Hirdetés

Kibeszélő: A lángba borult Notre-Dame

|

Egy katasztrófa története, különböző nézőpontokból megközelítve.

Hirdetés

A Netflix újdonságai között látható sorozat a 2019. április 15-én éjszaka történt tűzeset történetét követi nyomon a tűzoltók és más szereplők szemszögéből nézve, hogy megmutassa, ez a tragédia nem csak a - több száz főt számláló - hatóságra és a templom szűk környezetében élő - közel ezer fős - lakosságra, de egész Franciaországra, sőt a világra is sokkoló hatással volt.

Bár utólag már tudni lehet, hogy a katasztrófa sajnos "előre be volt kódolva", hisz az 1163 és 1320 között, 158 éven át épült katedrális 2018-ra kritikus állapotúvá vált, mégis megdöbbent az egész világ, amikor 2019. április 15-én 19 óra előtt néhány perccel lángok csaptak fel a katedrális központi tetőszerkezetében, majd azok nem sokkal később átterjedtek a katedrális hátsó részeire, többek között a részben fából készült központi huszártoronyra is, amely nem sokkal 20 óra előtt összeomlott a tűz hatására. Az összes hírcsatorna a tragédiával foglalkozott, a tévé és rádióállomások folyamatosan a tűzesetről adtak élő közvetítést, percről percre nyomon követve a helyszínre vonuló mintegy 500 tűzoltó munkáját, akik nem csak a tűz ellen küzdöttek derekasan, hanem ők menekítették ki a pusztító tűz közvetlen szomszédságában élő lakosságot is.

Hirdetés

A Notre-Dame-ért folyó élet-halál harc nem csupán a történelmi jelentőségű építmény megmentéséről szól, hanem az emberi akaraterőről, a kockázatvállalás súlyáról, a bátorságról és az önfeláldozásról. Bár a történet elején (főleg az épületben mászkáló gyanús küllemű alakok láttán) sokakban felmerülhet, hogy esetleg gyújtogatásról vagy terrorcselekményről lehetett szó, a sajtóból azóta már kiderült: ilyesmiről szó sem volt, így ne várjunk amerikai stílusú filmekben felbukkanó terroristákat, se egy mindenkinél erősebb főhőst, aki majd egy szál trikóban Bruce Willis-módra átsétál a tűzön és megmenti a világot. Ez a sorozat - a mellékszálaktól eltekintve - dokumentumfilm is lehetne, annyira részletesen követi nyomon a tűzeset minden egyes percét, az első lángok felcsapásától kezdve a tűzoltók levonulásáig. Közben megismerhetjük a főhősök háttértörténetét, a félelmeiket, a motivációjukat, a belső vívódásukat - ez különösen a tűzoltók esetén érdekes, a többi vonal nem annyira izgalmas.

A Herve Hadmar által rendezett minisorozat a "La Nuit De Notre-Dame" című könyv alapján készült, amelyet Romain Gubert írt. Bár a történetben szereplő karakterek és kapcsolataik bemutatása érzelemdús, maga a történet meglehetősen nehézkes, elnyújtott és lassú. A főhősök karaktere mindemellett vitathatatlanul izgalmas: a felmondólevelét kezében tartó Ducourt tábornok, akit épp a tervezett kilépése pillanatában tájékoztatnak a tűzesetről, a tűzoltó szerelmét nem sokkal korábban elveszítő Alice, akinek eztán halott szerelmének és önmagának egyaránt bizonyítania kell, és Elena, aki azért jön Párizsba, hogy újságíró legyen, és még csak nem is sejti, hogy nem sokkal később útja a Notre-Dame-ba vezet...

Aztán ott van Varese ezredes, a hívő tűzoltó, aki soha nem adta fel a Notre-Dame megmentését, mert hitt benne, hogy Isten őt küldte a lángok megfékezésére, és Max, aki a tűzeset napján vég nélkül keresi a lányát, Victoire-t, ám olyan helyzetekkel kell szembenéznie, amivel maga sem számol. Victoire számára is mérföldkővé válik a 2019. április 15-e, hiszen ez az a nap, amikor találkozik Billy-vel, a kalandos sorsú kisfiúval. Megannyi élet, megannyi sors, amelyek lassan keresztezik egymást, a történetek összefonódnak, miközben a Notre-Dame lángjai egyre mélyebbre marnak mind az épületbe, mind az érte küzdő emberek lelkébe.

Alice (Megan Northam) nem szokványos hősnő. Az ő lelke sebzett, egyik összeomlása a másikat követi, de jól tudja, hogy nem engedheti meg magának a depresszió luxusát. Túl kell lépnie a személyes veszteségén, és a kötelességének kell szentelnie magát. Alice karaktere nagyon szerethető, az ő egyéni küzdelme a legizgalmasabb az összes történetszál közül, azt hiszem, érte, az ő testi-lelki épségéért izgul a legtöbb néző.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A "Notre-Dame" nem egyedülálló a történetmesélésben, de tagadhatatlanul vannak benne nagyon szép, érzelmes és megrendítő részek. A sorozat erőteljesen megmutatja, mennyire fontos a hit ereje, de az érdekes karakterek ellenére a mellékszálak meglehetősen laposak, hiányzik belőlük a dinamika, a fordulatok és az izgalom - ezáltal elvész a fő vonal lüktetése, bármilyen sodró lendületű is lenne. A párbeszédek között sok az üres szócséplés, a zenei aláfestés pedig nem erőteljes, a "nehéz" jelenetek lehetnének sokkal, de sokkal jobbak. A színészek "elviszik" ugyan a történetet, de az emberben akaratlanul is felmerül, hogy  az amerikaiak ebből klasszisokkal jobb sorozatot forgattak volna.

A "Notre-Dame" több fiktív elemet is tartalmaz, de amikor arról van szó, hogy a párizsi tűzoltóság hogyan kezelte a tüzet, akkor ragaszkodik a valós beszámolóhoz. A tények és az érzelmek ötvözése végül is működik, de nem kapjuk meg azt az átütő érzést, mint ami mellbe vágta az embert pl. a Csernobil-sorozat vagy az irtó régi, de ennél ezerszer jobb 1972-es (!) "A Poszeidon katasztrófa" című film nézése közben.

Nehéz jó szívvel ajánlani ezt a sorozatot, mert minden pozitívuma ellenére rettentő lapos. Egy részbe sűrítve jó lett volna, de így erősen időpocsékoló még akkor is, ha egy ilyen komoly és történelmileg jelentős katasztrófát dolgoznak fel benne a készítők. Akit érdekel a téma, mindenképp nézze meg, de ha a műfaj ütősebb darabjait keressük, nem ez lesz a megfelelő választás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.