Hirdetés

Öt Godzilla film, amivel felkészülhetsz a Godzilla vs. Kongra

|

Világok pusztítója.

Hirdetés

Néhány nap múlva kezdetét veszi az évszázad összecsapása, hiszen hosszú-hosszú idő után végre ismét a vásznon feszül egymásnak az óriásszörny-mitológia két legismertebb képviselője, vagyis Godzilla és King Kong. Eme jeles alkalomból pedig arra gondoltunk illendő volna kicsit felfrissíteni az emlékeinket a két titán minden bizonnyal földrengetőnek ígérkező gladiátor viadala előtt, így első körben nézzük is meg mely az az öt Godzilla film, amit semmiképpen nem érdemes kihagyni a Godzilla vs. Kongra készülve. (Fontos kiemelni, hogy az alábbi lista nem rangsor, így elsősorban azokat a Godzilla filmeket vettem közelebbről is szemügyre, amik ilyen vagy olyan módon, de meghatározó szerepet töltöttek be gojira hosszúra nyúlt mozgóképes pályafutása során.)

Hirdetés

Godzilla: Final Wars (2004)

Előbb vagy utóbb, de minden nagy múlttal rendelkező franchise életében eljön az a pillanat, ahol a kreatív döntéshozók kénytelenek meghozni azt a bizonyos döntést, miszerint vagy tovább fejik az amúgy egyre alacsonyabb színvonalat képviselő szériájukat, vagy elküldik azt egy hosszabb időre pihenni. Godzilla esetében a 2004-es minden szempontból grandiózus vállalkozásnak nevezhető Final Wars után döntöttek úgy a Toho stúdió fejesei, hogy talán még a legendás óriásgyíknak is jót fog tenni, ha egy időre inkább kivonják a forgalomból. Ennek megfelelően a közel tíz évig tartó szunyókálás előtt napvilágot látott Final Warsban Godzilla szinte összes fontosabb ellenlábasa tiszteletét tette, ám a film legnagyobb meglepetését mégsem az jelentette. Azt ugyanis magának követelte a japánok által csak "Zillának" csúfolt Roland Emmerich-féle 1998-as inkarnáció felbukkanása, melynek természetesen mindössze egyetlen célja volt: hogy nem sokkal később a jó öreg klasszikus Godzilla szinte rekordidő alatt felmoshassa vele a padlót.

Godzilla, Mothra, and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack (2001)

Shusuke Kaneko meglehetősen hosszú címmel megáldott rendezése igazi ínyencfalat a Godzilla filmek hosszú sorában. Kaneko ugyanis nem szimplán egymásnak eresztette a három jól ismert bestiát, hanem alapjaiban belenyúlt azok jól megszokott eredettörténetébe, ezzel is jóleső frissességet hozva a franchise-ba. Noha Godzillát természetéből adódóan sosem lehetett egy aranyos kiscicának nevezni, mégis általában hozzá voltunk szokva, hogy ő képviselte az emberi faj utolsó védvonalát. Kaneko tálalásában azonban Godzilla végleg méltó lett a világ pusztítója címre, aki nem pusztán azért tör a szörnyek és az emberek életére, mivel a természet törvényei ezt diktálják számára, hanem mert szimplán tiszta szívből gyűlöli mindnyájukat.

Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

Mechagodzilla húsvér rokonához hasonlóan szintén a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend, amiben nem kevés szerepe volt első filmes bemutatkozásának. Noha a történet szokás szerint jelen esetben sem tartalmaz több írói kreativitást, mint egy légypapír használati útmutatója, ez most sem von le semmit a szörnybunyók élvezeti értékéből. A két Godzillán kívül ugyanis jó néhány másik óriásszörny is beköszön, így téve piszok mód szórakoztatóvá az amúgy is kifejezetten lazára vett, néhol már-már a komédia határait súroló alaphangulatot.

Godzilla (2014)

Gareth Edwards 2014-es Godzilla rebootja sokaknak megfeküdte a gyomrát, hiszen azt sok mindennek lehetett nevezni, csak voltaképpen hagyományos értelemben vett kaiju filmnek nem. A szó klasszikus értelmében vett kaiju mozira számító nézőközönség tehát joggal érezhette azt, hogy a marketingesek már megint becsapták, mivel Edwards első nagyobb költségvetésű rendezése koncepcióját tekintve sokkal inkább hasonlított a rendező korábbi munkájára, a Monstersre, mintsem arra a Godzilla filmre, amit állítólag megígértek nekik. Habár az alapötletben rejlő potenciált, vagyis a játékidő utolsó percéig kitartó atmoszférikus hangulatot illetően tényleg nem érhette szó a ház elejét, azonban ezzel a húzással pont a műfaj talán leglényegesebb elemét sikerült háttérbe szorítani: mégpedig a gigantikus szörnybunyókat, melyek bár így is kifejezetten látványosak, sőt néhol egészen ötletesek voltak, ám jelentőségüket tekintve ezúttal kénytelenek voltak beérni a másodhegedűs szerepével. 

Godzilla (1954)

Minden vele kezdődött. Az 1954-ben bemutatott, Ishirō Honda által rendezett legelső Godzilla film jelentőségét tekintve jóval túlmutat azon, hogy az megteremtette a filmtörténet egyik legikonikusabb szörnyét. Godzilla figurája jóval több ennél. Az atomfegyverek által életre hívott szörny egy személyben testesítette meg a japánt ért nukleáris holokauszt okozta félelmet és rettegést, melyet még a második világháború végnapjaiban szabadítottak a szigetország lakóira. Honda rendezése ugyanakkor mai szemmel nézve már nem feltétlenül az a fajta könnyed szórakozás, amit manapság a hasonszőrű alkotásoktól elvárnánk. Ettől eltekintve viszont továbbra is egy olyan időtlen klasszikus, melyet legalább egyszer mindenkinek látnia kell élete során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.