Hirdetés

Tom Cruise 10 legőrültebb kaszkadőrmutatványa

|

Egy futkorászó színész kalandjai, akire senki sem köt jószívvel életbiztosítást.

Hirdetés

Már csak pár napot kell várni, hogy a lehető legnagyobb mozivásznon láthassunk a COVID miatt alaposan elcsúsztatott Mission: Impossible: Leszámolás - Első részt. A reflektorfénybe természetesen ezúttal is Ethan Hunt és az őt megformáló Tom Cruise kerül, aki az előzetesek motoros jelenetét elnézve ismét bebizonyította, hogy kiérdemelte az "egyik utolsó igazi akció- és filmsztár" titulust.

Ám még mielőtt szemügyre vehetnénk, hogy ezúttal pontosan milyen őrültséggel készült az elhivatott, eltökélt és, nos, őrült színész, vegyük sorra, hogy mi volt - szerintünk - a tíz leginkább elborult kaszkadőrjelenete az utóbbi évekből.

Hirdetés

10. Szemtől szemben, pengeélen (Mission: Impossible 2, 2000)

A második Mission: Impossible rugaszkodik el leginkább a széria ismert jellegétől, hiszen a John Woo rendezte film telis-tele van a rendezőre jellemző lassításokkal, galambokkal, no meg persze elborult akciókkal. Utóbbinak a film végső csatájában Cruise alávetette magát: karaktere ugyanis egy ponton alul marad a főgonosz ellen vívott küzdelemben, aki ezt kihasználva a földre kerülő Ethanre támad egy késsel. Az autentikusság és a veszély faktor csúcsra járatása érdekében a penge annyira közel áll meg Cruise szeméhez, hogy további biztonsági intézkedéseket kellett használni (huzalokkal/drótokkal rögzíteni a kés maximális kilengési távolságát), nehogy kiszúrja a színész szemét a vele szemben álló Dougray Scott gonosza.

9. Szikláról szikláról ugrálva (Mission: Impossible 2, 2000)

Maradunk a második M:I filmnél, ahol is Ausztrália sziklás hegységeiben találkozunk először Ethan Hunttal, épp egy 2000 láb magas darabot megmászva - bármiféle segéd- és biztonsági felszerelés nélkül (legalábbis a felvételen, a valóságban egy darab kötél azért rögzítette a színészt). Cruise több hónapig készült a mutatványra profi sziklamászókkal edzve, és a jelenetben látható oldalirányú ugrást is saját maga vitte véghez, hogy aztán Jézus-pózban lógjon a szikláról pár másodpercig.

8. A hírhedt bokatörés (Mission: Impossible - Utóhatás, 2018)

A legutóbbi Mission film kapcsán jó pár másik példa előkerül még majd ezen a listán, viszont talán ettől volt a leginkább hangos a film 2018-as sajtókörútja: történt ugyanis, hogy az egyik jelenetben futkorászva Cruise átugrik egy tetőről egy másikra. A két épület közötti távolság, ahogy a képen is látszik, nem egészen fél méter volt, s habár Cruise "megugrotta" a feladatot, a túlsó épületre érkezéskor beletört a színész bicskája és bokája a műveletbe. Érdekesség, hogy végül a filmbe is ez a felvétel került bele, látni utána, ahogy törött bokával Cruise még befejezi a jelenetet, hogy aztán a következő tető helyett a legközelebbi kórházba fusson a forgatáson.

7. Zéró gravitációban (A múmia, 2017)

Noha az Universal legfőbb bánatára sajnos a 2017-es A múmia sem tudta beindítani a szörnyekre fókuszáló filmes univerzumukat, Cruise itt is kitett magáért. A teherszállító repülőgépes jelenetben ugyanis "kölcsönkértek" egy speciális, a NASA által is használt gépet, amit alapjáraton asztronauták kiképzésére használnak. Cruise és csapata ezután 25,000 láb (7620 méter) magasságban forgatták le a jelenetet, ahol a repülő 22 másodpercig volt a szabadesés állapotában. A mutatványt NÉGYSZER is leforgatták elejétől a végéig, s habár a film felejtős, a jelenetsor mindenképp maradandó lett.

6. Árkon, bokron és hófödte hegyeken át... egy helikopterrel (Mission: Impossible - Utóhatás, 2018)

Több, mint 2000 órányi gyakorlás és kiképzés szükséges ahhoz, hogy valaki önállóan helikoptert vezessen, annak érdekében pedig, hogy Cruise megszerezze a licenszt és a forgatáson már magától is a pilótafülkébe ülhessen, napi 16 órányi tréningen vett részt. A kitartása végül meghozta gyümölcsét: egy elképesztően izgalmas és látványos üldözéses jelenetben éri el a film cselekménye a katarzist, aminek kezdetén ráadásul Cruise a szóban forgó helikopter oldaláról lóg. Mikor a kötélen mászva meginog és lezuhan a helikopter által szállított rakományra, nos, az az apróság nem is szerepelt a forgatókönyvben. Meg is állt mindenkiben az ütő a forgatáson...

5. Nagy levegő (Mission: Impossible - Titkos nemzet, 2015)

Nagy utat jártunk be az első film plafonról lógása óta: az ötödik Mission: Impossible film nagy heist jelenete során Ethan Hunt ugyanis egy vízalatti high-tech széfrendszerbe kell, hogy betörjön, ahol is Cruise-nak meg kellett tanulnia HAT ÉS FÉL percen keresztül visszatartania a lélegzetét. A mutatvány összehozása érdekében a színész megtanulta lelassítani a szívverését, aminek "köszönhetően" akadtak kevésbé szerencsés mellékhatások a későbbiek során: Cruise olykor egy ideig elfelejtett lélegezni és emlékeztetnie kellett magát rá, hogy nem ártana.

4. Highway to the Danger Zone (Top Gun: Maverick, 2022)

Tavaly a létező összes kasszát felrobbantotta az 1986-os Top Gun folytatása, amiben Cruise és csapata szó szerint a vadászpilóták bőrébe bújtak. A színésznek a számtalan "jogsija" között találunk egy repülőpilótát is, ráadásul ő maga is rendelkezik saját géppel, így hát adta magát, hogy a Maverickben kamatoztassa ezt a szenvedélyét és tudását is. Könyörtelen tréningen kellett mind neki, mind a többi színésznek átesnie ahhoz, hogy megvalósítsák a filmben látható vadászgépes jelenetsorokat, ahol ténylegesen ők élik át a több G-nyi, gépekre gyakorolt nyomást.

3. HALO 106 (Mission: Impossible - Utóhatás, 2018)

Újból előkerül az Utóhatás, hiszen helikopteres mutatványok ide, tetőn ugrálások oda, semmi sem übereli a filmben bemutatott HALO ugrást Párizs felett. A "high altitude-low opening" típusú ugrások mögötti koncepció alapja, hogy minél magasabbról kiugorva minél később, a felszínhez közel nyissuk ki az ernyőnket. Ahhoz, hogy ezt filmre vigyék, Cruise-zal együtt a kameraoperátorok is összesen 106 darab ugrást vittek véghez - a filmben egyedül a villámlás és a besötített ég készült CGI segítségével, egyébként tényleg Cruise-t látjuk esés közben, a 106 alkalom egyikéből.

2. A világ tetején (Mission: Impossible - Fantom protokoll, 2011)

2011-ben tisztán emlékszem, hogy tériszonyosként egy jó félórára rosszul lettem a Fantom protokoll ominózus Dubai jelenetsora alatt. A világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa rögtön szemet szúrt Cruise-nak, a film előkészületei alatt felmérték a lehetőségeiket, végül pedig a színész ténylegesen megmászta kívülről az épületet több száz méter magasságban. Elképesztő magaslati látvány tárul elénk a filmben, ami még inkább lenyűgözővé válik, ha belegondolunk, hogy az ott bizony tényleg Tom az üvegfalakon. 

1. Légyszi valaki nyissa ki a repülő ajtaját (Mission: Impossible - Titkos nemzet, 2015)

Őszintén, ezt a toplistát akármilyen sorrendben összeállíthattam volna, legalábbis a top 5-ben biztos, hogy bármelyik kerülhetett volna jó szívvel az első helyre. Végül azt választottam, amiről egy interjú alapján még Cruise édesanyja is csak azt nyilatkozta, hogy "kisfiam, így utólag azért örülök, hogy erről nem szóltál". A Titkos nemzet nyitányában ugyanis Tom egy A400-es repülő oldalán lógva emelkedik fel a repülővel együtt a több ezer lábnyi magasságba, csupán csak egy huzallal hozzákötve a gép oldalához. Cruise kőkemény 8 alkalommal is végrehajtotta a mutatványt, alaposan elgondolkodtatva a szériába akkor érkező Christopher McQuarrie-t, hogy mire is vállalkozott.

A lista persze nem tartalmazza azt a hihetetlen jelenetet, amit napokon belül láthatunk majd a Mission: Impossible: Leszámolás - Első részben, mikor is egy motorral szikláról leugratva ejtőernyős ugrásban folytatja a színész a jelenetet. A vonatosdiról pedig akkor még nem is beszéltünk.

Nektek melyik a kedvenc kaszkadőr mutatványotok Tom Cruise-tól? Kihagytuk valamelyiket?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.