Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Sylvester Stallonéról

|

Mozikba kerül új filmje, a Szupercella 2: Hades, készül a Creed II és közeleg a következő A feláldozhatók film is, tehát Sylvester Stallone továbbra sem pihen, de ti álljatok meg egy kicsit és olvassatok el a színészről tíz érdekességet.

Hirdetés

Egy név, egy ikon. Sylvester Stallone - aki csak úgy szereti, ha Sly-nak szólítják - korunk egyik legnagyobb, legkörülrajongottabb hollywoodi csillaga. Neve örökre összeforrt az örök, nyughatatlan, félelmet nem ismerő, kőkemény, acélos és edzett szívű akciósztárral, aki lehengerlő fizikális felépítésével, tesztoszterontól kicsattanó habitusával megreformálta a zsánert. A legendás Rocky és Rambo megtestesítője a popkultúra szerves részévé integrálódott, és a 80-as és 90-es években, pályája csúcsán megannyi felejthetetlen alkotással ajándékozta meg a filmrajongókat. Egy olyan érában, ahol nem kisebb riválisokkal szemben kellett érvényesülnie, mint Arnold  Schwarzenegger, Steven Segal vagy Jean-Claude Van Damme. A számos tortúrán átesett kicsi Sly azonban mert nagyot álmodni, és ideáit megvalósítani, és a sport, majd drámaművészeti tanulmányai után kőkeményen elhatározta, hogy megvalósítja élete célját: színész lesz, és nem is akármilyen! A kőkemény, konzekvens és kitartó munka végül megérlelte a gyümölcsét, Stallone, a számtalan klasszikus hős megformálója a világ csúcsára ért, teljesen megérdemelten.

Hirdetés

A ma 71 éves veterán hérosz fiatal generációkat megszégyenítő akaraterővel és munkabírással folytatja a filmezést. Még Álomgyári mércével mérve is, Stallone filmjei kimagaslóan rentábilisnak mondhatóak, hiszen produkciói eddig több, mint 2 milliárd dollárt termeltek, amely átlagosan filmenként nagyjából 58 milliós bevételt jelent. A világ tetejére vezető út azonban számos akadállyal volt kikövezve, de az önmagába vetett hittel, az alázatos és odaadó munkával sikeresen ugrotta át az eléje tornyosuló gátakat, mígnem példás családapaként, férjként és színészként is a legnagyobb sztárok Panteonjában foglalt magának örökre helyet. A sikert azonban nem adják ingyen, így lentebb tíz olyan érdekességet olvashatunk karrierjéről és privát szférájáról, amelyek sokak számára hatnak majd az újdonság erejével és a frissesség varázsával.

1: Édesanyja vajúdása közben szövődmények léptek fel, így a szülészek két pár fogót alkalmaztak, de a helytelen használat miatt véletlenül megsértettek egy ideget, amely végül bénulást okozott Stallone arcának bal féltekén, így lebénítva az ajkát, a nyelvét és az állát is, amely egy jellegzetes ajakállást kölcsönzött neki, és a beszédét is nehezen érthetővé tette, emiatt a gyerektársai sokat csúfolták, mégis ez a kellemetlen jellegzetessége vált egyik védjegyévé.

2: 11 éves korában elváltak a szülei, és szigorú apjával élt tovább. 15 éves korában anyjához és annak új férjéhez költözött Philadelphiába. A korábbi években felgyülemlett agresszióját, melyet társai piszkálódásai és az egyedüllét váltott ki belőle, sportolással igyekezett levezetni; ekkoriban kezdett el súlyt emelni, vívni és diszkoszt vetni, de tagja lett a Deveraux középiskola futballcsapatának is.

3: A Miami Egyetem drámaszakán tanult, de félbehagyta tanulmányait színészi karrierje miatt. 1999-ben azonban a Miami Egyetem elnöke a Bachelor of Fine Arts (BFA) nevű nívós kitüntetéssel honorálta Stallone színészi pályafutását és élettapasztalatát.

4: Stallone első filmje számos meghallgatás után a The Party at Kitty and Stud's című soft-pornó alkotás volt 1970-ben, amelyért 200 dolláros gázsit kapott. Később elmondta, hogy kétségbeesésében vállalt el egy ilyen filmszerepet, mivel kilakoltatták a lakásából, és néhány napig hajléktalanként élt. Továbbá hozzátette azt is, hogy három hetet töltött a New York City Port Authority buszállomáson, mielőtt castingra, azaz szereplőválogatásra hívták volna. A színész szavaival élve: "vagy ilyen filmet csinálni, vagy kirabolni valakit, mert én már teljesen a végén voltam - a legvégén - a kötélnél." Több évvel később a film miatt Italian Stallion, azaz Olasz Csődör néven vált ismertté, a névválasztás viszont tudatos volt, hiszen ez alapozta meg végül a hírnevét is (a Stallion becenevet a keresztneve ihlette meg, és az így összeállt legendás becenév kísérte végig a Rocky sorozatot is a későbbiekben).

5: Kevesen tudják Stallonéról, de az ő nevéhez fűződik a legendás Szombat esti láz folyatása, az Életben maradni című 1983-as zenés mű, az amerikai származású színésszel, táncossal és énekessel, John Travoltával a főszerepben.

6: Stallone számos filmjében énekelt is. Az 1978-as Édenkert a sikátorban című filmben William "Bill" Conti zeneszerző Too Close To Paradise c. dalát adta elő. A Rocky-ban is együtt dolgoztak, a Gonna Fly Now c. kultikus főcímdal esetében, ami Amerikában No.1 sláger is volt.

7: Stallone a Los Angelesben található Planet Hollywood nevű étteremlánc résztulajdonosa, társai Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger. Továbbá nagyon jó barátságot ápol Jackie Chan színésszel is.

8: Stallonét 1984 és 2003 között összesen harminc alkalommal jelölték a legrosszabb alakítást nyújtó színészeknek járó Arany Málna-díjra, ebből tíz alkalommal meg is "nyerte" azt (1984 és 1992 között sorozatban kilenc alkalommal jelölték). Sly a díj történetében ezzel csúcstartónak számít a férfi színészek körében. 2000-ben rendhagyó, az évszázad legrosszabb színészének járó díjat vehetett át, "95%-ban mindenért, amit addig alkotott".

9: Családjának híres tagja még öccse, a színész-énekes Frank Stallone, valamint édesanyja, Jacqueline (Jackie) Stallone, aki csillagjósként vált híressé, de 2005-ben például vendégszerepelt a Big Brother valóságshow brit változatában. Sly bullmasztiff fajtájú kutyája, Butkus a Rocky első két részében volt látható.

10: A színész egyik kedvenc időtöltése a festegetés, olyannyira, hogy Leonardo Da Vinci-t tartja személyes hősének, másik szenvedélye pedig a testépítés, melyet még hetvenen túl is napi rendszerességgel űz egy Santa Monica-i edzőteremben.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség, amit összeszedtünk Sylvester Stallonéról, akit a Szupercella 2: Hadésban láthatunk legközelebb. Nektek hogy tetszett a cikk?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.