Hirdetés

Öt Godzilla film, amivel felkészülhetsz a Godzilla vs. Kongra

|

Világok pusztítója.

Hirdetés

Néhány nap múlva kezdetét veszi az évszázad összecsapása, hiszen hosszú-hosszú idő után végre ismét a vásznon feszül egymásnak az óriásszörny-mitológia két legismertebb képviselője, vagyis Godzilla és King Kong. Eme jeles alkalomból pedig arra gondoltunk illendő volna kicsit felfrissíteni az emlékeinket a két titán minden bizonnyal földrengetőnek ígérkező gladiátor viadala előtt, így első körben nézzük is meg mely az az öt Godzilla film, amit semmiképpen nem érdemes kihagyni a Godzilla vs. Kongra készülve. (Fontos kiemelni, hogy az alábbi lista nem rangsor, így elsősorban azokat a Godzilla filmeket vettem közelebbről is szemügyre, amik ilyen vagy olyan módon, de meghatározó szerepet töltöttek be gojira hosszúra nyúlt mozgóképes pályafutása során.)

Hirdetés

Godzilla: Final Wars (2004)

Előbb vagy utóbb, de minden nagy múlttal rendelkező franchise életében eljön az a pillanat, ahol a kreatív döntéshozók kénytelenek meghozni azt a bizonyos döntést, miszerint vagy tovább fejik az amúgy egyre alacsonyabb színvonalat képviselő szériájukat, vagy elküldik azt egy hosszabb időre pihenni. Godzilla esetében a 2004-es minden szempontból grandiózus vállalkozásnak nevezhető Final Wars után döntöttek úgy a Toho stúdió fejesei, hogy talán még a legendás óriásgyíknak is jót fog tenni, ha egy időre inkább kivonják a forgalomból. Ennek megfelelően a közel tíz évig tartó szunyókálás előtt napvilágot látott Final Warsban Godzilla szinte összes fontosabb ellenlábasa tiszteletét tette, ám a film legnagyobb meglepetését mégsem az jelentette. Azt ugyanis magának követelte a japánok által csak "Zillának" csúfolt Roland Emmerich-féle 1998-as inkarnáció felbukkanása, melynek természetesen mindössze egyetlen célja volt: hogy nem sokkal később a jó öreg klasszikus Godzilla szinte rekordidő alatt felmoshassa vele a padlót.

Godzilla, Mothra, and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack (2001)

Shusuke Kaneko meglehetősen hosszú címmel megáldott rendezése igazi ínyencfalat a Godzilla filmek hosszú sorában. Kaneko ugyanis nem szimplán egymásnak eresztette a három jól ismert bestiát, hanem alapjaiban belenyúlt azok jól megszokott eredettörténetébe, ezzel is jóleső frissességet hozva a franchise-ba. Noha Godzillát természetéből adódóan sosem lehetett egy aranyos kiscicának nevezni, mégis általában hozzá voltunk szokva, hogy ő képviselte az emberi faj utolsó védvonalát. Kaneko tálalásában azonban Godzilla végleg méltó lett a világ pusztítója címre, aki nem pusztán azért tör a szörnyek és az emberek életére, mivel a természet törvényei ezt diktálják számára, hanem mert szimplán tiszta szívből gyűlöli mindnyájukat.

Godzilla vs. Mechagodzilla (1974)

Mechagodzilla húsvér rokonához hasonlóan szintén a mai napig hatalmas népszerűségnek örvend, amiben nem kevés szerepe volt első filmes bemutatkozásának. Noha a történet szokás szerint jelen esetben sem tartalmaz több írói kreativitást, mint egy légypapír használati útmutatója, ez most sem von le semmit a szörnybunyók élvezeti értékéből. A két Godzillán kívül ugyanis jó néhány másik óriásszörny is beköszön, így téve piszok mód szórakoztatóvá az amúgy is kifejezetten lazára vett, néhol már-már a komédia határait súroló alaphangulatot.

Godzilla (2014)

Gareth Edwards 2014-es Godzilla rebootja sokaknak megfeküdte a gyomrát, hiszen azt sok mindennek lehetett nevezni, csak voltaképpen hagyományos értelemben vett kaiju filmnek nem. A szó klasszikus értelmében vett kaiju mozira számító nézőközönség tehát joggal érezhette azt, hogy a marketingesek már megint becsapták, mivel Edwards első nagyobb költségvetésű rendezése koncepcióját tekintve sokkal inkább hasonlított a rendező korábbi munkájára, a Monstersre, mintsem arra a Godzilla filmre, amit állítólag megígértek nekik. Habár az alapötletben rejlő potenciált, vagyis a játékidő utolsó percéig kitartó atmoszférikus hangulatot illetően tényleg nem érhette szó a ház elejét, azonban ezzel a húzással pont a műfaj talán leglényegesebb elemét sikerült háttérbe szorítani: mégpedig a gigantikus szörnybunyókat, melyek bár így is kifejezetten látványosak, sőt néhol egészen ötletesek voltak, ám jelentőségüket tekintve ezúttal kénytelenek voltak beérni a másodhegedűs szerepével. 

Godzilla (1954)

Minden vele kezdődött. Az 1954-ben bemutatott, Ishirō Honda által rendezett legelső Godzilla film jelentőségét tekintve jóval túlmutat azon, hogy az megteremtette a filmtörténet egyik legikonikusabb szörnyét. Godzilla figurája jóval több ennél. Az atomfegyverek által életre hívott szörny egy személyben testesítette meg a japánt ért nukleáris holokauszt okozta félelmet és rettegést, melyet még a második világháború végnapjaiban szabadítottak a szigetország lakóira. Honda rendezése ugyanakkor mai szemmel nézve már nem feltétlenül az a fajta könnyed szórakozás, amit manapság a hasonszőrű alkotásoktól elvárnánk. Ettől eltekintve viszont továbbra is egy olyan időtlen klasszikus, melyet legalább egyszer mindenkinek látnia kell élete során.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.