Hirdetés

Könyvvel és különleges vetítésekkel ünnepli a 100. születésnapját a Columbia Pictures

|

Hamarosan fontos évfordulóhoz ér az amerikai stúdió.

Hirdetés

Az amerikai stúdiórendszer a 20. század elején kezdett kialakulni, ezért a legnagyobb cégek mostanában fordulnak rá a 100. évfordulóra. A Disney idén ünnepelt, a Columbia számára pedig jövőre jön a jeles dátum. Ennek örömére a cég sok különleges programmal készül a rajongók számára. 

A Columbiát 1918 júniusában alapította meg Jack és Harry Cohn, valamint üzleti partnerük, Joe Brandt. A céget eredetileg Cohn-Brandt-Cohn (CBC) Film Sales Corporation néven jegyeztették be, néhány évvel később jött a Columbia megnevezés. 

Hirdetés

A stúdió kezdetben nem volt fontos hollywoodi szereplő, majd az 1920-as és 1930-as években Frank Capra filmjeinek köszönhetően vált igazán ismertté a Columbia Pictures név. A rendező nevéhez többek között olyan klasszikusok kötődtek, mint Az élet csodaszép, az Ez történt egy éjszaka vagy a Becsületből elégtelen. A stúdió ekkori vezető műfaja a screwball comedy volt, olyan sztárokkal, mint Jean Arthur, Cary Grant vagy Rita Hayworth. 

A következő évtizedekben pedig többek között olyan címek kötődtek a céghez, mint az Így élni jó, a Találd ki, ki jön vacsorára, a Most és mindörökké, A rakparton, az Arábiai Lawrence, a Tanár úrnak szeretettel, a Funny Girl, a Taxisofőr, az Aranyoskám, A karate kölyök, a Tigris és Sárkány, a Fekete vidék, az Idétlen időkig, a Micsoda csapat, a Social Network - A közösségi háló, a Kisasszonyok és a Volt egyszer egy... Hollywood, valamint olyan franchise-ok, mint a Men in Black - Sötét Zsaruk, a Szellemirtók, a Jumanji és valószínűleg mind közül a legnépszerűbb, a Pókember. 

Tom Rothman, a Sony Pictures Motion Picture Group elnök-vezérigazgatója a következőképpen foglalta össze a stúdió jelentőségét: 

Van egy dolog, ami megkülönbözteti a nagy stúdiókat az összes többi tartalomgyártótól: a
történelem. A Columbiánál ez a történelem a számtalan kulturális talizmánban tükröződik, amelyeket több ezer ember hozott létre az elmúlt 100 év során. A Columbiánál mindannyian büszkék vagyunk erre az örökségre, és megtiszteltetés számunkra, hogy megünnepelhetjük. 

A stúdió a jeles évforduló alkalmából Assouline luxuskiadó közreműködésével látványos kiadványt jelentet majd meg, de készülnek filmzenei koncertekkel és különleges vetítésekkel. No meg persze a fáklyát tartó nő is új formát kapott, amit a mozikban láthattok majd a Columbia-filmek elején. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.