Hirdetés

Mission: Impossible: Leszámolás 1. rész - Ki kicsoda a visszatérő karakterek közül?

|

Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a széria korábbi szereplői kapcsán.

Hirdetés

Mivel "nem ma vót" a legelső Mission: Impossible film (1996), de még a legutóbbi sem (2018), ezért a hétvégén premier előtt debütáló, kettészedett finálé első része kapcsán gondoltuk ideje, hogy felelevenítsük az emlékeket a franchise korábbi karaktereit illetően - legyenek azok oszlopos csapattagok vagy akár csak egy-egy filmben feltűnt, de most újra visszatérő szereplők.

Ethan Hunt (Tom Cruise)

Filmek, amikben feltűnt: az összes

A Tom Cruise által immáron több, mint 25 éve megformált Ethan Hunt a központi karaktere és protagonistája a franchise-nak. Hunt egy temperamentumos, atletikus és képzett titkosügynök az IMF (Impossible Mission Force) szolgálatában, akinek legnagyobb hibája, hogy a barátai és szerettei védelmét sokszor az aktuális küldetése elé sorolja, még nehezebb, illetve stílusosan, lehetetlenebb szintekig emelve az utóbbit. A második filmben a széria akkori gonosza, Sean Ambrose (Dougray Scott) fogalmazza meg tökéletesen egyébként Hunt karakterét: inkább bevállal valami akrobatikus baromságot, mintsem bárkinek is baja essen az akció során. No meg persze a "bárgyú vigyorral" sem lőtt mellé. Hunt a filmek során ahová be lehetett törni, oda betört, amit el lehetett rabolni, azt elrabolt, letépve magáról számtalan másik karakter maszkját és lefutva az összes kilométert, amit le lehet.

Az első filmben csapata halála után a saját nevét kell, hogy tisztázza és megtalálja az igazi téglát, az ügynöklista ellopásának bebiztosításával. A folytatásban egy rossz útra tért másik IMF ügynök ellen fut versenyt egy halálos vírusért és annak ellenszeréért, egy profi tolvajjal (Thandiwe Newton) összegabalyodva. A harmadik film során megtalálja a boldogságot felesége, Julia (Michelle Monaghan) oldalán, ám a soron következő küldetés (Fantom protokoll) során megtudjuk, hogy a védelme érdekében mégsem maradhatott együtt a pár és megrendezték Julia halálát, aki "szellemként" éli tovább a mindennapjait. Az ötödik filmben (Titkos nemzet) egy másik, egyfajta anti-IMF-ként is felfogható szervezet, a Szindikátus és annak feje, Solomon Lane (Sean Harris) után ered, miközben belebotlik Ilsa Faustba (Rebecca Ferguson), a brit hírszerzési ügynökbe, akivel felsejlik egy lehetséges boldog végkifejlet is - Ethan azonban végül elengedi a nőt és azt a bizonyos másik életet. Végül az Utóhatásban elkezdi alaposan megkérdőjelezni a tetteit és annak következményeit, a végeláthatatlan küldetések tengerét, amelyek közül mindet, egytől egyig "elfogadta" eddig. A visszatérő Solomon Lane és Ilsa is valamelyest ezt az énét támadja, mikor is aztán az előbbi a film fináléjában még Juliát is a végső csata helyszínére csalja.

Hirdetés

Luther Stickell (Ving Rhames)

Filmek, amikben feltűnt: az összes (habár a 2011-es Fantom Protokollban ugyan csak a fináléban, egy rövidke cameo erejéig)

Luther egy kezdetben visszavonult IMF ügynök, akinek azért vannak kevésbé legális kiruccanásai a cybervilágban profi hackerként. Az első rész során Ethan rángatja vissza a buliba a segítségét kérve, utána pedig hűséges társa is marad minden film során, többször is hajszálnyira a haláltól. Egyike azon állandó csapattagoknak, akik törődnek és foglalkoznak is Ethannel: Juliát többek között ő képezte ki, hogyan maradjon észrevétlen, valamint Ilsa kapcsán is látja és érzi az Ethanben lejátszódó őrlődést az ötödik- és hatodik filmben. Tekintélyt parancsoló jelenléte minden filmben megvillantásra kerül, Ethan mellett igazából nélküle is nehéz lenne mára már elképzelni ezt a szériát, hiszen ők ketten egyedül azok, akik minden M:I filmben feltűntek.

Benji Dunn (Simon Pegg)

Filmek, amikben feltűnt: M:I 3 (2006) / M:I: Fantom Protokoll (2011) / M:I: Titkos Nemzet (2015) / M:I: Utóhatás (2018)

Benji egy mezei elemzőként és techguruként mutatkozott be a harmadik filmben, akivel Ethan szinte végig csak telefonon és rádión egyeztetett közös első kalandjuk során. Az élmény aztán végül átbillentett Benjiben valamit és a határait átlépve terepügynökké képezte ki magát, szóval a negyedik filmtől Ethan állandó társaként találkozhatunk vele. Ha kütyükről van szó, az biztos, hogy Benjié a terep, még akkor is, ha kissé hóbortosan, "majd lesz valahogy" módon kell épp rögtönöznie valamelyik bekrepáló technológia kapcsán. Barátsága Ethannel viszont a kütyükbe vetett bizalmunkkal ellentétben sziklaszilárd, az ötödik részben hónapokig hazudott minden nap, hogy megvédje őt, amit Ethan alaposan vissza is fizetett neki, megmentve Benjit Lane karmai közül és egy ráerősített bombától. Benji Luther mellett a másik, aki végül az "egyfilmes" csapattagok bűvköréből ki tudott szakadni és az előző két úriember mellett már ő is a széria oszlopos tagja évek óta.

Ilsa Faust (Rebecca Ferguson)

Filmek, amikben feltűnt: M:I: Titkos Nemzet (2015) / M:I: Utóhatás (2018)

A 2011-es Fantom protokollal kvázi rebootolta és újragondolta magát a franchise, igazán pedig a 2015-ben a széria élére lépő és azóta is ott alkotó író-rendező, Christopher McQuarrie járatta csúcsra a Mission: Impossible gépezetet. Az ő első filmjében, a Titkos nemzetben ismerhettük meg Ilsa Faust karakterét, a "végzet asszonya" archetípust kettősügynök formájában életre keltő Rebecca Ferguson személyében. Ilsa egy alaposan meggyötört és sok mindent átélt brit hírszerző ügynök, aki kész lenne maga mögött hagyni ezt az életet, de ahogyan Ethan, úgy a nő sem képes menekülni igazán. Egyértelmű a kémia és a vonzalom közte és a férfi között, de az eddigi két közös küldetésük nem igazán adtak lehetőséget arra, hogy ezt tovább gondolja bármelyik fél is. Ilsa legalább olyan képzett és halálos, mint Ethan, vele ellentétben viszont ő sokkalta pesszimistább és inkább "a cél szentesíti az eszközt" mantrát vallja - noha az Utóhatás eseményei enyhíthettek ezen és alakult valamelyest a szemlélete a másik irányba.

Alanna Mitsopolis / White Widow (Vanessa Kirby)

Filmek, amikben feltűnt: M:I: Utóhatás (2018)

Mindösszesen csak egy filmben tűnt fel Vanessa Kirby karaktere, akinek ráadásul egészen a legelső filmig nyúlnak vissza a kötelékei: édesanyja ugyanis, a megboldogult Max volt az, aki egykoron megbízta Ethant az igazi ügynöklista elrablásával. Lányából egy alvilági bróker lett, akit végül még a CIA is felhasznál, hogy átpasszolja a Brit Hírszerzésnek az akkorra már másodjára elfogott Solomon Lane-t. Rejtélyes és veszélyes, főleg, ha még a fivére, Zola (Frederick Schmidt, szintén visszatérő) is a közelben jár. Mivel Ethannek sikerült a szó minden értelmében összegabalyodnia a titokzatos Fehér Özveggyel az Utóhatás cselekménye során, így jó pár elvarratlan szál kötheti majd a soron következő hetedik film cselekményéhez Vanessa Kirby elbűvölően halálos karakterét.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Eugene Kittridge (Henry Czerny)

Filmek, amikben feltűnt: M:I

Végül de nem utolsó sorban egy igazi veterán is visszatér Henry Czerny személyében, aki az első részben az IMF oldaláról vezette a Huntra fókuszáló hajtóvadászatot, mikor még őt hitték téglának. Ethan végül beavatja Kittridge-t és a film végére egyfajta titkos szövetség alakul ki kettejük között, ami a Csalagútban teljesedik ki. Kittridge most 27 évvel később valami okból kifolyólag újra színre lép, hogy ismét - vélhetően - borsot törjön Ethan orra alá. Illetve ha már az első filmnél járunk: nem mellesleg vele együtt a Langley-ben Ethan csapata által csúnya módon átvert, majd ennek eredményeként Alaszkába "száműzött" CIA elemző, William Donloe (Rolf Saxon) is felbukkan a hetedik filmben.

+ Akit szeretnénk, hogy visszatérjen: William Brandt (Jeremy Renner)

Filmek, amikben feltűnt: M:I: Fantom protokoll (2011) / M:I: Titkos Nemzet (2015)

Először is fontos megjegyzés: Jeremy Renner karaktere, William Brandt kivétel a listánkon. A színész ugyan a Fantom protokollban és a Titkos nemzetben is komolyabb szerepet kapott, az Utóhatásban azonban már nem találkozhattunk vele és - valószínűleg - a soron következő hetedikben sem látjuk majd.

Viszont mivel egy meglepetésjelenet erejéig bármikor simán felbukkanhat (láthattunk erre példát Luther, vagyis Ving Rhames esetén is a negyedik filmben), ráadásul egy kifejezetten meghatározó karakter, ezért szenteltünk neki is egy bekezdést. Eredetileg a kezét bemocskolni nem kívánó elemzőből (melynek okai épp Ethanhez és Juliához köthetők), a Fantom protokoll során aztán terepügynökké avanzsálódó, végül pedig a Titkos nemzetben vezető elemzővé elő- és visszalépő karakter a racionalista hozzáállás megtestesítője, remek ellenpólusként szolgálva Ethan durrbele mentalitásának. A Titkos nemzet óta a Marvel Filmes Univerzumban betöltött elfoglaltságai miatt Sólyomszemként Renner sajnos már nem tudott visszatérni Brandt szerepében, de a fináléra (akár most, akár majd jövőre) hátha meglep minket.

A Mission: Impossible: Leszámolás 1. része július 13-án érkezik a magyar mozikba, de már premier előtt is megtekinthetitek július 8-án, szombattól. Ráadásul aki IMAX képernyőkön akarja látni Tom Cruise legújabb elborult kaszkadőrmutatványait, de korábban ódzkodott a vetítési formától a csak szinkronos változat miatt, annak is van egy jó hírünk: a film feliratos verzióban is elérhető lesz IMAX formátumban, szóval innentől elég egyértelmű a válasz "a küldetése, amennyiben vállalja…" kérdésre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.