Hirdetés

Nemcsak a Kokainmedve lesz elszállt, hanem a magyar szinkron is

|

Ray Liotta, Keri Russell, Alden Ehrenreich, Kristofer Hivju és Jesse Tyler Ferguson is szerepelnek az őrült sztoriban, de vajon kinek a hangján szólalnak meg a magyar változatban? Utánajártunk.

Hirdetés

Február 23-tól látható a hazai mozikban a megtörtént eseten alapuló Kokainmedve, amely nem ígér zsákbamacskát a címével: 1985-ben történt, hogy egy rendőrből lett kábítószercsempész a társával együtt drogot szállított, amikor a Cessnájuk veszíteni kezdett a magasságából. Annak érdekében, hogy megakadályozzák a lezuhanást, úgy próbáltak meg könnyíteni a terhen, hogy kidobálták a szállítmányt. Ez sajnos nem jött be, így ők is kiugrottak, ám a volt rendőr ejtőernyője nem nyílt ki. A drogszállítmányra aztán egy fekete medve bukkant rá elsőre, aki addig evett belőle, amíg el nem pusztult. A filmváltozat azonban csavar egyet a dolgon. 

A maci ezúttal nem dobja fel a mancsát azonnal, hanem betépve mészárlásba kezd, és nem kímél senkit, aki az útjába kerül, legyen az bűnöző, mentős, zsaru vagy turista. 

Hirdetés

A Kokainmedve Elizabeth Banks (Tökéletes hang 2, Charlie angyalai) rendezésében, Jimmy Warden (A bébiszitter: A kárhozottak királynője) forgatókönyve alapján, a Christopher Miller és Phil Lord páros (Pókember: Irány a Pókverzum) produceri támogatásával valósult meg, bár nekem személy szerint A bolygó neve Facebook csoportban kitalált Kokólinó elnevezés jobban tetszik. Azonban mivel a jópofa/fájdalmas szóviccek földi helytartója, Speier Dávid felel a szövegért, valószínűleg számíthatunk hasonló cifraságokra a fordítástól, és tekintve, hogy egy horror-vígjátékról van szó, a film is megágyaz az őrültségeknek. (Az alábbi trailerben még nem a végleges szinkront hallhatjátok.)

De nem csak a film, a magyar változat is furcsa, ugyanis a DVDNews által közzétett lista alapján Ray Liottán kívül szinte senki sem azt a hangot kapta, akivel megszoktuk őt korábban:

Ray Liotta (Syd) - Forgács Péter

Tavaly májusban egy forgatás közben váratlanul elhunyt Ray Liotta, 67 éves volt. Halála előtt azonban még több filmen is dolgozott, a Kokainmedve volt az egyik közülük. Liottát olyan filmek tették igazán ismertté, mint a Baseball álmok és a Nagymenők, de hazai szinkronrendezők akkor még csak keresgélték, hogy ki passzolna hozzá leginkább - utóbbi filmből egyébként öt magyar változat is készült, ezek közül az egyik pedig végül a befutó lett. Noha számos alkalommal hallhattuk Kőszegi Ákos hangján is a színészt (például a Szenvedélyes viszonyokban és a Revolverben), azonban leginkább Forgács Péterrel forrt össze, aki összesen 19 alkalommal kísérte külföldi kollégáját, többek között olyan alkotásokban, mint a Copland, a Hannibál és a Semmi hirtelen mozdulat. Forgács mindig profi munkát végez, valószínűleg ezúttal sem lesz ez másként. 

Keri Russell (Sari) - Tompos Kátya

A színésznő már gyermekként filmezett, első szerepe a Drágám, a kölyök (marha)nagy lett című családi film volt, az évtizedek során aztán olyan alkotásokban láthattuk, mint a Mission: Impossible III, A majmok bolygója: Forradalom és a Harc a szabadságért, de ő volt a Foglalkozásuk: amerikai sorozat egyik főszereplője is. A Mission: Impossible-ben Létay Dóra, A majmok bolygójában Roatis Andrea, a Foglalkozásuk: amerikaiban pedig Bognár Anna tolmácsolta nekünk, de egyikük sem mondhatja el magáról, hogy a legtöbbször szinkronizálták volna, az az érdem Mezei Kittyé, aki a Malibui szívtiprók sorozattól kezdve a Star Wars: Skywalker koráig bezárólag, összesen tizenegyszer adta hangját Russellnek. Érdekes módon a Kokainmedvében mégsem vele, vagy esetleg a négy közös projektet felmutató Major Melindával boronálták össze őket, hanem Tompos Kátyával, akinek ez lesz az első alkalom. Kátya nagyon sokoldalú színésznő, aki egyben kiváló énekesnő is (bár utóbbira most jó eséllyel nem lesz szükség), és biztosan megoldja ezt a feladatot is.

Alden Ehrenreich (Eddie) - Fehér Tibor

A még csak 33 éves színésznek a Solo: Egy Star Wars-történet lehetett volna a nagy kiugrási lehetősége 2018-ban, de a végeredmény felemás lett, így a várt berobbanás is elmaradt. Ehrenreich azonban így sem panaszkodhat, hiszen főszerepet kapott a Peacock egyik sorozatában, fel fog bukkanni a Marvel Ironheart szériájában és Christopher Nolan újdonságában, az Oppenheimerben is. De az utóbbi kettő előtt még összeakasztja a bajszát a bekokózott macival, ebben a fatálisnak ígérkező találkozásra pedig az a Fehér Tibor kíséri őt el, aki korábban már háromszor így tett: a Blue Jasmine-ban, a Vonzásokban és az Ave, Cézárban. A Solóban hallott Minárovits Péter ezúttal nem rúg labdába, de Fehér Tibor van olyan tehetséges, hogy kiengesztelje a Star Wars-rajongókat. 

Jesse Tyler Ferguson (Peter) - Friedenthal Zoltán

Felsorolhatnánk itt egy rakás szerepet, a többség úgyis a Modern család Mitchell Pritchettjeként ismeri, amelyben a különféle szinkronváltozatoknak köszönhetően két magyar hangja is volt: az HBO-s változatban Schnell Ádám egy kissé érettebb élt kölcsönzött neki, a Comedy Centralos és RTL II-es verziókban viszont Fekete Zoltán sokkal játékosabbá tette, e sorok írója is ezt preferálja. Furcsa, hogy a Modern családon és a Bear Grylls: Sztárok a vadonban egyik epizódján kívül nem osztották többször Fekete Zoltánra a színészt, helyette hallhattuk például Elek Ferencet és Csőre Gábort. A Kokainmedvében egy egészen más karaktert hoz az eddigiekhez képest, talán ezért lehetett az, hogy sem Fekete, sem Schnell, sem a többiek nem jöttek számításba, hanem egy meglepő befutó lett: Friedenthal Zoltán, aki nagyon ritkán szinkronizál, de idén hallhattuk már a M3GAN-ban is. Akárhogy is fog elsülni a két színész találkozása, a medvével való randi minden bizonnyal tragikus lesz.

Kristofer Hivju (Olaf) - Makranczi Zalán

A Trónok harcával világhírre szert tevő színész szépen építgeti a karrierjét: a 2011-es A dolog mellett a Halálos iramban 8-on, a Vaják sorozaton, illetve olyan skandináv filmeken is dolgozott, mint a Lavina és Az eltűnés sorrendjében. A George R. R. Martin regényei alapján készült világban Tormundként Imre István szegődött mellé, ez az összeboronálás viszont csak erre a produkcióra vonatkozott, Hivju filmes pályafutása során ki lett próbálva hozzá Renácz Zoltán, Zámbori Soma, Schneider Zoltán, Sarádi Zsolt, Varga Rókus és Barát Attila is. A szinkronrendező most újabb kísérletet tesz, ezúttal mindenki kedvenc Archerje, Makranczi Zalán ugrik be, aki lényegében egy aduász, szinte bárkihez passzol. Kíváncsian várjuk, hogy Hivjuval megtalálják-e a közös hangot. 

Matthew Rhys (Andrew Thornton) - Welker Gábor

Keri Russellnél említettük a Foglalkozásuk: amerikait, nos Rhys a sorozat másik főszereplője, és ugyanolyan zseniálisan hozza szerepét, mint kolléganője. A színészben rengeteg a potenciál, amit újonnan a Perry Mason szériában kamatoztat, de az ő bevonásával készült a Gremlins show is, amiképpen benne lesz az AppleTV+ sztárgárdával megtámogatott Extrapolations című projektjében is. A Kokainmedvében nem szántak neki nagy szerepet, de a lista alapján nem azt a Szabó Mátét rendelték hozzá, akivel a Foglalkozásuk: amerikaiban, a Perry Masonben vagy A Pentagon titkaiban hallhattuk, és nem is Széles Tamást (Szétcsúszva), Viczián Ottót (Az elveszett világ), Kálid Artúrt (A végzet őrei) vagy Karácsonyi Zoltánt (Az ételművész), hanem azt a Welker Gábort, akinek orgáuma szinte már összeforrt Henry Cavillével és remekül áll Cillian Murphynek is. 

Valamint:

Daveed (O'Shea Jackson Jr.) - Lukács Dániel
Bob (Isiah WhitlockJr.) - Schneider Zoltán
Dee Dee (Brooklynn Prince) - Bak Julianna
Henry (Christian Convery) - Vida Bálint
Liz parkőr (Margo Martindale) - Molnár Piroska
Elsa (Hannah Hoekstra) - Mikecz Estilla
Reba (Ayoola Smart) - Dunai Csenge
Bajuszos (Aaron Holliday) - Dér Zsolt
Mellényes (J.B. Moore) - Mészáros Martin
Lófarkas (Leo Hanna) - Vilmányi Benett
Beth (Kahyun Kim) - Szilágyi Csenge
Tom (Scott Seiss) - Ágoston Péter

További magyar hangok: Balda Balázs, Bérces Gabriella, Bor László, Cabello-Colini Borbála, Csúz Lívia, Fehér Péter, Fehérváry Márton, Fekete Róbert, Hám Bertalan, Kereki Anna, Miklós Eponin, Mohácsi Nóra, Szaszák Zsolt, Szinovál Gyula, Téglás Judit, Vizler Deján

Főcím: Galambos Péter
Magyar szöveg: Speier Dávid
Felvevő hangmérnök: Schriffert László
Vágó: Sári-Szemerédi Gabriella
Gyártásvezető: Hódos Edina
Szinkronrendező: Nikas Dániel
Produkciós vezető: Hagen Péter

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.