Hirdetés

EXKLUZÍV: ilyen szinkronhangokkal jön az Oppenheimer film

|

Christopher Nolan új filmjében olyan nagy nevek kaptak helyet, mint Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Gary Oldman és Robert Downey Jr., a magyar szinkron pedig nem okoz majd csalódást a lekövetésükkel.

Hirdetés

Christopher Nolan minden egyes filmjével olyat művel, amelyet tanítani kellene - még a leggyengébb munkája is olyan minőséget képvisel, amiért sok rendező odaadná a fél kezét. Filmográfiájában egymást érik a kultikus darabok (mint A tökéletes trükk, a Csillagok között vagy a Mementó), képregényadaptációja párját ritkítja (A sötét lovagot nehéz lesz überelnie bárminek!), és az agyunkat folyamatosan megdolgoztatja valamivel (lásd az Eredetet vagy a Tenetet). Legújabb rendezésével a Dunkirkhöz hasonlóan ismét egy történelmi eseményt dolgoz fel, ezúttal az atombomba feltalálását, de a hangsúly nem is igazán ezen, hanem a pokoli innováció atyján, J. Robert Oppenheimeren van. 

Ez a világ egyik legjelentősebb és egyben legveszélyesebb találmánya is, így az ambíciózus történet bemutatására nemcsak látványban készült rá a stáb (ha tehetitek, IMAX-ben nézzétek majd), hanem szereplőgárda tekintetében is. Nolan hívószavára lényegében bármelyik színész örömmel csatlakozott volna a projekthez, és hemzsegnek is benne az ismert arcok, de vajon a magyar változatban sikerült mindenkihez megnyerni azokat a hangokat, akiket megszoktunk korábban?

Hirdetés

A július 20-án mozikba kerülő Oppenheimerből már kaptunk nemrég szinkronos kedvcsinálót, amely hallásra a végleges hangokat vonultatja fel, ebből pedig már kiderül, hogy Cillian Murphy-t, Matt Damont, Kenneth Branagh-t, Robert Downey Jr.-t és Emily Bluntot ki szólaltatja meg: 

Hogy mi a helyzet velük és a többiekkel, azt alább igyekeztünk összegezni: 

J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy) - Welker Gábor

Welker Gábor hangja immáron Henry Cavillével forrt össze, de nem mindenki kedvenc Ríviai Geraltja az egyetlen, akivel tökéletesen működik a párosítás: bár Cillian Murphy-t szinkronizálta többek között Anger Zsolt (28 nappal később), Széles Tamás (Nolan Batman-filmjei) és Miller Zoltán (Éjszakai járat) is, azonban az Eredet, a Lopott idő, a Dunkirk vagy éppen a Hang nélkül 2 is bebizonyította, hogy kiválóan passzol hozzá Welker orgánuma, kettejük szinkronfrigye az égben köttetett. Murphy Nolan egyik kabalaszínésze, akinek számos kiváló mellékszerepet adott az évek során, most azonban végre megajándékozta őt egy főszereppel, amelyet az előzetesek alapján Murphy meg is fog hálálni. Oppenheimert az atombomba atyjaként szokták nevezni a Manhattan-tervben betöltött szerepéért, a belső vívódásai, a felelősség ereje és hasonlók miatt igazi jutalomjáték lehet a színésznek.

Kitty Oppenheimer (Emily Blunt) - Németh Borbála

A címszereplő feleségét alakító Emily Bluntot valószínűleg nem kell bemutatni, hiszen A holnap határával, a Hang nélküllel, a Dzsungeltúrával és a Mary Poppins visszatérrel is nagy sikert aratott hazánkban is, ahogyan nem kell bemutatni azt a magyar színésznőt sem, aki elkísérte külföldi kollégáját ezeknél a filmeknél: Németh Borbála az Internetes Szinkron Adatbázis szerint eddig 12 közös munkát tudhat a magáénak Blunttal, ez lesz a tizenharmadik, és el sem tudnánk képzelni hozzá szerencsésebb választást (pedig a Halál a Nílusonban Csondor Kata, Az ördög Pradát viselben Hámori Eszter, a Veszedelmes vonzerőben Roatis Andrea, a Looperben Solecki Janka tolmácsolta). 

Lewis Strauss (Robert Downey Jr.) - Fekete Ernő

Robert Downey Jr.-hoz sokáig keresték a megfelelő magyar hangot a szinkronrendezők: a Chaplinben Sörös Sándorral, a Született gyilkosokban Selmeczi Rolanddal, a Wonder Boysban Háda Jánossal, Az éneklő detektívben Kőszegi Ákossal kísérleteztek, de egyik sem volt az igazi. A 2003-as Gothikával aztán bejött a képbe Fekete Ernő, aki a Durr, durr és csóknál is fantasztikusan illett hozzá, aztán kisebb kicsapongásuk után a 2007-es Zodiákustól kezdve már elválaszthatatlanok lettek, amit a 2008-as A Vasember be is betonozott, hiszen Tony Stark ma már egyet jelent RDJ-vel és nálunk Ernővel (a személyes kedvencem mégis a Trópusi vihar velük). Ezt a duót nem tudta szétrobbantani az Oppenheimer sem, most egy drámai szerepben tündökölhetnek: Lewis Strauss a nukleáris fegyverek fejlesztésének, az USA atomenergia-politikájának egyik meghatározó alakja volt. 

Leslie Groves Jr. (Matt Damon) - Stohl András

Ha van összeszokottabb páros az előbbinél, akkor az bizony Matt Damon és Stohl András. Stohlnak ugyanolyan jól áll Woody Harrelson, Hugh Grant, Jude Law, Brad Pitt, Daniel Craig és Jeremy Renner is, azonban közülük egyedül Harrelsonnal készített több közös projektet (már 50-nél tartanak), mint Damonnal (41-nél járnak). Az 1997-es Good Will Huntinggel találtak egymásra, aztán a Bourne-filmeket leszámítva (ahol Széles Tamás ugrott be) Damon minden fontosabb munkájánál Stohl szinkronizálta őt, legutóbb pár hónapja (Air - Harc a legendáért). Az Oppenheimerben Leslie Groves Jr. altábornagyként láthatjuk-hallhatjuk őket, aki a Manhattan-tervet irányította. 

Niels Bohr (Kenneth Branagh) - Csankó Zoltán

Az a különleges Kenneth Branagh és Csankó Zoltán plátói kapcsolatában, hogy már a brit színész első komolyabb szerepénél, az 1987-es Rodoszi kolosszálisnál összehozta őket a (szinkron)sors, hogy aztán több mint tíz évvel később, narrátorként folytathassák a Dinoszauruszok, a Föld uraiban. A későbbiek során is nagyon hektikus volt az, amikor összeboronálták őket, de a Hary Potter és a Titkok Kamrája Gilderoy Lockhartját aligha lehetne elfelejteni tőlük, amiképpen Hercule Poirotként is kitesz magáért Csankó. Nolan a Dunkirknél és a Tenetnél is számított Branaghra, és mindkét alkalommal elkísérte őt profi magyar kollégája, és nincs ez másként az Oppenheimer esetében sem, ahol Niels Bohr dán fizikust, az atomszerkezet és a kvantummechanika kutatóját alakítja.

Harry S. Truman (Gary Oldman) - Epres Attila

Epres Attila pár napja ünnepelte a 60. születésnapját, amellyel kapcsolatban összeszedtük azt az 5 színészt, akit már el sem tudnánk képzelni a hangja nélkül. A listán szerepelt Gary Oldman is, akivel sok más mellett A sötét lovag és A sötét lovag: Felemelkedés James Gordonjával hallhattuk együtt, és az utóbbi években pár alkalmat leszámítva leginkább együtt szólalnak meg a vásznon. Oldman fontos szerepet kapott az Oppenheimerben, hiszen Harry S. Trumant, az Egyesült Államok 33. elnökét kelti életre: ő volt az, aki engedélyezte az atombomba bevetését Japánban, ez volt az első és az egyetlen ilyen alkalom napjainkig. Oldman játszott már nagyhatalmú embert, elég csak A legsötétebb órára gondolni, amiben Winston Churchill volt, de ott Harsányi Gábor kísérte, nem Epres Attila. 

Roger Robb (Jason Clarke) - Rátóti Zoltán

Rátóti Zoltánnál még nem állandósult egyetlen színész sem, viszont voltak érdekes/értékes beugrásai. Az Unchartedben Antonio Banderasnál, a Legendás állatok - Dumbledore titkaiban Mads Mikkelsennél, a King's Man - A kezdeteknél Ralph Fiennesnál, a Wonder Woman 1984-ben Pedro Pascalnál, a Jokerben Joaquin Phoenixnél, a Solo - Egy Star Wars történetben Woody Harrelsonnál, a Pókember: Hazatérésnél pedig Michael Keatonnál alkalmazták, és sokszor bevált. Jason Clarke-ot azonban még egyetlen alkalommal sem szólaltatta meg az eddigi pályafutása során, őt a legtöbbször Czvetkó Sándorra (Az elnök végveszélyben, Everest, Terminátor: Genisys) bízták rá, azonban tekintve, hogy Robb szövetségi bíró volt, akit az Atomenergia Bizottság elnöke választott ki, hogy Oppenheimer biztonsági engedélyének tárgyalásán eljárjon, Rátóti passzolhat hozzá. 

Richard Feynman (Jack Quaid) - Ágoston Péter

Jack Quaidet leginkább a The Boys (vagy magyarul A fiúk) című sorozatból ismeri a közönség, de a Sikoly és Az éhezők viadala franchise-okban is letette már a névjegyét. Ezúttal Richard Feynman Nobel-díjas amerikai elméleti fizikust kelti életre, szóval minden bizonnyal nem csak egy pillanatra fog felbukkanni, éppen ezért kíváncsian vártuk, hogy ismét Szatory Dávidot örökli-e meg, ahogyan a The Boysban és a Sikolyban is, de Szatory-t valamilyen oknál fogva Josh Hartnett kapta (pedig Varga Gábor jobban állt volna neki), és Quaidhez azt az Ágoston Pétert választotta a szinkronrendező, aki Joe Keerynél (Stranger Things) már bizonyította a tehetségét, szóval ezt is meg fogja oldani. 

David Hill (Rami Malek) - Fehér Tibor

A sok kísérletezés után következzen egy újabb összeszokott páros: Rami Malek az Éjszaka a múzeumban filmekben még Seszták Szabolcs hangján szólalt meg a hazai mozikban, aztán a The Pacific - A hős alakulat sorozatban már a tehetséges Fehér Tiborra esett a választás, és néhány kitérő után a 2014-es Need for Speed óta csakis "együtt" dolgoztak: a Bohém rapszódia, a Nincs idő meghalni, az Ördög a részletekben és az Amszterdam is bizonyítja ezt. Malek az Oppenheimerben David L. Hill-t játssza, aki a Manhattan-terv idején a Meta Lab kísérleti fizikusa volt. 

Albert Einstein (Tom Conti) - Várkonyi András

A 20. század egyik legnagyobb tudósa, a Nobel-díjas elméleti fizikus, Albert Einstein is szerepelni fog a filmben, aki bár közvetlenül nem vett részt az atombomba kifejlesztésében, azonban közvetetten hozzájárult ahhoz (levelet írt Roosevelt elnöknek, amelyben figyelmeztette az amerikai kormányt a németek nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kutatásaira, és sürgette az Egyesült Államokat, hogy tegye ugyanezt), amit halála előtt állítólag megbánt. Einstein szerepére a Tony-díjas Tom Contit castingolták, aki dolgozott már együtt Christopher Nolannel A sötét lovag - Felemelkedés esetében, ahol azt a rabot alakította, aki Christian Bale Bruce Wayne-jét arra ösztökélte, hogy ne adja fel. Continál az évtizedek során szinte mindegyik jellegzetes orgánumú magyar művészt kipróbáltak már (legyen az Gáspár Sándor, Forgács Péter, Szabó Sipos Barnabás, Vass Gábor vagy Helyey László), ezúttal azonban Várkonyi András mellett döntöttek: a leginkább a Barátok köztből ismert színész számára kisujjgyakorlat a szinkronizálás, az ISZDb szerint több mint 2100 filmen dolgozott már (legismertebb karaktere Gibert a Taxi franchise-ból), így Contihoz/Einsteinhez is passzolni fog. 

Jean Tatlock (Florence Pugh) - Szilágyi Csenge

A feltörekvő színésznő még 30 sincs, de már olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ari Aster (Fehér északák) és Greta Gerwig (Kisasszonyok), és csatlakozott az MCU-hoz is (a Fekete Özvegy filmmel). Ehhez képest furcsa, hogy még egyetlen ifjú hazai tehetség sem ragadt meg nála, pedig bőven voltak jelentkezők: Nemes Takách Kata (The Commuter), Szilágyi Csenge (Családi bunyó/Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság), Gulás Fanni (Fehér éjszakák), Kardos Eszter (Kisasszonyok) és a Marvelnél Mikecz Estilla, de utóbbi sem maradt sokáig, hiszen legutóbb, a Nincs baj, drágámban már Dobó Enikő szinkronizálta Pugh-t. Most Nolan is bizalmat szavazott a színésznőnek, és a magyar változat Jean Tatlock pszichiáternél (akinek szintén volt köze Oppenheimerhez) visszatért Szilágyi Csengéhez, akit leginkább Elizabeth Olsennel azonosítunk már. 

Valamint: 

  • Boris Pash (Casey Affleck) - Hevér Gábor
  • Ernest Lawrence (Josh Hartnett) - Szatory Dávid
  • William Borden (David Dastmalchian) - Király Dániel
  • Kenneth Nichols (Dane DeHaan) - Szűcs Péter Pál
  • Isidor Rabi (David Krumholtz) - Hajdu Steve
  • Szenátusi titkár (Alden Ehrenreich) - Baráth István
  • Tanácsadó (Scott Grimes) - Holl Nándor
  • Gordon Gray (Tony Goldwyn) - Simon Kornél
  • Ward Evans (John Gowans) - Csuha Lajos
  • Lloyd Garrison (Macon Blair) - Kerekes József
  • Patrick Blackett (James D'Arcy) - Dévai Balázs
  • McGee szenátor (Harry Groener) - Berzsenyi Zoltán
  • Magnusen (Gregory Jbara) - Forgács Gábor
  • Bartlett szenátor (Ted King) - Turi Bálint
  • Pastore szenátor (Tim Dekay) - Tarján Péter
  • Scott szenátor (Steven Houska) - Dézsy Szabó Gábor
  • Holland diák (Petrie Willink) - Renácz Zoltán
  • Werner Heisenberg (Matthias Schweighöfer) - Seder Gábor
  • Luis Alvarez (Alex Wolff) - Fülöp Tamás
  • Rossi Lomanitz (Josh Zuckerman) - Hamvas Dániel
  • Hartland Snyder (Rory Keane) - Szabó Andor
  • Robert Serber (Michael Angarano) - Fekete Zoltán
  • Frank Oppenheimer (Dylan Arnold) - Márkus Sándor
  • Jackie Oppenheimer (Emma Dumont) - Ács Bernadett
  • Mary Washburn (Sadie Stratton) - Hirling Judit
  • Haakon Chevalier (Jefferson Hall) - Forgács Péter
  • Barbara Chevalier (Britt Kyle) - Alberti Zsófi
  • George Eltenton (Guy Burnet) - Bergendi Áron
  • Richard Tolman (Tom Jenkins) - Petridisz Hrisztosz
  • Vannevar Bush (Matthew Modine) - Harsányi Gábor
  • Ruth Tolman (Louise Lombard) - Czirják Csilla
  • Joe Volpe (Michael Andrew Baker) - Barabás Kiss Zoltán
Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


  • Kongresszusi képviselő (Jeff Hephner) - Papucsek Vilmos
  • Edward Condon (Olli Haaskivi) - Takátsy Péter
  • Donald Hornig (David Rysdahl) - Brasch Bence
  • Kenneth Bainbridge (Josh Peck) - Szabó Andor
  • Aggódó tudós (Brett DelBuono) - Blahó Gergő
  • Teller Ede (Benny Safdie) - Lukács Dániel
  • Hans Bethe (Gustaf Skarsgård) - Seress Zoltán
  • Kurt Gödel (James Urbaniak) - Péter Richárd
  • George Kistiakowsky (Trond Fausa) - Dévai Balázs
  • Seth Neddermeyer (Devon Bostick) - L. Nagy Attila
  • Enrico Fermi (Danny Deferrari) - Pál Tamás
  • Klaus Fuchs (Christopher Denham) - Sörös Miklós
  • Charlotte Serber (Jessica Erin Martin) - Bálint Adrienn
  • J. Ernest Wilkins (Ronald Auguste) - Rohonyi Barnabás
  • Szilárd Leó - Haumann Máté
  • Lilli Hornig (Olivia Thirlby) - Tóth Szilvia Lilla
  • Lyall Johnson (Jack Cutmore-Scott) - Sörös Miklós
  • Philip Morrison (Harrison Gilbertson) - Magyar Bálint
  • Henry Stimson (James Remar) - Ujréti László
  • George C. Marshall (Will Roberts) - Rosta Sándor
  • James Byrnes (Pat Skipper) - Bácskai János

További magyar hangok: Ács Bernadett, Bergendi Áron, Bor László, Csúz Lívia, Farkas Fanni, Fülöp Tamás, Galiotti Barbara, Géczi Zoltán, Hannus Zoltán, Hegedűs Miklós, Nádorfi Krisztina, Orbán Gábor, Papucsek Vilmos, Péter Richárd, Pipó László, Renácz Zoltán, Rohonyi Barnabás, Szabó Szása, Trencsényi Ádám, Turi Bálint, Varga Lili

Magyar szöveg: Speier Dávid
Felvevő hangmérnök: Cs. Németh Bálint
Vágó: Kajdácsi Brigitta
Gyártásvezető: Hódos Edina
Szinkronrendező: Nikodém Zsigmond
Produkciós vezető: Hagen Péter

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette, a filmet a UIP-Duna Film forgalmazza. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.