Hirdetés

Mi az az EGOT, ami még a legnagyobb sztároknak sem jött össze?

|

Viola Davis épp most érdemelte ki a Grammy-díjával, de Al Pacino, Elton John, Helen Mirren vagy éppen John Williams sincs már messze a megszerzésétől.

Hirdetés

A napokban tartották meg az idei Grammy-gálát, amely nemcsak azért bizonyult emlékezetesnek, mert itt hirdették ki az első videojátékos Grammy-díjat, hanem azért is, mert Viola Davis (Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot?, The Woman King -  A harcos) is szoborral térhetett haza, ezzel pedig bekerült egy olyan elit klubba, amelybe csak kevesen léphettek be idáig. 

Ez az EGOT, azaz az Emmy, a Grammy, az Oscar és a Tony díjátadók kezdőbetűjét tartalmazó mozaikszó, amely azt jelenti, hogy az illető elnyerte a szórakoztatóipar mind a négy nagy ágazatának (tévé, zene, mozi, színház) legnagyobb elismerését, ezzel pedig bizonyította kiemelkedő tehetségét. 

Hirdetés

Maga a kifejezés meglepő módon a Miami Vice egyik sztárjától, Philip Michael Thomastól származik, aki a '80-as években kijelentette, hogy a célja az EGOT megszerzése, a sors iróniája azonban, hogy míg maga az elnevezés tőle származtatható, sajnos a már 73 éves színész eddigi pályafutása során az EGOT egyik "összetevőjét" sem sikerült elnyernie, sőt még csak nem is jelölték egyikre sem. 

Philip Michael Thomas
Philip Michael Thomas

A kifejezést aztán a Tracy Morgan szereplésével készült 30 Rock című sorozat is alkalmazta, ezt követően pedig egyre többen kezdték el használni (sztárok, újságírók és filmkedvelők is), így közismertté és elfogadottá vált. Ez még nagyobb presztízst adott azoknak a kiválóságoknak, akiknek sikerült bekerülniük az EGOT-nyertesek elit körébe: a legelső tag Richard Rodgers zeneszerző-producer volt, aztán az évtizedek során olyan hírességek is bekerültek, mint Audrey Hepburn (Álom luxuskivitelben, Római vakáció), Rita Moreno (West Side Story, Ének az esőben), Mel Brooks (Űrgolyhók, Fényes nyergek), Whoopi Goldberg (Apáca show, Ghost), Andrew Lloyd Webber (Az Operaház Fantomja, Macskák) és Alan Menken (Aladdin, A szépség és a szörnyeteg).

A legelső női tag Helen Hayes színésznő volt, a legelső fekete színész pedig John Legend énekes-producer. Akad olyan a felsorolásban, akinek 45 évébe telt kiérdemelni a négy díjat (Helen Hayes) és olyan is, akinek ez összejött 10 év alatt (Robert Lopez zeneszerző). Íme a jelenlegi taglista: 

  1. Richard Rodgers (zeneszerző, producer)
  2. Helen Hayes (színésznő)
  3. Rita Moreno (színésznő, énekesnő)
  4. John Gielgud (színész, rendező)
  5. Audrey Hepburn (színésznő)
  6. Marvin Hamlisch (zeneszerző)
  7. Jonathan Tunick (zeneszerző, karmester)
  8. Mel Brooks (író, rendező, dalszerző, színész)
  9. Mike Nichols (rendező, komikus)
  10. Whoopi Goldberg (színésznő, komikus, műsorvezető)
  11. Scott Rudin (producer)
  12. Robert Lopez (zeneszerző)
  13. Andrew Llyod Webber (zeneszerző, producer)
  14. Tim Rice (szövegíró, producer)
  15. John Legend (énekes, zeneszerző, producer)
  16. Alan Menken (zeneszerző, producer)
  17. Jennifer Hudson (énekesnő, színésznő, producer)
  18. Viola Davis (színésznő, producer)

Viola Davis a Grammy-díjával
Viola Davis a Grammy-díjával

Technikailag a fentieken kívül öt további művésznek (Barbra Streisand, Liza Minnelli, James Earl Jones, Harry Belafonte és Quincy Jones) is megvan az EGOT, de ők nem versenyben érdemelték ki az egyik díjukat, hanem valamilyen speciális elismerés keretében (Special Tony Award, Grammy Legend Award, Academy Honorary Award, Jean Hersholt Humanitarian Award), így nem sorolják őket ide. 

Az viszont biztos, hogy rengetegen szeretnének felkerülni erre az impozáns listára, viszont csak keveseknek van esélyük rá: Julie Andrews, Adele, Cher, Eminem, Michael Giacchino, Paul McCartney, Martin Scorsese, John Williams és Kate Winslet például már csak egy Tony-díjra van az EGOT-tól; Jeremy Irons, Frances McDormand, Helen Mirren, Al Pacino, Geoffrey Rush és Maggie Smith egyetlen Grammy-híján van; Elton Johnnak már csak egy Emmy hiányzik; Hugh Jackmannek, Lin-Manuel Mirandának, Dick Van Dyke-nak és a Trey Parker-Matt Stone párosnak az Oscarra kell rágyúrniuk.

Lin-Manuel Miranda és az egyik Tony-díja
Lin-Manuel Miranda és az egyik Tony-díja

Sajnos vannak olyanok is, akiknek már nem fog összejönni a bravúr, mivel még azelőtt elhunytak, hogy sikerült volna: egy szebb világban többek között Robin Williams, Ingrid Bergman, Henry Fonda, Stephen Sondheim és Leonard Bernstein is csatlakozhattak volna ehhez a díszes társasághoz.

Egyébként az EGOT-nál is van feljebb, a PEGOT, amelyhez hozzászámolják vagy a Pulitzer-díjat (a legrangosabb újságírói kitüntetést) vagy a Peabody-díjat (a minőségi történetmesélésért adják): az előbbinél csupán két személyt sorolhatunk fel Richard Rodgers és Marvin Hamlisch személyében (de Lin Manuel-Miranda is ide kerül, ha sikerül végre bezsákolnia egy Oscart), utóbbinál pedig a Barbra Streisand, Mike Nichols és Rita Moreno nevek merülnek fel.

Alan Menken
Alan Menken

Emellett létezik a REGOT kifejezés is, ami már kevésbé hízelgő, hiszen azokat listázzák így, akik a legnívósabb díjak mellett megkapták a legrosszabbat, a Razzie-t, vagyis az Arany Málnát is. Ebben a csapatban egyelőre csak ketten szerepelnek: az egyikük Alan Menken, aki az 1992-es Rikkancsok musical egyik daláért (High Times, Hard Times) kapta, a másik pedig Liza Minnelli, akit az 1987-es Bérelj zsarut! és az 1988-as Arthur 2. filmekért a legrosszabb színésznőnek választottak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.