Hirdetés

Öt film Tony Leung főszereplésével, amit látnod kell

|

Tony Leung-ra hangolódva.

Hirdetés

Tony Leungot lehetetlen nem szeretni. Ezt pedig most már tudják a Marvel-rajongók is, hiszen köszönhetően a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendájának, most már még több emberhez eljutott a neve és a tehetsége. A színész megannyi filmet tud már a háta mögött, mi pedig most összeszedtünk nektek öt olyan címet, amit ajánlunk megtekintésre (természetesen így is kimaradt jó néhány remek darab). Jó filmnézést!

Hirdetés

A fegyverek istene

John Woo 1992-es filmjét sokan minden idők egyik legnagyszerűbb akciófilmjeként is aposztrofálják és ebbe nehéz belekötni. A film két férfi barátságát mutatja be - egyikük rendőr (Chow Yun-fat), másikuk beépített nyomozó. Utóbbit formálja meg Tony Leung, mintegy előrevetítve egy későbbi, szintén nagy hatású és remek filmet. Leung itt egyszerre megnyerő modorú, sármos jelenléttel bír, miközben van a tekintetében valami lágyan buzgó kiszámíthatatlanság. Buddy-movie hongkongi módra. Woo rendezésében pedig - nem meglepő módon - olyan akciójeleneteket láthatunk, amit nézve azt érezhetjük: ilyet ma már bizony nem csinál senki. 

Szigorúan piszkos ügyek

És igen, ez volt az a bizonyos film, amit előrevetített A fegyverek istene és Leung karaktere. Ez az a film, amit Martin Scorsese remake-elt még 2006-ban és ez az a film, amit aztán később trilógiává gyúrtak. A Szigorúan piszkos ügyek egy komplex cselekményű, tűpontos alkotás arról, milyen következményekkel járhat az, ha feladjuk saját énünket valami másnak a szolgálatába állva. Leung itt is egy nyomozót alakít, aki azt kapja feladatául, hogy beépüljön a hongkongi maffia köreibe, miközben tőlük is beépül valaki a rendőrök közé. Feszes dramaturgiával rendelkező, pazar zsarufilm ez a jó és rossz szembenállásáról és arról, hogy milyen könnyen el tud mosódni a határvonal. 

Csungking Expressz

Ez az a film, amit látnia kellene mindenkinek, aki kicsit is vonzódik a filmművészethez. Wong Kar-wai 1994-es filmje több történetet mesél el és mindegyik történet magányos emberekről szól, akik keresik az emberi kapcsolatokat és üldözik a szerelmet. Az egyikben egy fiút figyelhetünk, amint exe emlékén búslakodik, konzerv ananászt fal és megpróbál szóba elegyedni egy bérgyilkosnővel. Egy másikban pedig Tony Leungot tekinthetjük meg, aki egy rendőrt alakít (nahát, micsoda meglepetés) és titkos hódolóra lel egy visszahúzódó lány személyében, aki mindig feljár hozzá titokban. Ha ez így furcsán hat, ne ijedjünk meg, sajátos atmoszférája, gyönyörű színészei (akármelyik nemhez vonzódsz, Leungba muszáj beleszeretni) és laza szövésű cselekménye, zenéje és világlátása egyedivé, gyönyörű élménnyé teszi a filmet. Plusz, ha ez nem lenne elég, maga Quentin Tarantino is nyilatkozta egyszer, hogy elsírta magát, annyira zseniális film. Van még kérdés?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Édes2kettes

Ismét Wong Kar-wai. Az Édes2kettes két szerelmes férfiról szól, akik odavannak egymásért, kapcsolatuk mégsem képes olyan mód funkcionálni, ahogyan az elvárható lenne. Lai (Leung) és Ho (Leslie Chung) sodródnak az árral és hol szétmennek, hol összejönnek, hol veszekednek, hol pedig nyalogatják egymás sebeit. Csodálatosan érzéki film ez a kötődésekről, szeretetről, szerelemről, elengedésről és arról, hogy sokszor azt bántjuk, aki a legtöbbet jelent számunkra. 

A nagymester

Bruce Lee mesteréről, Ip Man-ről ugyan már készült 2013 előtt is film (Ip Man címmel Donnie Yen főszereplésével, amelyet aztán több folytatást is követett), de Wong Kar-wai is megrendezte a maga verzióját Tony Leunggal a címszerepben. Az ő változata kevésbé támaszkodik a harcművészeti akció vonalra (habár ezen a téren is szépen teljesít), a rendező stílusából fakadóan valamelyest költőibb tónust üt meg, ezáltal pedig egy sajátosabb filmélményt nyújt a befogadónak. Leung csendessége, rezignáltsága és puszta jelenlétéből fakadón bölcsessége egy más olvasatot ad nekünk a karakterről és bár nem ez lett a rendező legjobbja, azért mégis érdekes nézni, mit kezd a történelmi témával. Ahogyan azt is muszáj látni, amint Leung elnáspángol egy-két arra érdemes alakot. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.