Hirdetés

Szerkesztőségi körkérdés: milyen filmes környezetben tudnád elképzelni a Ragadozót?

|

Néhány szerkesztőnk egész elborult helyszínekre küldené a széparcú idegent.

Hirdetés

Megvan az előnye annak, ha egy szebb napokat is megélt franchise címe alatt sorra jellennek meg a rosszabbnál-rosszabb alkotások. Na jó, olyan sok pozitív hatása nincsen, de az például igen, hogy a Ragadozó-filmek már évtizedek óta tartó mélyrepülésének fényében a széria legfrissebb darabja, a Préda gyakorlatilag jelenséggé vált az elmúlt 1-2 hétben. Ahogy kritikánkban is megírtuk, ehhez nem is kellett túl sokat tennie Dan Trachtenbergnek, minthogy egy a maga visszafogott módján több sebből vérző, de mégis szórakoztató filmet készít.

Hirdetés

Ami tagadhatatlanul a Préda egyik, ha nem a legnagyobb erénye, hogy egy kifejezetten izgalmas környezetbe dobta le az idegen vadászt, ahol egy több évszázaddal ezelőtti komancs indián törzzsel találta szemben magát. Ennek kapcsán szerkesztőink is részt vettek egy játékban, aminek előzményét már podcastünk vetélkedős rovatának, a PuliFights 2. adásában már egyébként hallhattátok. A kérdés, ahogy akkor, most is az volt, hogy szerzőink vajon milyen szettingben, filmes környezetben tudnák elképzelni a klasszikus sci-fi karaktert? Néhány egészen elrugaszkodott válasz is született.

A Ragadozó Neo Tokióban (Péter Zsombor)

Mivel a Préda a múltban játszódik, úgy gondoltam most itt az ideje kiruccanni a jövőbe. A futurisztikus Tokió látványa a neonfényekkel kivilágított utcákkal, épületekkel megadja a cyberpunkos alaphangulatot. A Predator vadászata pedig attól válna különlegessé, hogy most először nem lenne technikai fölényben és nem egyoldalú macska-egér harcot látnánk, hanem folyamatosan változna a préda és a vadász szerepe. Ellenfele lehetne egy fejvadász, bérgyilkos, hasonlóan modern felszereléssel. Nem a szokásos csellel felülkerekedés formulát dobná be, hanem két egyenrangú partner küzdene. Ehhez a Predator 2 bandaháborús körítése áll a legközelebb, annyi különbséggel, hogy most két csúcsragadozó harcán lenne a fókusz. Látványos, feszült és pörgős ki-ki meccsnek néznénk elébe.

Hidegháborús vadászat (Szabó 'Szada' Dániel)

Szerintem elképesztően sok potenciál lenne egy olyan Predator filmben, amely a hidegháború kellős közepén játszódik. Képzeljük csak el: pattanásig feszült légkör, a nagyhatalmak vezetőinek folyamatos gyanakvása és a társadalomba begyűrözött paranoia. Ekkor jelenne meg a lény, aki technológiáival (láthatatlanságával és energiafegyvereivel) egymásnak ugrasztaná a feleket és megfigyelné, hogy a nyertes oldalon ki a legméltóbb ellenfél, akit levadászhat. Aztán megtörténhetne az, amire a ragadozó nem számít: a halálos veszélyt felismerve a két oldal két harcedzett embere átmenetileg összefognak, hogy közös erővel hárítsák el az idegen fenyegetést. Azonban nem csak a Predatorral kell megküzdeniük, hanem azzal is, hogy az alkalmi szövetség miatt árulónak kiálthatják ki őket.

Elemek küzdelme az Antarktiszon (Goretity Dániel)

Nem tudom, hogy vajon valaha elkészül-e végre Guillermo del Toro adaptációja H.P. Lovecraft híres történetből, az Őrület hegyeiből, de személy szerint valami hasonló irányba vinnék el egy lehetséges Préda filmet. XX. század elején egy sarkvidéki expedíció tagjai lennének a prédák, akik Amundsenék előtt egy titkos felfedezőútra indultak az Antarktiszre. A zord, hideg időjárás nemcsak a csapatnak okozna nehézséget, hanem a Ragadozónak is, hiszen a Préda alapján a hideg testhőmérséklet alaposan bekavar a vadász látásának. Főszereplőnek mindenképp egy akadémikus karaktert tennék meg, akit segítene egy "harcos" is. A sztorit egy ismeretlen helyen - akár egy jég alá fagyott Ragadozó űrhajó belsejében, akár egy titkos épületben, esetleg ősi városban fejezném be, ahol az akadémikus - aki intellektuálisan végig segítette a túlélését a csapatnak - jönne rá pár olyan gyengepontjára a Ragadozónak, amivel végül győzedelmeskedni tudnak a "harcossal" karöltve és összedolgozva. Az ő kettejük kapcsolata és együttműködése lenne igazából a fő fókuszban, nemcsak egy főhősre helyezném a hangsúlyt. (Fontos, hogy javarészt nem a zárt helyszínen játszódna az egész cselekmény, csupán a végét futtatnám ki ide, hogy ne legyen túlzottan Alien vs. Predator utóérzésünk.)

A Karib-tenger ragadozója (Bagi Levente)

Az én választott helyszínem egy eldugott, apró karibi sziget, amelynek égszínkék partjain túl, a sűrűn benőtt dzsungelben halálos veszélyek fenyegetik az arra tévedőket. A lombok és bokrok között nem csupán vadállatok, hanem egy bennszülött törzs tagjai is lapulnak, akik nem tolerálják, ha idegenek teszik be a lábukat szent szülőföldjük területére. Ezek az idegenek hajótörött kalózok formájában vetődnek partra a szigeten. A legénység életben maradt tagjai, élükön az elátkozott kincset megszállottan hajszoló kapitánnyal elindul a sziget szívébe, hogy élelmet és vizet találjanak. A dzsungel azonban kifog rajtuk és sorra hullani kezdenek. Kit kígyó harap meg, ki egy szikláról hull a mélybe és kit rejtélyes módon szétcincálva találnak meg egy reggel. A legénységen belül egyre feszültebbé válik a hangulat, a kapitányt és a kincs átkát okolják. Végül, mikor a bennszülött falu közelében járnak az őslakosok is rájuk támadnak. Csakhogy az összecsapás megtorpan, amint a Ragadozó is gyilkolni kezdi mindkét oldal harcosait. A kalózok az átok megtestesülését, a bennszülöttek egy ősi démont látnak a földönkívüli vadászban. A mészárlást követően csak a kapitány és egy törzstag tudnak elmenekülni, akik bár nem bíznak egymásban, de tudják, hogy csakis közösen képesek szembeszállni egy ilyen szörnyeteggel.

Vadnyugati lézerhős (Hegedűs Attila)

Aki még nem hallgatta volna meg az ide kapcsolódó PuliFights adást, annak talán homlokközépig szökött hirtelen a szemöldöke a vadnyugat szó láttán. Való igaz, hogy a 19. századvég (az összes poros kisvárosával, a nevenincs pisztolyhőseivel és a tehénkulás megjelenésével) nem jut mindenkinek elsőre eszébe egy potenciális Predator-film kapcsán, de pontosan emiatt (is) lenne egy igazán üdítő mozi. Képzeljétek el, hogy a semmi középen fekvő kisváros lakóit szemelné ki magának a csúcsragadozó, az akkori maszkulin fitogtatás miatt pedig az ottaniak örömmel szembe is szállnának vele. Viszont az előző Predator-filmekkel ellentétben ez nem egy folyamatosan pörgő akciófilm lenne, hanem egy a klausztrofób helyzetekre épülő, feszült western. A városból, pontosabban a házakból nem tudnának kijönni az emberek, az egész hely közre lenne fogva a Ragadozó által. Aztán mikor leszáll az éj, csak még nehezebb dolga lenne az emberfiának… Mintha Clint Eastwood A fennsíkok csavargója filmjét kereszteznénk az első Predatorral.

Idegen a vikingek korában (Gaál Alexander)

Köztudott, hogy a Ragadozót minden egyes vadászata során csak egyetlen cél vezérli: mégpedig, hogy megtalálja a számára tökéletes vadat, aki képességeit tekintve legalább annyira halálos, mint ő maga. Nem lenne tehát meglepő, ha a Yautja vadászok az északi emberekként is hivatkozott vikingekkel is összeakasztották volna valamikor a bajuszukat. Elvégre a vikingeknél kevés elvetemültebb, vadabb, és sikeresebb népcsoport tartotta rettegésben európa északi és nyugatibb felét, amely eredmények önmagukban tökéletes prédává tennék őket a kihívásra szomjazó Ragadozók számára. Harci képességeiket tekintve a velük szemkerülő Ragadozónak tehát közel sem biztos, hogy könnyű dolga lenne, hiszen a sokszor nyers viking harcmodor bizonyára alaposan feladná a leckét a messziről érkező vadász vagy éppen vadászok számára. Kiegyenlített küzdelemben azonban még így sem lenne érdemes reménykedni, hiszen valószínűleg mindkét fél tarsolyában lenne néhány olyan trükk, amely könnyűszerrel megfordíthatná bármelyik oldal javára a nem mindennapi vadászat végkimenetelét.

A honfoglaló entitás (Hegyi Balázs)

A Préda óta tudjuk, hogy a Ragadozó nem csak a jelenkor emberére jelent halálos veszedelmet, hanem olykor-olykor a történelem korábbi szakaszaiban is feltűnt vérengzeni. Az általam választott Predator-setting szintén illeszkedik ehhez a sormintához, ugyanis ezúttal a honfoglaló magyarok dolgát fogja megnehezíteni a hírhedt fenevad. Ennek filmes megvalósulására vajmi kevés esély van, de néha jó ellamentálni az ilyeneken (főleg, ha kicsiny hazánkban mostanság kifejezetten szeretik a történelmi tematikájú filmeket…). Egyvalamiben azért megegyezhetünk: a főszerepet NEM Franco Nero fogja alakítani. Hogy ki, az majd elválik, mindenesetre egyszerre elképesztően izgalmas és abszurd belegondolni, hogy milyen következményei lennének, ha a Ragadozó épp a vérszerződés kellős közepét zavarná meg jelenlétével. Ki maradna életben? Egyáltalán eljutnának-e a magyarok a Kárpát-medencéig? Milyen jelentést tulajdonítanának neki, tudván, hogy népünk akkoriban a többistenhitet gyakorolta? Ehhez hasonló kérdések gyötrik a kísérletezni vágyó rendezőt, akinek már önmagában izgalmas a koncepciója: ideológiától mentes, alternatív történelmet írni a magyaroknak.

Ókori rituálék (Molnár Dávid)

Predator az ókorban: időszámításunk előtt 480-ban a spártai és perzsa haderők egymással néznek farkasszemet a Thermopülai-szorosnál, ám azt még Leonidász király sem sejti, hogy a szembenálló sereg nem hódítani akarna, hanem csupán menekül valami elől. A földrajzi előnyt kihasználva védők a kétségbeesett rohamokat könnyedén visszaverik, és Xerxész levadászásával a győzelem is borítékolható számukra. Azonban az öröm túl korai volt: valami egyenként kezdi el levadászni őket, ami olyan félelmet ébreszt hőseinkben, amire a perzsák sem voltak képesek Ez a setting akár a 300 című film újragondolása is lehetne, átemelve konkrét jeleneteket Zack Snyder víziójából. Michael Fassbender nem a korbáccsal fenyegető perzsa, hanem a Predator ellen ugrana a magasba, Gerard Butler pedig a könnyedén rúgná be a feneketlen kútba a leharcolt másvilági Vadászt, hogy az utána kikászálódjon onnan, felkészülve a végső összecsapásra. A spártaiak végre méltó ellenféllel találnák szemben magukat, míg a Predator is a történelem egyik legjobbnak tartott hadserege ellen csillogtathatná meg tudását.

Nem is tudatosan, de sikerült szinte minden szegletét lefednünk a Puliwood elméleti Ragadozó-univerzumának. Reméljük, titeket is megihlettünk valamelyest, így mindenképpen írjátok meg nekünk kommentben, hogy ti milyen különleges (vagy csak simán jól működő) szettingben tudnátok elképzelni Schwarzi ősellenségét!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.