Hirdetés

Pilot: Loki

|

A legnagyobb hype a Disney+ sorozatai közül a Lokit előzte meg és nem véletlenül, brutálisan kezdett a csínytevés istene.

Hirdetés

Mai napig kiállok amellett, hogy a Thor filmek Loki, vagyis Tom Hiddleston nélkül sehol nem lennének, kezdetben legalábbis ő mentette meg az egészet. Persze azóta kaptunk egy Ragnarököt, ami már merőben más volt. A Marvel gonoszok (villain - nincs erre valami találóbb magyar szavunk?) tekintetében enyhén szólva nem túl erős, Thanos lóg ki leginkább a sorból, na de neki elég sok felvezetés jutott és idén az új sorozatok is gyengén teljesítettek ezen a téren. Na, de mi van akkor, ha a "gonosz" a főszereplő, vagy Loki már az antihős kategóriába tartozik? A saját szériájában már biztosan.

Hirdetés

Az első rész szokásosan lassan építkezik, de ebben igazából semmi újat nem hoz, kezdhetjük megszokni ezt a sorozatoknál. A történet úgy kezdődik, ahogy az előzetesek már lefestették nekünk, Loki meglép az első Bosszúállók végi történések után és egyenesen a Góbi sivatagban landol, de a TVA (Time Variance Authority) ügynökei gyorsan össze is szedik az asgardi istent, hogy bedobják az "időfolyam hivatal" bürokráciai útvesztőjébe. Mivel ez a Loki elhagyta a "Sacred Timeline"-t, aminek a fenntartása a TVA küldetése, bíróság előtt kell felelnie bűneiért. Az utolsó pillanatban azonban közbe lép Owen Wilson (aka Mobius, de itt még nem mutatkozik be), akinek szüksége van Lokira.

Gondolom az senkinek nem kérdés, hogy az első rész teljesen egészében Loki karakterére koncentrál, vagyis arra a verzióra, ami még nem élte át Frigga és Odin halálát, nem segített Thornak legyőzni Helát, vagyis egy jókora fejlődési ívet nem járt még be. Szentül hiszi, hogy neki uralkodnia kell a Kilenc Birodalom felett és az a végzete, hogy király legyen. Hihetetlen milyen utazáson megy keresztül a karakter az ötven perces rész alatt, ezt pedig úgy értem, hogy hihetetlenül gyorsan kell lepörgetni egy kedvező fejlődést, amivel már lehet valamit kezdeni a sorozatban. Szembesülnie kell nemcsak a nem túl régi bukásával, hanem az általunk már ismert történetével és elkerülhetetlen halálával is.

Nincs itt kérdés, Tom Hiddleston jön, színészkedik egy keveset és azonnal viszi a főnyereményt, tökéletes minden perc, amit látunk belőle. Annyira szürreális, ahogy egy ilyen egoista, magát legyőzhetetlennek gondoló félistent bedobnak egy olyan szituációba, ahol egy vállat sem rántanak a jelenlétére és úgy táncoltatják, ahogy ők azt jónak látják. Mindemellett az érzelmekkel teletolt jelenetekben Hiddleston olyan mélységeket mutat már most a karakteréből, amit szerintem ennyi film alatt nem láttunk összesen. Egyszerre tesz mindenkire maga körül és esendő, aki nem is akar igazán gonosz lenni, de ez a szerep jutott neki. Már most nagyon pedzegetik az egyén döntési szabadságát, vagyis mi tartozik bele a Sacred Timeline-ba és mikor válik valaki Varianttá, nem tudom ez mennyire lesz a központi elem a későbbiekben, azért remélem nem hagynak lógva minket.

A TVA stílusa, ez a '60-es, '70-as évek dolog meg a kis rajzolt animációval megáldott Ms. Minutes nagyon átjön, külön öröm, hogy nem vitték el nagyon futurisztikus sci-fibe. Az ügynökök (Minuteman) inkább tűnnek kőkemény bürokratáknak, mint valami SWAT raid egységnek. Owen Wilson pedig betoppan, mint egy régi Hoover kori FBI ügynök és pikk-pakk kiismeri a csínytevés istenét, bár mondjuk volt egy kis ideje tanulmányozni az aktáját. A lényeg, hogy ez alatt a kevés idő alatt Wilson is pompás, kíváncsi leszek rá, hogy két ilyen éles eszű férfi hogy fér meg majd egymás mellett. Loki persze minden helyzetet ki fog használni a kis trükkjeire, Mobius meg tudni fog róla vagy elkapja időben.

Kezdésnek legyen egyelőre elég ennyi, aztán majd úgy is jövünk az évadkritikával, de Loki rajongóknak nem is kérdés, abszolút kötelező elem. A rész végén egy mondat pont eléggé csigáz fel annyira, hogy tűkön ülve várjam a következő részt, de azért nem felejtem el majd élvezni az utazást. Vajon mennyi minden lesz benne azok közül, amiket mi várunk?

!Spoiler! Ezúttal is kicsit azért átvert minket az előzetes, a D.B. Cooperes jelenet kár, hogy csak ennyi volt, de fun kis visszatekintés volt arra, hogy a Thor filmek előtt is éltek ezek a karakterek és ezzel is titokban építik tovább Lokit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.