom, akik kifejezetten szerették a Halo első évadát. A videojátékokkal soha nem volt lehetőségem játszani, de azt persze mindig is tudtam, mennyire ikonikus franchise-ról van szó. Ezt pusztán azért tartom fontosnak tisztázni, mert noha megértem a gamerek kifogásait az adaptációval kapcsolatban, de a személyes játékélmény hiányában függetleníteni is tudom magamat azoktól. Részemről tehát nagy várakozás előzte meg a még látványosabbnak, még izgalmasabbnak ígért folytatást, és szerencsére az eddig látottak nem sok okot adnak a panaszkodásra.

A pilothoz hasonlóan egy brutális akciószekvenciával robban be a második évad is, melynek mind koreográfiájában, mind látványvilágában komoly előrelépést lehet felfedezni a két évvel ezelőtti felvonáshoz képest. Pablo Schreiber egyre jobban lubickol a sztori jelen pontjára kissé megszállottá vált Master Chief szerepében, és külön megsüvegelendő, hogy az alkotók a megosztó sisakkérdésben is jobban akarnak kedvezni ezúttal a játékok rajongóinak. Ugyanígy valamennyi visszatérő karakter lényegesen azonosulhatóbb lett: közülük is talán az első évad végén súlyos sérülést szenvedett Riz (Natasha Culzac) kapta a legmélyebb személyes drámát, aki már két epizód alatt jelentős jellemfejlődésen megy keresztül. Eleddig a korábbiakban sem túl nagy népszerűségnek örvendő lázadó, Kwan Ha (Yerin Ha) történetszála tűnik a leginkább megkérdőjelezhetőnek, az ő karakterével ugyanis olyan élethelyzetben találkozunk újra, ami némileg eljelentékteleníti mindazt, amin a lány az első évadban keresztülment.

 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Bemutatkoznak ugyanakkor új szereplők is: a Vámpírnaplókból ismert Joseph Morgan játssza a baljósan fontoskodó James Ackersont, aki Dr. Catherine Halsey-t (Natascha McElhone) váltva lép elő a Spártai Program vezetőjévé, Cristina Rodlo pedig a poszttraumás stressz szindrómában szenvedő Talia Perez tizedest formálja meg, aki feltehetően Master Chief ügyeletes pártfogoltjának szerepét fogja betölteni az évadban. Kettejük közül eddig a ködös motivációkkal rendelkező, gyomorforgatóan nyájas Ackerson alakja ígérkezik izgalmasabbnak, de a második rész eseményei azért már Perez kibontakozásának is nagyobb teret engedtek.

Az első évad néhány gyerekbetegségét azonban a forgatókönyv érezhető fejlődése ellenére sem sikerült maradéktalanul kiküszöbölniük a készítőknek. Egyelőre a csatajelenetek még mindig csak elenyésző részét képezik az egyes epizódoknak, és bár tagadhatatlanul jól áll a sorozatnak az a sötétebb tónus, amit a mélyebb karakterábrázolásoknak köszönhetően kapunk, ám a kizárólag dialógusokra épülő egységek ettől függetlenül sokszor illethetőek időhúzás vádjával.

Egy dolog mindenesetre már most világosan látszik: a Halo második évada valami sokkal grandiózusabb felé tart, és ez nem csupán a jelentősebb gyártási költségből kivitelezett látványvilágban ragadható meg. A Master Chief vezette Ezüstosztaggal az élén az emberiség reményvesztett háborúja az ádáz Szövetség ellen szintén magasabb fokozatba kapcsolt, szóval garantáltan tűkön ülve fogjuk várni - én legalábbis biztosan - a péntekeket, hogy lássuk, milyen fordulatokat és meglepetéseket tartogat az új évadban a Paramount+ egyik legsikeresebb saját gyártású sorozata.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.