Hirdetés

Összeszedtük a produkciókat, amikre hatással van az írók és színészek sztrájkja

|

Olyan címek forgatásai álltak le átmenetileg, mint a Deadpool 3, mi pedig igyekeztünk összeszedni minden filmet vagy sorozatot, amik érintettek.

Hirdetés

Felbolydult Hollywood. Egyszerre sztrájkolnak a forgatókönyvírók (akiket a Writers Guild of America, vagyis a WGA képvisel) és a színészek (akiknek jogait a Sceen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists, azaz a SAG-AFTRA tartja szem előtt), amelyre utoljára 1960-ban volt példa. Az okok azonban teljesen érthetőek: miközben a stúdiófőnökök brutális pénzösszegeket raknak havonta zsebre (a sztrájkot kritizáló Disney-főnök, Bob Iger például 27 millió dollárt keresett bónuszok nélkül), az írókat és a színészeket (most nem a Robert Downey Jr. kaliberűekre kell gondolni) pofátlanul alulfizetik, és kedvezőtlen munkakörülményeket tűrnek el a kiszolgáltatottságuk miatt. És akkor a mesterséges intelligencia által jelentett fenyegetésről még nem is beszéltünk, amely nagyon is valós, tekintve olyan jelentéseket, miszerint a stúdiók ezzel spórolnának. 

Ezen szeretnének változtatni a WGA és a SAG-AFTRA szervezetek, miközben a nagy filmstúdiókat és streamingszolgáltatókat tömörítő Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) lényegében a füle botját sem mozgatja a kompromisszum érdekében, sőt, egyes jelentések szerint "kiéheztetésre játszanak" - arra, hogy addig húzzák a folyamatot, amíg a sztrájkolók megélhetése válságba kerül és arra kényszerülnek, hogy alább adjanak a követeléseikből. Ez hatalmas felháborodást váltott ki, ami úgy tűnik, hogy csak még inkább összekovácsolta a szakmát, és minél később sikerül megegyeznie a feleknek, annál jobban érezhetjük majd a hatását az "állóháborúnak". (Az írósztrájkról korábban beszéltünk a podcastünkben is, érdemes meghallgatni). 

Hirdetés

A hosszú távú hatásokat majd csak hónapok múlva, és jövőre fogjuk megtapasztalni, a rövid távúakat viszont már most is láthatjuk: a forgatókönyvírót/írót igénylő munkálatok egyszerűen nem indulhatnak el vagy folytatódhatnak, a SAG-AFTRA által képviselt színészek nem vesznek részt forgatásokon és a filmek promócióiban, vörös szőnyeges bemutatóin (a legfrissebb példa, hogy az Oppenheimer stábja a díszbemutatóról lépett le), valamint olyan eseményeket is kihagynak, mint például a San Diegó-i Comic-Con. Az Equity szakszervezet esernyője alatt lévő brit színészek azonban más lapra tartoznak, ők ugyanis nem csatlakozhatnak a SAG-AFTRA sztrájkjához, szóval az őket szerepeltető projektek befejeződhetnek (ezekre az alábbiakban láthattok példát). 

A Variety, a The Hollywood Reporter, a Deadline, az amerikai IGN, a Los Angeles Times és más külföldi források alapján igyekeztünk összeszedni, hogy jelenleg milyen filmeket és sorozatokat érint az írók és színészek közös sztrájkja: 

Produkciók, amiknek a forgatása leállt:

  • Deadpool 3 - Shawn Levy rendezésében forgatták a nagydumás karakter immár MCU-n belüli kalandját, amelyben Ryan Reynolds mellett Hugh Jackman is visszatér Rozsomákként. Forgatási képeket is kaptunk már az Egyesült Királyságban zajló produkcióról, de most szünet következik.
  • Gladiátor 2 - Ridley Scott rendezésének stábja (többek között Paul Mascal, Denzel Washington és Pedro Pascal) Marokkóban dolgozott, már a munkálatok kétharmadánál jártak, és Máltán szerették volna befejezni, de ez még várat magára. 
  • It Ends with us - Justin Baldoni (Szeplőtelen Jane, Clouds) könyvadaptációja Blake Lively-val és Baldonival a főszerepben, a film kevesebb mint felével készültek el, és csak a sztrájk lezárása után folytatják.  
  • Mission: Impossible - Leszámolás 2. rész - Eredetileg az volt a terv, hogy egyszerre forgatják mindkét részt, ám a koronavírus-járvány közbeszólt, így a folytatásra csak idén került sor. A főbb akciójelenetek nagy részének a munkálatai állítólag befejeződtek, de még lett volna min dolgozni, azonban a produkció szünetelt, amíg Tom Cruise, Christopher McQuarrie író-rendező és a többi szereplő a Leszámolás 1. részt népszerűsítette. Így viszont hosszabb lesz az a szünet. 
  • Mortal Kombat 2 - A nagy sikerű verekedős játék alapján készült 2021-es film folytatásán Ausztráliában dolgozott a Simon McQuoid által vezetett stáb, a hangsúly a múlt időn van. A második rész legnagyobb dobása, hogy Karl Urban lesz Johnny Cage, ő Instagramon posztolt is fotót róla, hogy elhagyja a forgatás helyszínét a sztrájkolókkal való szolidarításból. 

  • Venom 3 - Tom Hardy harmadik szimbióta-kalandja Kelly Marcel (Venom 2, Szörnyella) rendezésében forgott, de a stáb beszüntette a munkát.
  • Minecraft - A népszerű videojáték feldolgozása Jason Momoa főszereplésével készült volna, már meg is volt a terv arra, hogy jövő hónapban Új-Zélandon indulnak a kamerák, de nem így lesz.
  • Lilo & Stitch - Az egyik soron következő élőszereplős Disney-filmet a Hawaii-n található Oahun rögzítették Dean Fleischer Camp (Marcel the Shell with Shoes On) rendezésében, augusztus elején fejezték volna be. 
  • Beetlejuice 2 - Michael Keaton és Winona Ryder visszatérnek Tim Burton régóta várt folytatásában, akikhez Jenna Ortega csatlakozott. Már majdnem befejezték a londoni forgatásokat, még egy utolsó jelenetet kellett volna felvenni Vermontban. 
  • Juror #2 - Clint Eastwoord drámájának forgatása Nicholas Hoult, Toni Collette, Zoey Deutch, Kiefer Sutherland és Leslie Bibb szereplésével a Georgia állambeli Savannahban zajlott, mielőtt felfüggesztették.
  • Brad Pitt Forma 1-es filmje - Jöttek már fotók róla, hogy a stáb a száguldó cirkusszal tartva forgat, a tervek szerint a magyar nagydíjra is jöttek volna, ám a leállás miatt ez valószínűleg nem fog megvalósulni, így egyelőre Brad Pitt és Joseph Kosinski is elkerüli Mogyoródot. 

Produkciók, amiknek a forgatása/készítése csúszik: 

  • 1923 2. évad - Montanában kezdődött volna a forgatás június elején. 
  • Abbott Elementarymájus 2-án ült volna össze az írói szoba, a sztrájk hatással lehet rá, hogy mennyi epizódot tudnak majd írni.
  • A Fehér Lótusz 3. évad - a sorozat egyik színésze, Tom Hollander mondta el, hogy a produkció Ázsiában fog játszódni, de jelenleg nem tudnak dolgozni rajta.
  • Big Mouth - A Netflix szókimondó és tabudöntögető animációs sorozatának nyolcadik és egyben utolsó évadát nem sikerült megírni az írók sztrájkjának kezdetéig. 
  • Blade - a THR szerint a Mahershala Ali főszereplésével tervezett új Penge film előkészítése május 5-én hiúsult meg a sztrájk miatt, a projekt jövője egyelőre bizonytalan. 
  • Blade Runner 2099 - a Szárnyas fejvadász 2049 eseményei után 50 évvel játszódó sztori előkészületei hónapok óta folynak Belfastban, azonban a sztrájk maitt a stáb várhatóan 2024 tavaszáig nem fog tudni dolgozni rajta. 
  • Cobra Kai - A sorozat alkotója, Jon Hurwitz szerint szolidarításból lerakták a cezurázt a 6. évad írói.

  • Emily Párizsban 4. évad - nyár végén/ősz elején tervezték forgatni a francia fővárosban.
  • Eufória 3. évad - Sam Levinson, Zendaya és a többiek sem kezdik addig a munkát, amíg nem születik megegyezés, szóval az HBO-ra újabb csapást mértek. 
  • Különválás 2. évad - már az írósztrájknál elvérzett az Apple TV+ drámasorozatának folytatása, amelyet New Yorkban szerettek volna forgatni. 
  • Paddington in Peru - a harmadik Paddington film forgatását július végére tervezték. 
  • Presence - Steven Soderbergh előkészítés alatt álló horrorfilmjével szeptemberben lépett volna tovább, de attól függően, hogy meddig tart a sztrájk ez is tolódni fog. 
  • Pókember 4 - Tom Holland megerősítette, hogy a még nagyon-nagyon korai stádiumban lévő projekttel kapcsolatos megbeszéléseket szüneteltetik addig, amíg megoldás nem születik. 
  • Stranger Things 5. évad - a Duffer-tesók már idén belevágtak volna a következő szezeon gyártásába, de Twitteren jelezték pár hónapja, hogy a jelenlegi status quo őket is érinti. 
  • The Last of Us 2. évad - a Variety szerint a casting szünetel, és sem Craig Mazin, sem Neil Druckmann nem dolgoznak rajta, de Mazin bizakodó, hogy így is tartani tudják majd azt, amit eredetileg terveztek.
  • Tulsa King 2. évad - maga Sylvester Stallone erősítette meg, hogy az írók sztrájkja a második szezont is érintette, ő pedig maximálisan támogatja őket. 
  • Yellowjackets - megállt a harmadik évad írása, pontosan egy napot tudtak dolgozni rajta.
Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Produkciók, amik meg se valósulnak, részben a sztrájk miatt: 

  • Metropolis - Sam Esmail (Mr. Robot) évek óta dédelgetett projektje, Fritz Lang 1927-es kultikus sci-fijének adaptációja Ausztráliában forgott volna az Apple TV+ számára, ám a stábot pár hete értesítették, hogy az ambíciózus projekt munkálatai nem fognak megkezdődni. A UCP stúdió képviselője megerősítette, hogy a rengeteg költség és a sztrájkkal kapcsolatos bizonytalanság vezetett ehhez a nehéz döntéshez, hiszen a szkriptet sem sikerült időben befejezni.

Produkciók, amiken dolgoznak tovább: 

  • Sárkányok háza 2. évad - Mivel a szereplőgárda elsősorban brit színészekből áll, az Equity-szerződések miatt tudják folytatni a munkát. 
  • Dune: The Sisterhood - Ugyanez igaz a Dűne HBO Maxra készülő spin-off sorozatára is, amelyet Magyarországon forgatnak. 
  • Industry 3. évad - az HBO sorozaton számos brit színész dolgozik, így tudnak rögzíteni jeleneteket az Egyesült Királyságban, azonban szerepel benne több amerikai kolléga (például Ken Leung és Jay Duplass) is, így korlátozottak a lehetőségeik.
  • A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi 2. évad - az Amazon döntésének értelmében a forgatás hátralévő részét showrunnerek és írók nélkül fejezték be, a munkálatokat az írással nem foglalkozó executive producerek és rendezők felügyelték, így mire megkezdődött a színészek sztrájkja, már "csak" az utómunkálatok maradtak hátra. 

Ha tudtok még olyan produkcióról, amik bizonyítottan érintettek a sztrájkban, írjátok meg kommentben, amiképpen azt is, hogy mi a véleményetek az egész helyzetről. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.