Hirdetés

Love, Death + Robots 3. évad - szerkesztőségi rangsor

|

Jó szokásunkhoz híven ezúttal is egy szerkesztői rangsorral jelentkezünk, immáron harmadjára a Netflix antológiasorozata, a Love, Death & Robots kapcsán.

Hirdetés

A hivatalosan a 2. évad részét képező harmadik felvonás (Vol. 3) kilenc epizóddal érkezett május végén, a Puliwood szerkesztőségével pedig ismét felállítottuk a saját rangsorunkat a friss felhozatalt szétcincálva. Sajnos összességében továbbra is az első évad hozta el a sorozat történelmében a legjobb epizódokat, a gyengébbre sikeredett második felvonást egy hasonlóan hullámzó harmadik követte. Reméljük, hogy a következő szezon némileg visszatér a gyökerekhez, ami az epizódok minőségét illeti, addig is íme a tömör és velős összefoglalónk a kilenc új epizódot illetően, a leggyengébbtől a legerősebb felé haladva.

Hirdetés

Az értékelésnél figyelembe vettük az írást, a vizualitást, a kreativitást, legyen szó egy-egy rövid poénepizódról vagy a komolyabb, mélyebb darabokról egyaránt. A listánkon a 5-8. helyezettek egyébként elképesztően közel helyezkedtek el egymáshoz a végleges pontszámaikat illetően, az első három (különösen az aranyérmes), valamint a legutolsó epizód viszont eléggé nagy egyetértésben született meg a szerkesztők között. Íme a végeredmény: 

9. Jibaro

A készítők ezzel az epizóddal kiélhették a művészi hajlamaikat, s habár vizualitásában tényleg elképesztően gyönyörű, ahogyan a siket lovag és a mítoszok ismert szirénje halálos táncba kezdenek, azonban inkább éreztük a Jibarót egy tech-demónak, mintsem egy teljes értékű epizódnak. Főleg ebben a sorozatban. (Hogy ne érje rossz szó a ház elejét, egy szerkesztőtársunk azért értékelte a készítők törekvését, első helyre téve az epizódot a saját listáján.)

8. Kill Team Kill

Nem igazán lehet sok mindent elmondani erről az epizódról, amiben a "brók" szétlőnek és felrobbantanak mindent a cybermedve levadászása közepette. Az animéket idéző animációs stílus semmi extrát nem ad, a koncepció pedig röhejesen egyszerű és elcsépelt egyszerre, nem is igazán értjük, hogy lehet egy pusztán csak ennyit kínáló forgatókönyvre rábólintani egy ilyen sorozathoz - tényleg nincs ennél jobb? Egy-két poénon kívül, ami halvány mosolyt csalhat az arcunkra, nem is igazán tudunk egyéb pozitívumot kiemelni. A karakterek közül a negyedórás kaland végére érve valószínűleg Mackó Úr fog a leginkább hiányozni, ami sokat elárul.

7. In Vaulted Halls Entombed

Még egy "katonák a pácban" sztori, ami nem kínál sokkal többet az elődjénél. Itt a már szintén sokat látott realisztikus grafikus ábrázolást választották a készítők, s habár reménytelen, kilátástalan hangulatában többet kínál az előző bekezdésben bemutatott epizódnál, ez a kaland is ahogy véget ér, úgy el is felejtjük szinte azonnal. "Oké, és…?" gondolatokkal léptetjük tovább a lejátszási lista következő epizódját, ami sajnos több epizódnál elmondható ebben az évadban.

6. The Very Pulse of the Machine

Vizualitásában az egyik legkülönlegesebb darab, ami az első évad "halacskás" történetére emlékeztethet minket. A Jupiter egy holdjára tartó és katasztrófával végződő felderítő küldetés filozofikusabb, elgondolkodtatóbb történetet kínál, ami vagy magával ragad, vagy teljesen hidegen hagy majd minket. Szerkesztőségünkben az egyik legmegosztóbb értékeléseket szerző epizód, ami végül a középmezőnyt erősíti a listánkon.

5. Three Robots: Exit Strategies

Az első évadból ismert három kis robot kapott egy kvázi-folytatást, ami egyedülálló a sorozat eddigi történelmében. A robotok tovább kutatják az emberiség kihalását és annak körülményeit, játszi könnyedséggel elemezve azokat az aktuális problémákat, amiket mi, nézők a mindennapunk rákfenéjeként élünk meg. Az animáció továbbra is pazar, viszont nem ad annyival többet, mint az elődje, valamint a moralizálást is olykor "túltolják" a készítők és inkább megy át prédikációba, mint tanmesébe. A végső poénért persze jár a pacsi.

4. Swarm

Világteremtésében egy egészen különleges és üde darab, ahol végig átjár minket a feszültség a két főhős motivációját és a bemutatott környezet veszélyeit látva. Vajon végre tényleg tanulni akar az ember, vagy csak egy újabb erőforrást próbál kihasználni ebben a vizualitásában is egészen egyedi epizódban? A végső csavart talán jobban is kidolgozhatták volna és az epizódot sem kellett volna ennyire hirtelen elvágni, de még a beteljesületlen érzés ellenére is a jobbik epizódok közé sorolható az egy ősi, idegen entitás titkait tanulmányozó tudósok sorsa.

3. Mason's Rats

Az évad "feelgood" epizódja, ha lehet persze ilyesmit mondani egy farmházban játszódó brutális, véres patkányvadászatról. Egyszerű, de nagyszerű, és pont annyit hoz, illetve talán még kicsivel többet is, mint amennyit ígér. Nem lepődnénk meg, ha egyszer Mason a patkányokkal szövetkezve a fegyvercég ellen indítana harcot egy potenciális folytatásban.

2. Night of the Mini Dead

Minden felvonásban akad egy-két ilyen epizód, ami egy elborult poénra van felhúzva, ami ha működik, akkor nagyon működik. Az első évadban erre láttunk jó (joghurtos) vagy rossz (alternatív történelmes) példát is, a Night of the Mini Dead pedig ráadásul azért is emelkedik ki, mert itt a poén maga tökéletes egyveleget alkot a vizuális ábrázolással is. Öt perc csupán, de tökéletesen elég ahhoz, hogy az egyik legkreatívabb epizóddá váljon a sorozat történelmében.

1. Bad Travelling

David Fincher bácsi ahelyett, hogy a Mindhunter 3. évadán ügyködne, beköszönt ide rendezni egy epizódot, ami toronymagasan az első helyre került a szerkesztői rangsorunkban. A morális dilemmát morális dilemmára halmozó tengeri epizód ügyesen lavírozik a lovecrafti motívumok tengerén, hogy aztán egy ambivalens, "furcsán kiérdemelt" befejezéssel zárja le ezt a feszült húsz percet. Ha az igazán különleges és kimagasló epizódokat akarnánk kiemelni az évadból, amik "velünk maradnak" a Zima kéken és a Sas-hasadékon túl, akkor azok a Bad Travelling és a Night of the Mini Dead lennének - mindkettő persze a sajátos, maga módján.

Jöhetnek a beszámolók, ti rangsorotok hogy nézne ki?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.