Hirdetés

Ilyen szinkronhangokkal jön Henry Cavill új kémfilmje, az Argylle

|

Henry Cavill a szokásos hangját kapta, Samuel L. Jackson viszont nem.

Hirdetés

Nem véletlenül válogattuk be az Argylle-t 2024 legjobban várt filmjei közé, ugyanis Matthew Vaughn újdonságáról van szó, aki korábban a Ha/Verrel, az X-Men. Az elsőkkel és a Kingsman-filmekkel bizonyította, hogy egyike Hollywood legegyedibb rendezőinek. Mielőtt a Kingsman 3-at összehozná, még az Apple támogatásával tett egy kitérőt: egy újabb kémsztorit szállít le, csakhogy van benne egy nagy csavar. Egy író által papírra vetett kémtörténet válik valósággá, és halálos fenyegetésekkel kell szembenéznie a szerzőnek. A koncepció pedig egy valódi sztárgárdával valósult meg. 

A könyv főhősét ugyanis Henry Cavill formálja meg (aki Az U.N.C.L.E. emberében és a Mission: Impossible - Utóhatásban is megmutatta már, hogy milyen jól állnak neki a kémszerepek), az írót Bryce Dallas Howard formálja meg (Ron Howard rendező lányát olyan filmekben láthatták a nézők, mint a Jurassic World-széria és a Rocketman), az őt védelmező ügynök bőrébe pedig Sam Rockwell bújik (Hold, Jojo nyuszi), de rajtuk kívül feltűnik többek között Samuel L. Jackson, John Cena, Bryan Cranston, Richard E. Grant, Sofia Boutella, és a színészi pályára törekvő popénekes, Dua Lipa is. 

Hirdetés

Az Argylle első szinkronos előzetese pár hónapja debütált, amely azt ígérte, hogy minden, a rendezőre jellemző stílusjegy visszaköszön majd, legyenek azok a fantáziadús akciók, a stílusos jelenetek és a finom humor, ráadásul mindehhez jön még egy cica is, szóval egy szórakoztató filmre számíthatunk, amely az illusztris szereplőgárda miatt szinkronos érdekességben is bővelkedik. 

Bár Cavill, Cena és Rockwell a megszokott hangjukon szólaltak meg az előzetesben, Bryce Dallas Howard, Bryan Cranston és Samuel L. Jackson viszont nem, és ez a végleges szinkronlistára is igaz, de erre mindjárt részletesebben is kitérünk. Az alábbiakban igyekeztünk összegezni az Argylle szinkronstábját, kiemelve a fontosabb vagy érdekesebb párosításokat: 

Argylle (Henry Cavill) - Welker Gábor

Tavaly az Oppenheimer kapcsán írtuk, hogy Welker Gábor hangja immáron Cillian Murphyvel és Henry Cavillel is összeforrt. A magyar színész mindkét sztár esetében a maximumot hozza minden szerepüknél, nehéz lenne elképzelni őket egymás nélkül, és szerencsére a szinkronrendezők figyelnek is rá, hogy bevált recepten ne változtassanak. Ennek köszönhetően Welker ismét megkapta Cavill-t, akinél többek között Az U.N.C.L.E. emberében és a Mission: Impossible - Utóhatásban (ha már kémfilmek) is bizonyította, hogy milyen mesterien tudja kísérni külföldi kollégája stílusos játékát, pedig 11 éve annak, hogy egymásra találtak: a 2013-as Az acélember volt az első közös projekt, előtte a szinkronrendezők kísérleteztek Nagy Ervinnel, Moser Károllyal, Zöld Csabával is. Erre többé nincs szükség, Welker tökéletes hozzá és ez remélhetőleg így is marad. 

Elly Conway (Bryce Dallas Howard) - Bartsch Kata

Bryce Dallas Howard egyike azon színésznőknek, akinél még nem alakult ki megszokott magyar hang. Először a 2004-es A faluban hallhattuk, akkor Pikali Gerdára (Rosario Dawson, Halle Berry, Mila Kunis, Zoe Saldana) osztották, aztán megfordult nála Hámori Gabriella (Manderlay), Kovács Patrícia (Ahogy tetszik) és Kökényessy Ági (Pókember 3.) is, míg végül a 2006-os Lány a vízbennel egymásra találtak Ruttkay Laurával, azonban csak a 2015-ös Jurassic Worldtől kezdve alakult ki közöttük tartós "munkakapcsolat". Előtte és utána volt, hogy beugrott Nemes Takách Kata (Alkonyat 3.), Major Melinda (A segítség) vagy éppen Zakariás Éva (Rocketman), de az Amy Adamsnél már állandósult Ruttkay tűnt a befutónak. Ez most felborul, ugyanis a látnoki erejű írónőhöz egy teljesen új párosítás született. Bartsch első ismertebb munkája a Twin Peaksben volt (Peggy Lipton), de a Frances Ha főszerepe (Greta Gerwig), a Parajelenségek 4 Katie-je (Katie Featherston), a True Detective Lisája (Alexandra Daddario), az Ava címszereplője (Jessica Chastain), a Dűne Lady Jessicája (Rebecca Ferguson) és a Vaják sorozat Tissaiája (MyAnna Buring) kapcsán is beugorhat a hangja.

Aidan Wilde (Sam Rockwell) - Rajkai Zoltán

A több mint száz IMDb-s kredittel rendelkező Sam Rockwell esetében már sokkal egyértelműbb a helyzet szinkronfronton, noha ez sem volt mindig így. Az 1989-es Halálosztó bohócoknál például még Kolovratnik Krisztiánnal kísérleteztek, és megfordult nála a szintén a listán szereplő Welker Gábor is az 1997-es Gyepkutyáknál. Rajkai Zoltánnal az 1999-es Halálsoronnal alapozták meg a közös jövőjüket, bár utána is előfordultak anomáliák a Charlie angyalait (Lippai László), a Galaxis útikalauz stopposoknakot (Kamarás Iván), a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Fordot vagy A hét pszichopata és a si-cut (Anger Zsolt) illetően. Rockwell azonban akkor a legjobb, amikor Rajkai tolmácsolja, ez bebizonyosodott olyan filmekkel, mint a Hold, a Vasember 2., Az első igazi nyár, a Három óriásplakát Ebbing határában, a Jojo nyuszi és a Fosse/Verdon minisorozat. Rajkai számára nincs olyan karakter, akit ne tudna eljátszani (ezt valószínűleg a budapesti Katona József Színház nézői tanúsíthatják), és tudvalevő, hogy nemcsak Rockwellel "tökéletes közöttük a kémia", hanem Bradley Cooperrel, Mark Ruffalóval és John Leguizamóval is.

Legrange (Dua Lipa) - Mikecz Estilla

Az albán származású angol énekesnő, a háromszoros Grammy-díjas Dua Lipa eleinte modellként dolgozott, majd 2015-ben leszerződött a Warner Records kiadóval, és a modern pop egyik legnagyobb csillagává vált, akit milliók hallgatnak. 2023-ig legfőképpen klipekben láthattuk felbukkanni, de az év legnagyobb slágerfilmjében, a Barbie-ban volt egy pici jelenése, a következő hollywoodi munkája pedig nagy ugródeszka lehet a számára, hiszen egy fontosabb szerepet kap, ő is kémmé válik. Mivel nincs filmes múltja, ezért a Barbie-t leszámítva mi sem hallhattuk még őt magyarul, abban egy, a legtöbbször "további magyar hangként" feltüntetett színésznő, Cserna Lulu mellett döntöttek, ezúttal egy ismertebb nevet húztak ki a kalapból: Mikecz Estilla a Salemmel (Tamzin Merchant), A koronával (Elizabeth Debicki), a Fekete Özveggyel (Florence Pugh), a Nincs idő meghalnival (Ana de Armas), Az utolsó párbajjal (Jodie Comer) és a Sárkányok házával (Olivia Cooke) már letette a névjegyét, így biztosak lehetünk benne, hogy Lipához is passzolni fog. 

Alfie (Samuel L. Jackson) - Barbinek Péter

Elérkeztünk egy kényszer szülte váltáshoz. Bár Kőszegi Ákossal hallhattuk eddig a legtöbbször (az ISZDb adatai szerint harminc alkalommal), mégis Vass Gábor tudta kihozni Samuel L. Jacksonból a legtöbbet magyarul, amit olyan emlékezetes munkák jeleznek, mint a Marvel Filmes Univerzum Nick Furyja, a Kígyók a fedélzeten és a Kingsman: A titkos szolgálat. Vass Gábor legnagyobb sajnálatunkra 2021 januárjában elhunyt, így a nála bevált színészek közül kettő maradt, akivel számolni tudtak. Kőszegi Ákos a Spirál: A Fűrész hagyatékában eleget is tett ennek, viszont a Marvelnél nem választhatták, mivel már Thanost szinkronizálta. Így esett a választás Gáti Oszkárra, akivel szintén van közös múltjuk, elég csak a Ponyvaregényre és a Shaftra gondolni. Gáti Nick Furynél ugyan bevált, de Nikodém Zsigmond szinkronrendező sem őt, sem Kőszegit nem érezte megfelelőnek Samuel L. Jackson Argylle-ban lévő, titokzatos karakteréhez, egy alternatíva mellett döntött. A trailerben még a pár napja elhunyt Jakab Csabát hallhattuk, a filmet viszont Barbinek Péter nyerte meg: a Jászai Mari-díjas színész számára nem idegen SJM munkássága, hiszen dolgozott annak több állomásán, a Pofonládán, Az ösztönemberen, A láncon és a Tiszta véren is, de az előzetes alapján úgy érezzük, hogy nem illik hozzá. Számos színész van, akiknél pazar munkát végez Barbinek, élen Donald Sutherlanddel, J.K. Simmonsszal, Christopher Walkennel, Richard Jenkinsszel és Dean Norrisszal, de ebben az esetven nagyon rezeg a léc. Meglátjuk.

Wyatt (John Cena) - Bognár Tamás

A pankrátorból lett színész éppen másodvirágzását éli a filmiparban, és sikerült is találni hozzá egy tökéletes magyar kísérőt, bár csak 2017-től kezdődően. Előtte Cena "elfogyasztotta" Kamarás Ivánt, Laklóth Aladárt, Papp Dánielt, Zámbori Somát, Galambos Pétert és Szatory Dávidot is, aztán hét évvel ezelőtt, a Megjött apuci 2-nél megtörtént a nagy plátói találkozás Bognár Tamással, és onnantól kezdve néhány mellékzöngét (a Családi bunyóban Pataki Ferenc, a Dolittle-ben Galambos Péter volt) leszámítva sziklaszilárd a páros. Bognár már többször is megmutatta, hogy kemény és érzelmes karakterekkel egyaránt könnyedén megbirkózik, Cena pedig társ ebben, hiszen a komikus szerepek mellett azért megvillantja néha, hogy több is van benne ennél (például a Peacemaker sorozatban). Az Argylle-ban valószínűleg csak közreműködés jut nekik és néhány mókás pillanat, amiből a kedvcsináló már ízelítőt adott, de ne legyünk telhetetlenek, ez elég a szórakoztatáshoz. 

Ritter igazgató (Bryan Cranston) - Hirtling István

Noha Bryan Cranstonnál a Breaking Bad sorozat miatt Háda Jánost jelöli az Internetes Szinkron Adatbázis a leggyakoribb szinkronhangnak, szerkesztőségünk tagjai soha nem tudtak megbarátkozni ezzel a párosítással. Inkább Rosta Sándor az, akivel jól működnek együtt, amit már 1993-ban, a Walker, a texasi kopóban megtapasztalhattunk, és ezt követően is számos példa volt rá (sok más mellett a Drive-ban, a Fertőzésben, Az igazság árában, Az Argo-akcióban, a Power Rangersben és az Asteroid Cityben is). Mégsem Rostát hívták be szinkronizálni, hanem azt a Hirtling Istvánt, aki a filmben szintén résztvevő Richard E. Grantet szokta megszólaltatni, így viszont ott a Joker-lapnak is beillő, mindig zseniális Epres Attilának kellett beugrania. Hirtlingnek persze nincs oka megilletődni, hiszen a 2016-os Wakefieldben és a 2017-es A katasztrófaművészben már ismerkedett Cranstonnal, és nem egyszer bizonyította, hogy mennyire jól tud alkalmazkodni színészekhez, karakterekhez, szóval ha eleinte furcsa is lesz, hogy nem Rostát halljuk, gyorsan elérheti, hogy elfeledjük a hiányt. 

Valamint:

Fowler igazgató (Richard E. Grant) - Epres Attila
Al-Badr (Sofia Boutella) - Bogdányi Titanilla
Keira (Ariana DeBose) - Peller Anna
Powell aligazgató (Rob Delaney) - Makranczi Zalán
Ruth/Dr.Vogler (Catherine O'Hara) - Básti Juli
Carlos (Tomás Paredes) - Horváth-Töreki Gergely
Zoe, a rajongó (Alaa Habib) - Berényi Nóra
Li Na (Jing Lusi) - Alberti Zsófi
Moderátor (Jason Fuchs) - Schruff Milán
Kalauz (Kandy Rohmann) - Alberti Zsófi
Utas a vonaton (Diljohn Singh) - Egressy Tamás
Nolan (Adetomiwa Edun) - Pál Tamás
Bakunyin (Stanley Morgan) - Pásztor Tibor
Leonard (David Bedella) - Kardos Róbert
Pultos (Ben Daniels) - Fillár István
Aubrey (Louis Partridge) - L. Nagy Attila

További magyar hangok: Balda Balázs, Bergendi Áron, Csúz Lívia, Farkas Fanni, Fehérvári Péter, Fekete Anna Luca, Galiotti Barbara, Hám Bertalan, Hamvas Dániel, Kis-Kovács Luca, Majorfalvi Bálint, Menszátor Héresz Attila, Németh Attila István, Sipos Eszter, Szabó Andor, Ténai Petra, Trencsényi Ádám

Főcím: Orosz Gergely
Magyar szöveg: Speier Dávid
Felvevő hangmérnök: Farkas László
Vágó: Simkóné Varga Erzsébet
Gyártásvezető: Cabello-Colini Borbála
Szinkronrendező: Nikodém Zsigmond
Produkciós vezető: Hagen Péter

A szinkront a Mafilm Audio Kft készítette, a filmet a UIP-Duna Film forgalmazza. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.