Hirdetés

Páncélba zárt szellem - Első benyomások

|

A napokban belenézhettem a kultikus manga filmváltozatába, majd szkeptikusból bizakodóvá lettem.

Hirdetés

Siró Maszamune 1989 májusában jelentette meg a Páncélba zárt szellem című cyberpunk sci-fi mangájának első számát, ami azóta világhírre tett szert. Ezt többek között az abból készült két animének is köszönheti, ám akik eddig élőszereplős verzióban is szerették volna végig izgulni szeretett történetüket, azoknak be kellett érnie a Wachowski fiv... nővérek Mátrix-trilógiájával, ami persze csak csírájában hordozta magában a japán mestermű szellemét. Pár héten belül viszont egy amerikai-japán koprodukciónak köszönhetően már a nagy vásznon is átélhetjük az Őrnagy történetét, amiből néhány szerencsés, többek között én is, már láthatott egy 15 perces szeletet. 

Hirdetés

Ebben a negyed órás részletben a már ízelítőként, négy hónapja a nagy közönség számára is elérhetővé tett, jobb szó híján "teremtés" szekvenciáját láthattuk teljes pompájában, ezt követően pedig az Őrnagy első bevetésétől dobhattuk el az agyunkat. Kissé meglepő módon, a nagyobb hatást rám mindenképpen az előbbi fejtette ki, lévén a Páncélba zárt szellem vizuális megvalósításának minősége lélegzetelállító magasságokba tört, ezt pedig kötelező lesz nagy vásznon megtapasztalni. A rendezőt, Rupert Sanders elsősorban pont a film ezen aspektusa miatt ültették a rendezői székbe, ami már a durván három perces jelenet során is beigazolódni látszott. Azt már eddig is tudtuk, hogy a lázári feltámasztás gyakorlatilag képkockáról képkockára követi az animációs adaptációt, viszont megkockáztatom, hogy nem csak hűen vászonra varázsolja azt, de még rá is kontrázz az élményre. A Páncélba zárt szellem mögött egy tudatos, végletekig letisztult koncepció áll, már ami a látványt illeti, lévén az alapvetően színes képek tökéletes összhangba kerülnek a talán nem is olyan távoli jövő kibernetikus implantátumaival fémjelezte világgal. Nem akarom nagyon kihúzni a gyufát a rajongóknál, de ha ebből a pár percből indulunk ki, akkor az élőszereplős változatra talán még élénkebben is fogunk emlékezni, mint az "eredetire".

Aztán jött, amit a készítőkön kívül tényleg nem nagyon láthatott még senki: a halálból visszahozott, emberfeletti erővel és augmentációkkal felruházott igazságosztónak a terepen kellett bizonyítania. A futurisztikus, neonáradatban úszó város látképe azt mondatja velem, hogy ez a film még a 3D-t is ki fogja használni! A Páncélba zárt szellem nem csak a vizuális csúcstechnológia miatt lesz a filmtörténet egyik leglátványosabb alkotása, de mindattól a kreativitástól, ami tetten érhető az eddig látottak összes képkockájában. Piszkosul egyben van, vibrál a vászon a Páncélba zárt szellem atmoszférájától, azonban ahogy mozgásba lendülnek a karakterek, már nehéz csak szuperlatívuszokban beszélni. Nem kell megijedni, nem volt különösebben komoly probléma az akcióval, ellenben számomra picit súlytalan, egy bizonyos értelemben visszafogottnak hatott az egész. Talán itt van az a pont, ahol az ember önkéntelenül párhuzamba fogja hozni a filmet a Mátrixszal, aminek hiába az anime az ihletője, a Páncélba zárt szellem trükkjeinek egy jó része, az élőszereplős mivolta révén, mégis a Mátrixból lesz igazán ismerős. Az pedig már csak történelem, hogy a Wachowskiék remeke mennyire odatette az akciójelenetek, így nagyon reménykedem benne, hogy Sanders filmje sem fog szűkölködni a csontig hatoló jelenetsorokból.

Amiről még érdemes szót ejteni, az az, hogy a készítők az Őrnagy karakterének mindenképpen egy olyan színésznőt szerettek volna választani, aki egyszerre rendelkezik egy erőteljes, masszív fizikummal, amihez társul egy ellenállhatatlan szexuális kisugárzás. A producerek szerint ez a kettő együtt csak Scarlett Johanssonban található meg, ami eleinte megmosolyogtató volt számomra, viszont a negyed órás kedvcsináló óta azon jár az eszem, hogy kire illenének még ezek a jelzők, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy Scarlett fején találta a szöget karakterét illetően. A dán gyökerekkel rendelkező hölgy miatt nem fognak szégyenkezni a rajongók, ebben egész biztos vagyok. Ezt pedig a filmmel kapcsolatban is nyugodt szívvel merem állítani. Az eddigiek alapján a Páncélba zárt szellem nem csak egy felesleges adaptáció, hanem egy olyan élőszereplős változata lesz Oshii Mamoru '95-ös filmjének, ami egy újabb fejezetet nyithat a franchise életében. Én már kiber tűkön ülök…

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.